Vuelie.no

Bárut med nytt album: Min árbi - Our Heritage

Del

Bárut (samisk for bølge) lager musikk der gamle musikktradisjoner møtes! Norsk og samisk tradisjonsmusikk framføres i et moderne lydlandskap der intense groover blandes med joik, vokalriff og bukkehorn! Bárut er nådeløst inkluderende og tenker at alle kulturuttrykk kan snakke sammen; Med bukkehorn, kuduhorn og didgeridoo i front påberoper Bárut seg Norges råeste blåserekke! Dette er urmusikk med nerve!

8. september 2023 slipper Bárut sitt andre album «Min Arbi - Our Heritage» (Vår arv), 12 år etter debutalbumet «Balggis». Det er egentlig et kort tidsspenn! Joik er ofte beskrevet som en av Europas eldste vokaltradisjoner. Da tar man den tiden en trenger på å lage en utgivelse. 

Bandet ble tildelt Spellemannprisen for «Balggis» i åpen klasse i 2012. Joikeren Inga Juuso frontet bandet på albumet, men gikk bort i august 2014. Bárut har fått tillatelse fra hennes etterkommere til å bruke opptak av Inga, og hun er med på tre låter. 

Kajsa Balto er gjestejoiker på albumets tittellåt, «Min Arbi», og gjør en glimrende duett sammen med Inga. Hildegunn Øiseth er kjent for sitt personlige uttrykk på hornet fra norsk geitebukk. Hun trakterer i tillegg trompet, duduk og kuduhorn (fra en afrikansk antilope) som hedres med låten «Kudukauk». Audun Eriksen er mest kjent for sine ferdigheter på didgeridoo. Han bygger også sine egne blåseinstrumenter som rangerer fra digeridoo i edelt trevirke til fløyter av vannrør fra den lokale vvs-butikken på Brekstad! Bassist Svein Schulzt har spilt med Mari Boine i mange år og produsert en lang rekke album-utgivelser. Perkusjonist og komponist Martin Smidt har bakgrunn fra band som Dadafon og Trilobitt og har 15 albumutgivelser med egne ensembler, i tillegg til mange frilansoppdrag. Bandets leder Asbjørn Berson (joik, vokal og gitar) har i tillegg til Bárut vært engasjert i ulike ensembler innen jazz og world-music, og turnert i flere år for Kulturtanken/Rikskonsertene. 

Albumet er produsert av Frode Fjellheim. Han har vært en sentral aktør innen formidling og revitalisering av den samiske kulturarven gjennom sitt eget virke som komponist, og i nært samarbeid med samiske artister. I 2013 ble en hel verden eksponert for den samiske musikktradisjonen og Fjellheims musikk i Disney-filmen Frost.

Utgivelsen er produsert med støtte fra Sametinget, Fond for lyd og bilde, Fond for utøvende kunstneren, Trøndelag fylkeskommune, Trondheim kommune og Komponistenes vederlagsfond.

Lenker til albumet:

iTunes

Tidal

Spotify

Kontakter

Bilder

Følg pressemeldinger fra Vuelie.no

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Vuelie.no på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Vuelie.no