KRONIKK: Norge trenger et overvåkningsprogram for forsøpling
Frivilligheten i Norge bidrar ikke bare med selve oppryddingsjobben, men også med data om forsøplingen som ryddes. Denne dataen blir til Rydderapporten og er Norges viktigste kilde til kunnskap om forsøpling. Det er nå utrolig viktig at denne kunnskapen suppleres med et nasjonalt overvåkningsprogram som forteller hva som faktisk er status for forsøplingssituasjonen i Norge.

Forsøpling fortsetter å være et miljøproblem som engasjerer og mobiliserer både her til lands, i Norden og globalt. I tillegg til å rydde, bidrar frivilligheten med data om forsøplingen som ryddes. Denne folkeforskningsdataen er Norges viktigste kilde til kunnskap om forsøpling, og dette er også dataen som danner grunnlaget for Hold Norge Rents årlige rapport, Rydderapporten.
Over 800 000 frivillige bidro i 2022
Hold Norge Rent, våre medlemmer og sponsorer, Senter mot marin forsøpling, deltakerne i Nettverk for frivillig opprydding og utallige andre lokale, regionale og nasjonale aktører legger hvert år ned en betydelig innsats for å mobilisere til og legge til rette for frivillig opprydding.
Denne innsatsen har gitt imponerende resultater. I løpet av Frivillighetens år 2022 bidro over 800 000 nordmenn til dugnaden og nesten halvparten av Norges befolkning har deltatt i frivillig opprydding minst én gang i livet, ifølge en Ipsos-undersøkelse utført for Hold Norge Rent.
Men blir det mindre forsøpling?
Vi vet dessverre ikke om ryddedugnadene og tiltakene som settes inn for å forebygge forsøpling har en effekt fordi per i dag overvåker ikke Norge forsøplingssituasjonen verken lokalt eller nasjonalt. Vi kan derfor ikke si noe sikkert om utviklingen, selv om en del frivillige gjør observasjoner som tyder på at problemet er i ferd med å bli mindre.
Det vi vet er at Rydderapporten forteller oss at det fortsatt finnes store mengder søppel både langs kysten vår og i innlandet, men vi vet ikke hvor mye av dette som fortsatt er en del av et historisk problem eller hvor mye som kommer til som ny forsøpling hvert år.
Helhetlig overvåkning
Hvis vi skal lykkes i kampen mot forsøpling, trenger Norge et helhetlig nasjonalt overvåkingsprogram for forsøpling, som ikke begenses til plast og som inkluderer mer enn marine miljøer.
Norge har et overvåkningsprogram for mikroplast, og norske myndigheter har som mål å få plass et overvåkningsprogram for forsøpling.
Hold Norge Rents anbefaling til norske myndigheter er at programmet må være helheltig. Overvåkningen må gjennomføres både langs kysten og i innlandsområder, og programmet må kartlegge all forsøpling uavhengig av materiale.
Hvis vi begrenser overvåkningen til marine miljøer og kun fokuserer på plastforsøpling, vil vi ikke få et komplett bilde av norske forsøplingsproblemer. Dermed kan vi risikere å utvikle og implementere tiltak som ikke bekjemper forsøpling effektivt. Årsakene til og sammensetning av forsøpling i innlandsområder er ikke nødvendigvis lik årsakene til og sammensetningen av forsøpling langs kysten.
Vi er utålmodige
I over ti år har frivilligheten bidratt med data om forsøpling i Norge, og Hold Norge Rent er utålmodige. Vi håper Norge implementerer et helhetlig overvåkningsprogram for forsøpling omgående og senest innen 1. januar 2024.
Lise Gulbransen, daglig leder Hold Norge Rent.
Kontakter
Lise Keilty GulbransenDaglig leder
Lise kom til HNR i 2015 og har bakgrunn fra frivillig sektor og kulturlivet. I tillegg til oppgaven som daglig leder koordinerer hun HNRs politiske arbeid og internasjonale oppgaver. Hun er også president for Clean Europe Network som er et europeisk nettverk av aktører som arbeider mot forsøpling.
Merethe HommelsgårdKommunikasjonsleder
HNRs mediekontakt og koordinerer vårt kommunikasjonsarbeid. Hun er ansvarlig for våre nettsider og sosiale medier og er i tillegg blant annet redaktør for HNR-magasinet som kommer ut en gang per år.
Bilder


Om Hold Norge Rent
Hold Norge Rent er en ideell forening som arbeider mot forsøpling. Foreningen skal både forebygge forsøpling og bidra opprydding av søppel. Vår hovedoppgave er å engasjere frivillige til opprydding av eierløst avfall, og et av våre viktigste tiltak er Strandryddeuka som er Norges største kollektive ryddedugnad.
Følg pressemeldinger fra Hold Norge Rent
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Hold Norge Rent på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Hold Norge Rent
Refusjonsordningen for eierløst marint avfall videreføres i 20256.5.2025 06:30:00 CEST | Pressemelding
Hold Norge Rent bekrefter at refusjonsordningen for eierløst marint avfall videreføres også i 2025. Dette betyr at frivillige over hele landet kan få dekket sine utgifter i forbindelse med opprydding i marint avfall, og at avfallsselskaper kan søke refusjon for mottak og behandling av avfallet.
Bli med på Byryddedagene 8. - 10. mai og stopp forsøplingen før den når havet!29.4.2025 08:15:57 CEST | Pressemelding
Hold Norge Rent inviterer både by og bygd til å bli med på Byryddedagene 8. - 10. mai 2025! I år utvides den populære Byryddedagen til tre fulle dager der vi sammen kan gjøre en forskjell mot forsøpling i våre byer og tettsteder.
Hjelp til med å rydde under Vårryddedagen lørdag 22. mars!17.3.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
Hold Norge Rent inviterer hele Norge til å delta på årets første nasjonale ryddeaksjon som skal gjøre naturen søppelfri før fuglenes hekketid starter.
Hvem fortjener miljøprisen Gullklypa for sitt arbeid i 2024?12.3.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
Hold Norge Rent trenger forslag til landets mest engasjerte og inspirerende rydder eller ryddegjeng! Frist for å foreslå kandidater til miljøprisen Gullklypa for 2024 er 7. april.
Forsøpling av gården rammer to av tre bønder10.3.2025 12:28:53 CET | Pressemelding
En ny rapport fra Hold Norge Rent viser at to av tre bønder har observert søppel på egen gård de siste årene, og av disse har hele 43 prosent opplevd konkrete konsekvenser av denne forsøplingen. Flere mener søpla stammer fra nærliggende vei.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom