August 2023 vil bli husket for ekstremværet som rammet Sør-Norge
En våt juli ble etterfulgt av en enda våtere august i deler av Sør-Norge. Dette sto i sterk kontrast til flere varmerekorder i Nord-Norge og på Svalbard.
Mange tidligere vær-rekorder har falt flere steder i Norge i august. Mens det i Nord-Norge handlet om varmerekorder og tørke, regnet det i Sør-Norge så kraftig at det ble sendt ut farevarsler om både nedbør, flom og skred i gult, oransje og rødt.
Last ned månedsrapporten (pdf)
– Det er sjelden at det settes så mange rekorder som det gjorde i august, sier Jostein Mamen, klimaforsker ved Meteorologisk institutt.
Han nevner at flere værstasjoner med over 100 års drift har satt nedbørrekord, mens Svalbard lufthavn satte varmerekord.
– I august har vi notert oss over hundre nedbørrekorder, og femti varmerekorder, sier Mamen.
Se full rekordoversikt fra side 19 i rapporten.
August har vært høyst uvanlig, der ekstremværet Hans, sammen med kraftig nedbør flere steder også i ukene etter, har gjort stor skade som det vil ta lang tid å reparere.
Flere har nok erfart at klimaet ikke lenger er stabilt, og at fremtidens klima må tas hensyn til når kommuner skal planlegge framtidige prosjekter.
Global oppvarming øker sannsynligheten for kraftige nedbørhendelser
Det er vanskelig å knytte enkelthendelser direkte til klimaendringer, forklarer klimaforsker og leder for Norsk Klimaservicesenter, Anita Verpe Dyrrdal. Men sannsynligheten for at flere og kraftige nedbørhendelser vil skje i Norge øker med global oppvarming.
– Det betyr at alt regn, også Hans, har et element av klimaendringer i seg, forklarer Verpe Dyrrdal.
Hun mener vi i økende grad vil se flere tilfeller av ekstremvær i Norge, men også i resten av verden.
Les saken om hvordan global oppvarming fører til mer nedbør i Norge.
August var både ekstremt våt og ekstremt tørr
For landet som helhet endte august 0,9 grader over normalen. I Nord-Norge var august «Ekstremt varm» i Troms og Finnmark og den nordlige delen av Nordland, ellers «Svært varm» eller «Varm».
Måneden klassifiseres som «Ekstremt våt» over store deler av Østlandet og de sørlige delene av Trøndelag. På Sørlandet og Vestlandet var august i hovedsak «Normal».
Nedbørrekorder
For landet som helhet falt det 45 prosent mer nedbør enn normalt. August ble dermed den 4. våteste i serien som starter i 1900. 1951 er våtest med 50 prosent mer nedbør enn normalt.
De våteste stasjonene var
- Hedal i Valdres (Sør-Aurdal, Innlandet) 392,7 mm (257 prosent mer nedbør enn normalt)
- Gullfjellet (Bergen, Vestland) 352.6 mm (2 prosent mer nedbør enn normalt)
- Sædalen (Bergen, Vestland) 341,0 mm (60 prosent mer nedbør enn normalt)
De tørreste stasjonene var
- Myken (Rødøy, Nordland) 20,4 mm (69 prosent mindre nedbør enn normalt)
- Grunnfjord – Stakken (Karlsøy, Troms og Finnmark) 24,0 mm (65 prosent mindre nedbør enn normalt)
- Dividalen II (Målselv, Troms og Finnmark) 24,9 mm (65 prosent mindre nedbør enn normalt)
Høyeste døgnnedbør var 107,8 mm. Den ble registrert 9. august på Liarvatn (Strand, Rogaland).
Temperaturrekorder
Landstemperaturen var 0,9 grader over normalen, og måneden ble den 14. varmeste i en serie som går tilbake til 1900. 2002 er varmest med 2,8 grader over normalen.
De varmeste stasjonene var
- Færder Fyr (Færder, Vestfold og Telemark) 16,9 grader (0,6 grader under normalen)
- Strømtangen fyr (Fredrikstad, Viken) og Svenner fyr (Larvik, Vestfold og Telemark) 16,6 grader (hhv 0,7grader og 0,5 grader under normalen)
- Gullholmen (Moss, Viken) og Jomfruland (Kragerø, Vestfold og Telemark) 16,5 grader (hhv 0,6 grader og 0,5 grader under normalen)
De kaldeste stasjonene var
- Juvvasshøe (Lom, Innlandet, 1894 moh) 4,4 grader (0,1 grader over normalen)
- Juvflye - Mimisbrunnr Klimapark (Lom, Innlandet, 1844 moh) 4,6 grader (0,2 grader under normalen)
- Spørteggbu (Luster, Vestland, 1566 moh.) 5,9 grader (0,5 grader over normalen)
Høyeste maksimumstemperatur var 30,3 grader, og ble registrert 8. august på Sortland – Kleiva (Nordland).
Nye varmerekorder på Svalbard
Svalbard lufthavn var den varmeste stasjonen med et gjennomsnitt på 8,4 grader (2,4 grader over normalen). Karl XII-øya var kaldest med 1,7 grader i gjennomsnitt (ingen normal ennå.)
- Ny-Ålesund hadde en gjennomsnittstemperatur på 6,4 grader (1,8 grader over normalen).
- Hopen hadde en gjennomsnittstemperatur på 5,8 grader (2,0 grader over normalen).
- Bjørnøya hadde en gjennomsnittstemperatur på 7,2 grader (1,5 grader over normalen).
- Jan Mayen hadde en gjennomsnittstemperatur på 5,7 grader (0,6 grader under normalen)
Månedens høyeste maksimumstemperatur ble målt 5. august på Svalbard lufthavn med 15,8 grader. Den laveste minimumstemperaturen ble målt på Kvitøya med -2,6 grader den 22. august.
Rekordlite sjøis i Antarktis
På den sørlige halvkule er det vinter og sjøisutbredelsen for august er 15.95 millioner km2. Det er nesten to millioner kvadratkilometer mindre enn normalt.
– Dette er rekordlite sjøis for tiden på året vi er i nå. Det er den laveste utbredelsen som har blitt observert for august i Antarktis og er derfor ekstremt lav i forhold til referanseperioden, sier Signe Aaboe, forsker ved Meteorologisk institutt.
Det er spesielt Weddellhavet og Rosshavet som har markant mindre is enn vanlig. Isen mellom Rosshavet og Antarktishalvøya har derimot større utbredelse enn vanlig.
Kontakter
Klokkan 08-15.00:
Klimaforsker Jostein Mamen
josteinm@met.no
Telefon: 909 93 913
Klimavakten:
klimavakten@met.no
Telefon: 480 66 358
Følg pressemeldinger fra Meteorologisk institutt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Meteorologisk institutt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Meteorologisk institutt
Varmeste april noen gang for seks fylker i Sør-Norge2.5.2025 14:26:43 CEST | Pressemelding
Vi legger nok en måned med store kontraster i Norge bak oss. I sør var det varmt og vårlig. I nord var måneden kald og våt, og Finnmark fikk den våteste april som noen gang er registrert.
Ny varmerekord for en av Norges viktigste klimastasjoner30.4.2025 14:46:40 CEST | Pressemelding
April har vært en varm måned for store deler av Sør-Norge. Nå har en av stasjonene som er spesielt utpekt til å overvåke klimautviklingen i Norge, satt rekord med stor margin: – Viser en kraftig temperaturøkning, sier klimaforsker.
Klimaendringer preget Europa i 202415.4.2025 04:00:00 CEST | Pressemelding
Europa varmes opp raskere enn noe annet kontinent, og konsekvensene av klimaendringene var tydelige i 2024. Isbreene i Skandinavia og Svalbard smeltet rekordmye og havet var rekordvarmt. Stadig mindre av Europa opplever nå temperaturer under frysepunktet.
Mars var mer enn to grader varmere enn normalt1.4.2025 15:26:20 CEST | Pressemelding
Årets mars ble den 5. varmeste og 6. våteste vi har registrert. I Innlandet var det ekstremt vått, mens i sørøst har det vært tørt. I Nord-Norge har vi registrert det våteste halvåret noensinne.
Vil framtidens nordmenn være født med rulleski på beina?17.3.2025 12:56:23 CET | Pressemelding
Årets skisesong har vært skuffende for mange, med lite snø og dårlige forhold. – Dessverre er dette bare en del av en nedadgående trend. Uansett hvor store utslippskutt vi gjør, vil skisesongen gjennomgå store endringer i hele Norge, sier klimaforsker.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom