
NY SÆRUTSTILLING Marie Krøyer 22. september - 18. februar 2024

Særutstillingen Marie Krøyer viser en rekke av all den kreativiteten hun hadde i seg: malerier, tegninger, møbel-, tekstil- og interiørdesign supplert med blant annet dagboknotater.
HJEMMET SOM KUNSTVERK
Det er imidlertid Marie Krøyers tre hjem i henholdsvis Skagen, København og Sverige som regnes som hennes kunstneriske hovedverk. Hjemmene vises gjennom tre spesialbygde miniatyrmodeller laget av arkitektstudenter fra Arkitektskolen i Aarhus.
Hun innredet hjemmene med et internasjonalt perspektiv, og da hun ble en del av kunstnerkolonien i Skagen, hjalp hun flere av kunstnerne med å utsmykke hjemmene deres. Hun sto også bak innredningen av en nybygd fløy på Brøndums Hotel i Skagen. Marie Krøyers hjem regnes i dag som Gesamt-kunstverk, der alt fra farger, tekstiler og møbler settes sammen til et kunstverk. Publikum får oppleve Marie Krøyers forkjærlighet for tolkninger av naturens former, delikat metallarbeider og detaljerte broderier. Marie Krøyer hadde sans for nye trender, og hun var selv med på å sette dagsorden. Hun var inspirert av den engelske Arts and Crafts-bevegelsen og den svenske Hemslöjd-tradisjonen, og hun klarte å gjøre den til sin egen og skape sitt eget uttrykk. Det var imidlertid ikke noe hun ble anerkjent for på den tiden, da hun ikke stilte ut sine møbler og design.
KANTETE, RÅ OG EKSPRESSIV
Selv om Marie Krøyer ga opp maleriet rundt 1900, rakk hun å male flere verker som man kan se i særutstillingen. Hennes malerier spenner fra landskap og eksteriør til stilleben med blomster og stemningsfulle interiørscener. Stilistisk ligner hennes malerier ikke på noen andres i denne perioden. Hennes malestil er mer edgy, rå og uttrykksfull.
IKKE ADGANG FOR KVINNER
Marie Krøyer ble utdannet på private kunstskoler, da kvinner ikke hadde adgang til Kunstakademiet i København. I 1886 åpnet avdelingen for kvinnelige kunstnere under
Studieskolen, som Marie Krøyer hadde vært med på å etablere. Skolen ble kalt den lille malerskole, og her fikk kvinnene anledning til å tegne og male etter levende modeller.
Som mange andre kunstnere dro hun på studietur for å male. Hun reiste fra København til Sydsjælland og Nordjylland for å male landskaper, og hun dro til Paris for å videreutdanne seg sammen med Anna Ancher. På Krøyer-parets bryllupsreise i Italia malte hun noen av sine beste og siste bilder.
VENNINNE AV HIRSCHSPRUNG-FAMILIEN
Den unge Marie Triepcke var en venn av grunnleggerne av Den Hirschsprungske Samling, Heinrich og Pauline Hirschsprung. Marie Triepcke og samlerparets sønn Robert Hirschsprung ble forlovet våren 1888, men i juni samme år brøt hun forlovelsen. Brevet der hun opphever forlovelsen vil også være en del av utstillingen. Da Marie Triepcke giftet seg med P.S. Krøyer i 1889, som Pauline og Heinrich støttet økonomisk og kjøpte flere verk av, ble hun godt mottatt av familien til tross for den brutte forlovelsen året før. I dag finner vi flere av P.S. Krøyers verker av hans kone i samlingen, samt noen få av hennes egne, hvorav sistnevnte er innkjøpt de siste årene.
Utstillingen inneholder også verk som P.S. Krøyer malte av sin kone. I museets klassiske samling kan du også se Bertha Wegmanns maleri En ung pige. Portrett av kunstneren Marie Triepcke, 1885, som Den Hirschsprungske Samling kjøpte for noen år siden, og regnes som et av museets hovedverk.
SYNLIGGJØRING AV KVINNELIGE 1800-TALLSKUNSTNERE
Den Hirschsprungske Samling har de siste årene arbeidet strategisk for å utvide og synliggjøre de kvinnelige 1800-talls kunstneres representasjon i samlingen. Utstillingen Marie Krøyer føyer seg inn i rekken.
I utstillingen vil du kunne oppleve sjelden utstilte verk, spesielt fra private eiere i Sverige, men også fra Danmark, Finland og Tyskland. I tillegg er verk fra Statens Museum for Kunst, Det Kongelige Bibliotek, Nationalmuseet, Alfvéngården, Leksands Kommune, Malmö Kunstmuseum, Museum Kunst der Westküste og Den Hirschsprungske Samling.
I forbindelse med utstillingen er det utgitt en katalog med tekster av: Signe Havsteen, Mette Bøgh Jensen, Bridget Alsdorf, Heidi Laura, Therese Stougård, Karin Sidén og Nanna Friis.
Marie Krøyer er skapt i samarbeid med Skagens Kunstmuseer. I 2024 vises Marie Krøyer på prins Eugens Waldemarsudde i Stockholm. Utstillingsarkitekturen er laget av Mentze Ottenstein.
Utstillingen er støttet av: 15. Juni Fonden, Augustinus Fonden, Axel Muusfeldts Fond, Beckett-Fonden, Ernst B. Sund Fonden, Hoffmann & Husmans Fond, Knud Højgaards Fond, Konsul George Jorck og Hustru Emma Jorck’s Fond, Lektor Peer Rander Amundsens Legat, Lemvigh-Müller Fonden, Manufakturhandlerforeningen i Kjøbenhavns Almene Fond, Ny Carlsbergfondet, Spar Nord Fonden, Dansk Tennis Fond, Toyota-Fonden, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond
For støtte til forskning takkes Kulturministeriets Forskningsutvalg.
For ytterligere informasjon om utstillingen eller pressebilder i høy oppløsning, kontakt vennligst:
Presseansvarlig Cecilie Monggaard Wenstrup
cecwen@hirschsprung.dk
Telefon: +45 3544 0944
Museumsinspektør Camilla Klitgaard Laursen
camkli@hirschsprung.dk
Telefon: +45 3544 0952
Pressebilder:
Marie Krøyer: Selvportræt, august 1889, Skagens Kunstmuseer
Marie Krøyer: Roser i blåmønstret vase, 1890, privat eiet. Fotograf: Simon Lautrop.
Marie Krøyer: Madam Bendsens Gård, 1891/94, privat eiet. Fotograf: Lars Engelhardt
Marie Krøyer: Valmue, 4. juli 1899, Akvarell på papir, 257 x 203 mm, privat eiet. Fotograf: Ole Akhøj
Marie Krøyer: Til Vort Hiem, 1900, Lærinnbundet fotoalbum med jernhengsler, penn, blyant, akvarell og fotografi, privat eiet, deponert på Den Hirschsprungske Samling. Fotograf: Ole Akhøj
Marie Krøyer: Siddende dreng, 1887, Skagens Kunstmuseer.
Marie og P.S. Krøyer: Dobbeltportræt af Marie og P.S. Krøyer, 1890, Skagens Kunstmuseer
Alfvénsgården i Sverige, Den kombinerte daglig- og spisestue. Foto Lars Engelhardt
Marie Krøyer: Solbeskinnet pergola fra Ravello, 1890, Skagens Kunstmuseer
Last ned pressebilder her: https://www.hirschsprung.dk/kontakt-museet/presse
Bilder
Om Den Hirschsprungske Samling

Stockholmsgade 20
2100 København Ø
+ 45 35 42 03 36https://www.hirschsprung.dk/
Følg pressemeldinger fra Den Hirschsprungske Samling
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Den Hirschsprungske Samling på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.