Pressemelding: – Gjør leksa di før du ber om avdragsfrihet!
Mange søker nå om avdragsfrihet på boliglånet sitt. Forbrukerøkonom Linda Tofteng Eliassen advarer mot å tro at avdragsfrihet er en enkel løsning for å komme ut av et økonomisk uføre.

– Det finnes selvsagt gode grunner til å få innvilget avdragsfrihet ved krisetilfeller, men du bør ha snudd alle kortene i kortstokken før du drar opp «avdragsfrihet», sier forbrukerøkonom Linda Tofteng Eliassen i SpareBank 1 Nord-Norge.
Flere banker melder om en økning i kunder som søker om avdragsfrihet. Når renta sannsynligvis skal enda mer opp, får det også konsekvenser for boliglånet.
Avdragsfrihet betyr at du for en kort periode bare betaler renter og gebyr på boliglånet ditt, mens du utsetter avdraget på selve lånet. Normalt sett er avdragsfrihet noe som tas i bruk som en nødløsning i krisesituasjoner. Tidligere har det vært ved samlivsbrudd, alvorlig sykdom eller at du mister inntekten din. Det skal ikke holde å si at levekostnadene er så høye at du må få avdragsfrihet.
I Norge er reglene slik at man i utgangspunktet ikke får lov til å ha avdragsfrihet før man har lån for mindre enn 60 prosent av boligens verdi. Det vil si at alle med belåning ut over det søker om unntak fra Utlånsforskriften som bankene må forholde seg til.
I teorien tjener bankene mer på et lån som er avdragsfritt. Konsekvensene for privatkunder er at de må bruke mer av inntekten på å betale for lån, enn det som var den opprinnelige planen.
Unntakstilstand
Avdragsfrihet er ikke en gunstig økonomisk løsning, fordi du ender opp med å ha et boliglån som ikke har rørt seg av flekken de månedene du bare har betalt renter og gebyr. Linda Tofteng Eliassen er opptatt av at dette ikke må ses på som en enkel løsning på å komme ut av økonomisk uføre, men at det er en unntakstilstand for å ha rom til å rydde i egen økonomi for en kort periode.
– La meg understreke at avdragsfrihet helst bør være løsningen for deg som ser at det ikke lenger går rundt økonomisk, sier forbrukerøkonomen.
Når alt blir dyrere på én og samme gang, må du ta et valg: Øke inntekten, eller redusere utgiftene dine. Å øke inntekten krever at du har både tid, helse og mulighet til å gjøre det, og derfor er det de fleste heller redusere utgiftene sine.
– Nordmenn har generelt hatt et høyt forbruk og en veldig god levestandard. Derfor vet vi også at de fleste har noe de kan fire på – om det er innkjøp, abonnementstjenester eller ting du bare kjøper fordi det har blitt en «vane», mener Eliassen.
Det er også viktig å poengtere at avdragsfrihet kan være kjærkommen og viktig hjelp når det virker biter økonomisk, men det forutsetter også at du har gjort leksa di først.
– Og du må også være klar for å svare på hva som skal være bedre om seks måneder, eller når perioden med avdragsfrihet er over. For da er hverdagen tilbake og lånet like stort.
Nøkkelord
Kontakter
Linda Tofteng EliassenForbrukerøkonomSpareBank 1 Nord-Norge
Tel:979 82 209linda.tofteng.eliassen@snn.noBilder

Følg pressemeldinger fra SpareBank 1 Nord-Norge
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra SpareBank 1 Nord-Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra SpareBank 1 Nord-Norge
Vant nasjonal markedsføringskonkurranse – reiser til Cannes for å representere Norge6.3.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
Kristine Solli fra Bodø og Marcus Punsvik fra Tromsø jobber begge i markedsavdelingen til SpareBank 1 Nord-Norge, og deltok nylig i markedsføringskonkurransen Young Lions Marketers. Der gikk de til topps i skarp konkurranse med andre unge markedsførere fra hele landet, og i juni skal de representere Norge i Cannes.
Mer enn 5 milliarder kroner blir igjen i landsdelen13.2.2025 07:30:00 CET | Pressemelding
SpareBank 1 Nord-Norge leverer et resultat etter 2024 på 4 512 millioner kroner før skatt. Samme tall for 2023 var 3 273 millioner kroner.
Skuld' torsken os feyle, hvad havde vi da?9.1.2025 14:30:00 CET | Kronikk
Skreien svømmer over 100 mil fra Barentshavet for å gyte langs kysten av Nord-Norge. Den har skapt grunnlag for liv i landet i flere tusen år. Nå er årets skreisesong i gang. Hvordan blir dette året for næringen?
Disse 30 får Samfunnsløftets kunstnerstipend for 20248.1.2025 13:45:00 CET | Pressemelding
Samfunnsløftets kunstnerstipend er på 150 000 kroner per mottaker, og tildeles yrkesaktive kunstnere i Nord-Norge. 206 kunstnere fra hele landsdelen søkte i årets runde, og nå er 30 mottakere valgt ut.
SpareBank 1 Regnskapshuset kvalitetskontrollert av Regnskap Norge20.12.2024 09:00:00 CET | Pressemelding
Resultatet: Godkjent uten ytterligere oppfølging! Det er et kvalitetsstempel som betyr at kundene kan stole på at regnskapsbyrået følger standarder og krav og holder høy kvalitet på leveransene.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom