Peab

Peab overleverte testhall og servicebygg til Nexans

Del

Prosjektet omfattet grunnarbeid, samt oppføring av to bygninger med et bruksareal på 3804 kvm. Næringsbyggene ble nylig overlevert til Nexans.

Foto: Contentvideo.no

Arbeidet med prosjektet Nexans High Voltage hadde oppstart i september 2022 og ble ferdigstilt i juni 2023. Prosjektet besto av ny testhall og nytt servicebygg ved Nexans avdeling i Halden, som er selskapets kompetansesenter for sjøkabler.

Servicebygget har en grunnflate på ca. 320 kvm og er oppført i to etasjer, mens testhallen har en grunnflate på ca. 3 150 kvm med en innvendig fri høyde på 27 meter. Denne skal brukes til kvalifisering og testing av undersjøiske kabler. Med systemspenninger på opptil 600 kilovolt, må kablene henge høyt for å ha god avstand til resten av bygget i forbindelse med testingen.

- Vi er veldig godt fornøyde med gjennomføringen og samarbeidet med Peab. De har vært løsningsorienterte og fremdriftsrettede gjennom hele prosessen. Det har vært et veldig bra prosjekt å jobbe i, sier Bjørn Lie fra Nexans.

Han leder gruppen for måleteknikk og utstyr i selskapets høyspenningslaboratorium, og har vært tett involvert i prosjektet fra oppstart til avslutning.

- Peab har løst denne oppgaven på en imponerende måte, sier Lie.

Bygget på under ett år

Testhallen inneholder to celler som begge er utført som to store «faraday-bur». Dette er for å skjerme rommene for elektriske felt som kan virke forstyrrende og påvirke testresultater.

- Det beskytter også omgivelsene for elektriske felt fra testvirksomheten. Nexans benytter veldig høye spenninger blant annet for å simulere 40-års bruk av sjøkabler, sier Lars Hønningstad - prosjektleder i Peab Bygg.

Alle betongarbeider ble utført av Peabs betonglag i Østfold. Det har vært en omfattende jobb med pelehoder, grunndragere og bærende dekke, i tillegg til støttemur, traforom, skjermtak og mindre fundamenter for blant annet utvendig trapp.

- God planlegging og samarbeid med rådgivende ingeniør bygg under prosjektering bidro til rask utbygging med et godt resultat, sier Øystein Svendsen – anleggsleder i Peab Bygg.

Byggherre Ringstadgruppen AS uttrykker også stor tilfredshet med prosjektet og Peabs innsats.

- Leietager ønsket en snarlig ferdigstillelse av bygget, og det har vært imponerende å se Peabs lag med engasjerte underentreprenører og prosjekterende i full utfoldelse. Vi har god erfaring med Peab fra tidligere prosjekt og opplever en kultur som er svært tilpasningsdyktig, åpen og løsningsorientert, forklarer Anders Idebøen i Ringstadgruppen AS.

Utbygging av viktig industri

Prosjektet ble gjennomført som en totalentreprise med åpen bok og tett samarbeid med bruker Nexans og byggherre VGV9 AS, et datterselskap i Ringstadgruppen AS.

- Dette var en stor og viktig jobb for oss i Østfold i en tid med utfordrende marked og stor konkurranse. Ringstadgruppen AS er en viktig lokal byggherre som vi har jobbet med tidligere og som vi ønsker videre samarbeid med, sier Trond Bergsland – regionsjef i Peab Bygg Østfold.

Med prosjektet bidrar Peab Bygg til utbygging av viktig industri og flere arbeidsplasser i regionen.

- Nexans er en stor aktør og er svært viktig for lokalbefolkningen. Både for antall arbeidsplasser, men også for teknologisk utvikling og kompetanse i fagmiljøet, avslutter Bergsland.

Fakta – Nexans High Voltage

Omfang: Testhall og servicebygg
Sted: Vestgårdsveien 9, Halden
Bygherre: VGV9 AS – Ringstadgruppen AS
Entreprenør:
Peab Bygg
Arkitekt:
Halden Arkitektkontor
Byggestart:
September 2022
Ferdigstilt: Juni 2023
Prosjektleder Peab Bygg: Lars Hønningstad
Anleggsleder Peab Bygg: Øystein Svendsen

Kontakter

Bilder

Nexans testhall og servicebygg i Halden
Nexans testhall og servicebygg i Halden
Last ned bilde

Om oss

Peab er Nordens samfunnsbygger med 15 000 medarbeidere og en omsetning på 63 milliarder svenske kroner. Med lokal tilstedeværelse og fokus på egne ressurser utvikler, anlegger og bygger vi hverdagen der livet leves. Hovedkontoret ligger i Förslöv i Skåne, Sverige. Aksjen er børsnotert ved Nasdaq Stockholm. I Norge har Peab ca. 1800 ansatte og en omsetning på ca. 8 milliarder kroner.

Følg pressemeldinger fra Peab

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Peab på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Peab

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom