Nå begynner tilsynskampanjen med utleieboliger
Fra mandag 4. til fredag 15. september er kommuner fra Vardø i nord til Kristiansand i sør med på Direktoratet for byggkvalitets kampanje. Målet er at kommunene selv skal få bedre oversikt over utleieobjekter som ikke holder mål.
- Denne høsten har mange slitt med å finne seg et krypinn, særlig studenter i pressområder. Men det betyr ikke at du skal ta til takke med hva som helst, sier direktør i Direktoratet for byggkvalitet, Per-Arne Horne.
Han oppfordrer alle til å melde fra til kommunen, hvis de har sett eller blitt tilbudt en bolig som helt klart ikke tilfredsstiller kravene til rømningsveier eller inneklima. Eller hvis de tror at leieboligen ikke er lovlig oppført. Kommunen kan da gjennomføre et tilsyn.
Kan bety besøk
Kommunen oppsøker ikke eiere av hybler eller andre utleieboliger vilkårlig. Et tilsyn kommer bare etter et eventuelt varsel. Da kan kommunen aller først opprette dialog med eieren og be om mer dokumentasjon om eiendommen. Hvis noe ikke ser ut til å stemme, kan det ende med et besøk fra kommunen.
- Kommunen kommer aldri uanmeldt, og vil varsle om et besøk god tid i forveien. Dette handler ikke så mye om å finne feil. Vel så viktig, er tanken å veilede og hjelpe eieren med å finne fram til lovlige og gode løsninger for utleie, mener Horne.
Hva er egentlig lovlig?
Tall fra en undersøkelse Asplan Viak har gjennomført for Husbanken, viser at det på landsbasis, i tettbygde strøk, er mer enn 14 000 privateide boliger som står tomme og kan benyttes til utleie.
- Med tilsynskampanjen vår vil vi, sammen med kommunene, sette fokus på at alle skal bo trygt og godt. Samtidig vet vi at det mange steder er mangel på utleieboliger. Med så mange potensielle utleieobjekter som ennå ikke er tatt i bruk, må vi hjelpe huseiere som har lyst til å leie ut, sier Horne.
I samarbeid med Kommunal- og distriksdepartementet og Husleietvistutvalget har Direktoratet for byggkvalitet utviklet nettsiden boligdugnaden.no. Her kan boligeiere finne informasjon om hva som skal til for å bli utleier på privatmarkedet, enten de har et ekstra rom, en leilighet eller kanskje en sentralt beliggende fritidseiendom å leie ut.
Nøkkelord
Kontakter
Karen ThommesenKommunikasjonssjef
Tel:913 07 556kat@dibk.noBilder
Om Direktoratet for byggkvalitet (DiBK)
Direktoratet for byggkvalitet (DiBK) er et nasjonalt kompetansesenter innenfor bolig- og byggkvalitet og sentral myndighet på flere områder innenfor bygningsdelen av plan- og bygningsloven.
Vårt arbeid er rettet mot kommunene, aktørene i byggeprosessen og byggevaremarkedet. Direktoratet skal ha oversikt over hvordan regelverket virker, og ha god kunnskap om og bidra i den faglige utviklingen i samhandling med kommuner, byggenæringen og andre aktører.
En viktig oppgave er å øke kunnskapen i samfunnet - spesielt i byggenæringen og kommunene - om byggeregler, byggkvalitet og byggesaksprosess.
Direktoratet for byggkvalitet er et virkemiddel for å realisere bygningspolitikken. Direktoratet skal bidra til å oppfylle to hovedmål:
- Raskere boligbygging og gode byggkvaliteter
- Forvaltningen av bolig- og bygningssektoren skal være effektiv og brukerrettet.
Følg pressemeldinger fra Direktoratet for byggkvalitet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Direktoratet for byggkvalitet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Direktoratet for byggkvalitet
Får lede Direktoratet for byggkvalitet i seks nye år14.6.2024 12:30:00 CEST | Pressemelding
Fredag 14. juni ble Per-Arne Horne utnevnt av Kongen i statsråd som direktør for Direktoratet for byggkvalitet (DiBK). Han har dermed fått fornyet sitt åremål.
Starter tilsyn med røykvarslere5.4.2024 11:30:37 CEST | Pressemelding
Direktoratet for byggkvalitet (DiBK) skal nå gjennomføre et markedstilsyn med røykvarslere.
Revisjon av Byggeforskrift for Longyearbyen18.1.2024 11:28:56 CET | Pressemelding
På Svalbard gjelder ikke plan- og bygningslovgivingen. Den som bygger her, må i stedet forholde seg til byggeforskriften for Longyearbyen. Nå blir forskriften revidert av Longyearbyen lokalstyre med bistand fra Direktoratet for byggkvalitet.
Klimaendringer tvinger oss til å bygge annerledes28.12.2023 12:19:21 CET | Kronikk
Ekstremværet Hans har flere søsken. De kommer på besøk, igjen og igjen. Med seg har de enorme mengder nedbør. Overvannet som oppstår, må vi håndtere i felleskap.
Nye reglar for handtering av overvatn21.12.2023 09:30:00 CET | Pressemelding
Eit våtare og villare vêr gjer at vi må tenkje annleis om korleis vi byggjer. Nytt regelverk gjeld frå 1. januar 2024.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom