Hold Norge Rent

KRONIKK: Norge trenger et overvåkningsprogram for forsøpling

Del

Frivilligheten i Norge bidrar ikke bare med selve oppryddingsjobben, men også med data om forsøplingen som ryddes. Denne dataen blir til Rydderapporten og er Norges viktigste kilde til kunnskap om forsøpling. Det er nå utrolig viktig at denne kunnskapen suppleres med et nasjonalt overvåkningsprogram som forteller hva som faktisk er status for forsøplingssituasjonen i Norge.

Forsøpling fortsetter å være et miljøproblem som engasjerer og mobiliserer både her til lands, i Norden og globalt. I tillegg til å rydde, bidrar frivilligheten med data om forsøplingen som ryddes. Denne folkeforskningsdataen er Norges viktigste kilde til kunnskap om forsøpling, og dette er også dataen som danner grunnlaget for Hold Norge Rents årlige rapport, Rydderapporten.

Over 800 000 frivillige bidro i 2022

Hold Norge Rent, våre medlemmer og sponsorer, Senter mot marin forsøpling, deltakerne i Nettverk for frivillig opprydding og utallige andre lokale, regionale og nasjonale aktører legger hvert år ned en betydelig innsats for å mobilisere til og legge til rette for frivillig opprydding.

Denne innsatsen har gitt imponerende resultater. I løpet av Frivillighetens år 2022 bidro over 800 000 nordmenn til dugnaden og nesten halvparten av Norges befolkning har deltatt i frivillig opprydding minst én gang i livet, ifølge en Ipsos-undersøkelse utført for Hold Norge Rent.

Men blir det mindre forsøpling?

Vi vet dessverre ikke om ryddedugnadene og tiltakene som settes inn for å forebygge forsøpling har en effekt fordi per i dag overvåker ikke Norge forsøplingssituasjonen verken lokalt eller nasjonalt. Vi kan derfor ikke si noe sikkert om utviklingen, selv om en del frivillige gjør observasjoner som tyder på at problemet er i ferd med å bli mindre.

Det vi vet er at Rydderapporten forteller oss at det fortsatt finnes store mengder søppel både langs kysten vår og i innlandet, men vi vet ikke hvor mye av dette som fortsatt er en del av et historisk problem eller hvor mye som kommer til som ny forsøpling hvert år.

Helhetlig overvåkning

Hvis vi skal lykkes i kampen mot forsøpling, trenger Norge et helhetlig nasjonalt overvåkingsprogram for forsøpling, som ikke begenses til plast og som inkluderer mer enn marine miljøer.

Norge har et overvåkningsprogram for mikroplast, og norske myndigheter har som mål å få plass et overvåkningsprogram for forsøpling.

Hold Norge Rents anbefaling til norske myndigheter er at programmet må være helheltig. Overvåkningen må gjennomføres både langs kysten og i innlandsområder, og programmet må kartlegge all forsøpling uavhengig av materiale.

Hvis vi begrenser overvåkningen til marine miljøer og kun fokuserer på plastforsøpling, vil vi ikke få et komplett bilde av norske forsøplingsproblemer. Dermed kan vi risikere å utvikle og implementere tiltak som ikke bekjemper forsøpling effektivt. Årsakene til og sammensetning av forsøpling i innlandsområder er ikke nødvendigvis lik årsakene til og sammensetningen av forsøpling langs kysten.

Vi er utålmodige

I over ti år har frivilligheten bidratt med data om forsøpling i Norge, og Hold Norge Rent er utålmodige. Vi håper Norge implementerer et helhetlig overvåkningsprogram for forsøpling omgående og senest innen 1. januar 2024.

Lise Gulbransen, daglig leder Hold Norge Rent.

Kontakter

Lise Keilty GulbransenDaglig leder

Lise kom til HNR i 2015 og har bakgrunn fra frivillig sektor og kulturlivet. I tillegg til oppgaven som daglig leder koordinerer hun HNRs politiske arbeid og internasjonale oppgaver. Hun er også president for Clean Europe Network som er et europeisk nettverk av aktører som arbeider mot forsøpling.

Tel:+47 992 27 089lise@holdnorgerent.no

Merethe HommelsgårdKommunikasjonsleder

HNRs mediekontakt og koordinerer vårt kommunikasjonsarbeid. Hun er ansvarlig for våre nettsider og sosiale medier og er i tillegg blant annet redaktør for HNR-magasinet som kommer ut en gang per år.

Tel:+47 402 18 214merethe.hommelsgaard@holdnorgerent.no

Bilder

Foto: Max Emanuelson
Foto: Max Emanuelson
Last ned bilde
Lise Gulbransen, daglig leder Hold Norge Rent
Lise Gulbransen, daglig leder Hold Norge Rent
Last ned bilde

Om Hold Norge Rent

Hold Norge Rent er en ideell forening som arbeider mot forsøpling. Foreningen skal både forebygge forsøpling og bidra opprydding av søppel. Vår hovedoppgave er å engasjere frivillige til opprydding av eierløst avfall, og et av våre viktigste tiltak er Strandryddeuka som er Norges største kollektive ryddedugnad.

Følg pressemeldinger fra Hold Norge Rent

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Hold Norge Rent på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Hold Norge Rent

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye