På onsdag feires naturen og mangfoldet av verdens matkulturer
Mat på tur være så mye mer enn pølser. Denne uken feires turmat fra alle verdenshjørner med sin egen dag. – Nyt et måltid sammen i det fri, er oppfordringen.

Under Friluftslivets uke 2. – 10. september feires friluftslivet gjennom en hel uke i strekk, og i år har uka fått en ny markeringsdag. Onsdag 6. september er nå blitt dagen for å feire turmat fra hele verden, og hele Norge er invitert til å bli med.
– Dette er dagen for å komme seg ut på tur og nyte mat fra ulike kulturer. Vi oppfordrer alle som vil, både organisasjoner, skoler, barnehager, familier, nabolag og vennegjenger, til å være med på feiringen, sier Mari Kolbjørnsrud, prosjektleder i Norsk Friluftsliv, som står bak markeringen.
Hva med å invitere familie og venner på en spennende utemiddag, eller nabolaget til en internasjonal kveldsmat i naturen? Kanskje kjenner du noen med en annen matkultur enn din egen, som kan introdusere deg for en ny rett?
På turmat.no finner du deilige oppskrifter fra mange forskjellige land, i tillegg til tips og inspirasjon.
Ta elevene med ut
Turmat fra hele verden er et initiativ fra Norsk Friluftsliv, som har til hensikt å få flere mennesker ut i naturen, gjennom gode mat- og turopplevelser.
Kolbjørnsrud håper særlig at mange skoler kaster seg med på den nye markeringsdagen på onsdag.
– Hvorfor ikke arrangere en tur med elevene denne dagen? Dette er en super anledning til å introdusere dem både for naturen og ulike matkulturer. Det er jo så mye mer man kan spise på tur enn brødskiver og bålpølser.
Ved å la elevene delta i matlagingen og dele sin kunnskap og erfaringer om forskjellige matkulturer, kan kanskje både store og små lære noe nytt?
Oppskrift: Myke og saftige arepas
Arepas er små brød laget av maismel, som spises daglig i flere Sør-Amerikanske land. Denne varianten fra Ecuador er fylt med revet mozzarella som smelter ved steking, og nytes varm. Veldig enkel turmat, som smaker skikkelig godt!
Dette trenger du til 5 arepas:
- 1 kopp arepasmel (en type maismel som du finner i tyrkiske dagligvarebutikker og hos noen større matvarekjeder)
- 1.5 kopp vann
- 1 klype salt
- 1 bit revet parmesan
- 2 never revet mozzarella
- 2 ss smør eller olje til steking
Slik gjør du:
Bland sammen arepasmel, vann, salt og revet parmesan og kna til du får en fin deig. Den skal være fast i konsistensen.
Legg plast over bollen med deigen i og la den hvile i 5 minutter.
Del deigen i 5 emner. Rull hvert emne til en bolle. Lag en grop i midten på hver bolle og ha i litt mozzarella før du pakker deigen rundt. Så klemmer du bollen flat, ca. 2-3 cm.
Stek arepaene i smør eller olje i stekepanna, på begge sider, til de får en gylden farge.
Oppskriften er fra: Carolina Penaherrera/ Turmat fra hele verden
-
Fakta om Friluftslivets uke 2023:
- Arrangeres over hele Norge 2. - 10. september
- Over 1100 turer og aktiviteter finnes på www.friluftslivetsuke.no
- Lørdag 2. september inviteres hele Norge til å sove ute under Natt i Naturen
- Søndag 3. september markeres både Soppens dag og Kom deg ut-dagen
- Onsdag 6.september markeres Turmat fra hele verden-dagen
- 8.-10. september markeres den nasjonale ryddedugnaden Tur med mening, i samarbeid med Strandryddeuka
- Paraplyorganisasjonen Norsk Friluftsliv og deres 18 medlemsorganisasjoner med rundt 5000 lag og foreninger står bak feiringen
Nøkkelord
Kontakter
Linn Elise JakhellnKommunikasjonsrådgiver
Tel:45213472linn@norskfriluftsliv.noBilder


Om Norsk Friluftsliv
Norsk Friluftsliv er fellesorganisasjonen for de 18 store frivillige friluftslivsorganisasjonene, med nær en million medlemskap og over 5000 lokale lag og foreninger.
Les mer om oss på norskfriluftsliv.no.
Følg pressemeldinger fra Norsk Friluftsliv
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Friluftsliv på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norsk Friluftsliv
Presseinvitasjon: H.K.H. Kronprins Haakon åpner Friluftslivets år 2025 på Sognsvann16.1.2025 08:30:00 CET | Presseinvitasjon
Lørdag 18. januar inviterer Norsk Friluftsliv og 24 medarrangører pressen til «Hele Norge båler» på Sognsvann, som markerer åpningen av Friluftslivets år 2025.
Åpner Friluftslivets år med 500 bål over hele landet15.1.2025 08:00:00 CET | Pressemelding
Lørdag 18. januar går det offisielle startskuddet for Friluftslivets år 2025 med den nasjonale markeringen «Hele Norge båler».
Ferske tall: Bålet skaper fellesskap og senker stress10.1.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
Bål er mer enn bare varme og kos – det er en måte å koble av fra hverdagen og bygge fellesskap på, viser en ny Ipsos-undersøkelse gjennomført for Norsk Friluftsliv.
H.K.H. Kronprins Haakon åpner Friluftslivets år 20258.1.2025 08:00:00 CET | Pressemelding
Lørdag 18. januar markerer starten på et helt år viet til å få flere ut i naturen. Feståret braker løs med «Hele Norge båler», med bål-arrangementer over hele landet.
7 av 10 deler dette nyttårsforsettet: – 2025 blir en gavepakke20.12.2024 09:09:19 CET | Pressemelding
Hele 70 prosent av oss ønsker å være mer fysisk aktive i det nye året, og det er flere som vil drive mer med friluftsliv enn å trene mer på treningssenter, viser nye tall fra Ipsos.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom