På onsdag feires naturen og mangfoldet av verdens matkulturer
Mat på tur være så mye mer enn pølser. Denne uken feires turmat fra alle verdenshjørner med sin egen dag. – Nyt et måltid sammen i det fri, er oppfordringen.

Under Friluftslivets uke 2. – 10. september feires friluftslivet gjennom en hel uke i strekk, og i år har uka fått en ny markeringsdag. Onsdag 6. september er nå blitt dagen for å feire turmat fra hele verden, og hele Norge er invitert til å bli med.
– Dette er dagen for å komme seg ut på tur og nyte mat fra ulike kulturer. Vi oppfordrer alle som vil, både organisasjoner, skoler, barnehager, familier, nabolag og vennegjenger, til å være med på feiringen, sier Mari Kolbjørnsrud, prosjektleder i Norsk Friluftsliv, som står bak markeringen.
Hva med å invitere familie og venner på en spennende utemiddag, eller nabolaget til en internasjonal kveldsmat i naturen? Kanskje kjenner du noen med en annen matkultur enn din egen, som kan introdusere deg for en ny rett?
På turmat.no finner du deilige oppskrifter fra mange forskjellige land, i tillegg til tips og inspirasjon.
Ta elevene med ut
Turmat fra hele verden er et initiativ fra Norsk Friluftsliv, som har til hensikt å få flere mennesker ut i naturen, gjennom gode mat- og turopplevelser.
Kolbjørnsrud håper særlig at mange skoler kaster seg med på den nye markeringsdagen på onsdag.
– Hvorfor ikke arrangere en tur med elevene denne dagen? Dette er en super anledning til å introdusere dem både for naturen og ulike matkulturer. Det er jo så mye mer man kan spise på tur enn brødskiver og bålpølser.
Ved å la elevene delta i matlagingen og dele sin kunnskap og erfaringer om forskjellige matkulturer, kan kanskje både store og små lære noe nytt?
Oppskrift: Myke og saftige arepas
Arepas er små brød laget av maismel, som spises daglig i flere Sør-Amerikanske land. Denne varianten fra Ecuador er fylt med revet mozzarella som smelter ved steking, og nytes varm. Veldig enkel turmat, som smaker skikkelig godt!
Dette trenger du til 5 arepas:
- 1 kopp arepasmel (en type maismel som du finner i tyrkiske dagligvarebutikker og hos noen større matvarekjeder)
- 1.5 kopp vann
- 1 klype salt
- 1 bit revet parmesan
- 2 never revet mozzarella
- 2 ss smør eller olje til steking
Slik gjør du:
Bland sammen arepasmel, vann, salt og revet parmesan og kna til du får en fin deig. Den skal være fast i konsistensen.
Legg plast over bollen med deigen i og la den hvile i 5 minutter.
Del deigen i 5 emner. Rull hvert emne til en bolle. Lag en grop i midten på hver bolle og ha i litt mozzarella før du pakker deigen rundt. Så klemmer du bollen flat, ca. 2-3 cm.
Stek arepaene i smør eller olje i stekepanna, på begge sider, til de får en gylden farge.
Oppskriften er fra: Carolina Penaherrera/ Turmat fra hele verden
-
Fakta om Friluftslivets uke 2023:
- Arrangeres over hele Norge 2. - 10. september
- Over 1100 turer og aktiviteter finnes på www.friluftslivetsuke.no
- Lørdag 2. september inviteres hele Norge til å sove ute under Natt i Naturen
- Søndag 3. september markeres både Soppens dag og Kom deg ut-dagen
- Onsdag 6.september markeres Turmat fra hele verden-dagen
- 8.-10. september markeres den nasjonale ryddedugnaden Tur med mening, i samarbeid med Strandryddeuka
- Paraplyorganisasjonen Norsk Friluftsliv og deres 18 medlemsorganisasjoner med rundt 5000 lag og foreninger står bak feiringen
Nøkkelord
Kontakter
Linn Elise JakhellnKommunikasjonsrådgiver
Tel:45213472linn@norskfriluftsliv.noBilder


Om Norsk Friluftsliv
Norsk Friluftsliv er fellesorganisasjonen for de 18 store frivillige friluftslivsorganisasjonene, med nær en million medlemskap og over 5000 lokale lag og foreninger.
Les mer om oss på norskfriluftsliv.no.
Følg pressemeldinger fra Norsk Friluftsliv
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Friluftsliv på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norsk Friluftsliv
8 av 10 opplever bedre mental helse av å være ute i naturen10.10.2025 15:14:44 CEST | Pressemelding
De aller fleste opplever at det å være ute i naturen er godt for psyken, men det er langt færre som bruker naturen når de trenger det som mest, viser ny undersøkelse.
Nordmenn har strømmet til vannet denne sommeren4.10.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Årets sommer ble av det varme slaget, og friluftslivsaktiviteter i og på vann har virkelig fått vind i seilene, ifølge nye tall fra Ipsos.
Instagram og TikTok lokker flere nordmenn ut på tur3.10.2025 09:00:00 CEST | Pressemelding
Sosiale medier spiller en stadig større rolle i å få nordmenn ut i naturen. 8 av 10 unge lar seg inspirere til å dra på tur eller drive med annet friluftsliv, ifølge nye tall fra Ipsos.
Verdens gapahukdag fyller ti år26.9.2025 13:40:33 CEST | Pressemelding
Lørdag 27. september markeres Verdens gapahukdag. Norsk Friluftsliv oppfordrer folk over hele landet til å feire tiårsjubileet for dagen med en tur til nærmeste gapahuk.
Fra tirsdag kan du tenne bål igjen15.9.2025 10:00:00 CEST | Pressemelding
Brannvesenet har rykket ut til nær 700 skog- og gressbranner under perioden med generelt bålforbud i år. Norsk Friluftsliv oppfordrer til å bruke godt bålvett selv om forbudet nå oppheves.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom