AffiliJet

Svenske matpriser stiger - men harryhandel er fremdeles populært

Del

Vi fortsetter å harryhandle. Til tross for høyere prosentuell prisøkning i Sverige enn her hjemme.

Stigende matpriser og harryhandel

2,3 millioner dagsturer over grensen - det er hva vi har tatt i år, ifølge de seneste tall om grensehandel fra Statistisk sentralbyrå. Vi fortsetter altså å harryhandle - og selv om vi enda ikke er tilbake på samme nivå som før koronapandemien, så legger vi igjen store summer hos søta bror.

Harryhandel for 4,5 milliarder kroner 

I første halvår av 2023 reiste altså nordmenn på 2,3 millioner dagsturer over grensen til utlandet. I løpet av disse turene ble det handlet for totalt 4,5 milliarder kroner. Av dette beløpet ble 2 milliarder kroner brukt på mat- og dagligvarer. Mesteparten av grensehandelen er dagsturer og flertallet går altså over grensen til søta bror.

Fremdeles høyere prisøkning i Sverige 

Prisveksten på matvarer og alkoholfrie drikkevarer i Sverige har vært høyere enn i Norge fra første halvår i fjor til første halvår i år. Ifølge det svenske statistikkbyrået SCB økte prisene på matvarer og alkoholfrie drikkevarer med 17,2 prosent i Sverige i løpet av denne perioden. I Norge økte prisene med 11 prosent i samme tidsrom. 

Selv med denne forskjellen i prisutvikling er det fremdeles billigere å handle visse matvarer i Sverige. Det er derimot viktig å sammenligne, da prisene kan skille seg mye mellom forskjellige butikker.

I følge en  sammenligning av priser på populære svenske dagligvarer så har prisendringene det siste året vært moderate, med noen kategorier som har steget i pris, mens andre har gått ned. 

Prisen på en 4-pakning laksefilet har hatt en økning på over 50 kr per kilo. Prisen på  kaffe og Marabou 200g sjokolade har også økt i pris. Likevel har ikke alt blitt dyrere – en rekke produkter har blitt billigere sammenlignet med for 10 måneder siden. For eksempel har kjøttbullar og visse typer ost gått ned i pris siden oktober 2022.* 

I sommer har derimot matprisene gått opp igjen, og i juli steg matprisene hos søta bror med 1,4%, ifølge SCB. Dette er en større økning enn normalt.

Vi legger igjen mye penger i Sverige 

Nordmenn brukte i gjennomsnitt 1970 kroner per tur på handel under disse dagsturene. Den største varegruppen var mat- og dagligvarer, hvor det ble brukt 2 milliarder kroner. Dette utgjorde 44 prosent av all grensehandel i første halvår. 

I tillegg til varehandelen tok mange nordmenn seg også tid til kafébesøk, restaurantbesøk eller andre tjenester under dagsturene. Totalt ble 462 millioner kroner brukt på kafé- og restaurantbesøk samt andre tjenester, ifølge SSB.

Lønner det seg fremdeles å handle mat i Sverige? 

Det korte svaret er fremdeles ja – med et våkent øye og ved å kjøpe rett produkt kan man spare mye på å dra på harryhandel. Likevel er det viktig å vurdere flere faktorer. Tidsbestemte rabatter og tilbud i Norge kan noen ganger gjøre det  mer gunstig å handle hjemme enn hos søta bror. I tillegg bør drivstoffpriser, spesielt for de som bor langt fra grensen, tas med i betraktningen.

Visse produkter fremdeles er mye  rimeligere i Sverige, med en nøye vurdering av alle kostnader knyttet til å reise over grensen må tas med for å sikre at fordelene med grensehandel oppveier utgiftene.

Bruk prissammenligning-apper for å få oversikt. Sammenlign både norsk og svenske priser samt prisene internt i Sverige. Ta alltid hensyn til drivstoffkostnader og valutakurs før du setter nesen mot svenskegrensen.

*Prisene gjelder Ica Kvantum Strömstad og Willys onlinesortiment og er hentet 24 august 2023.

Nøkkelord

AffiliJet driver sammenligningstjenester innen områdene strømpriser, forbrukslån, kredittkort, rabattkoder og refinansiering. AffiliJet, som er en del av Rocket Revenue, har samarbeid med flere store mediehus i Norge og Sverige og har utover dette også egne nettsider.

Følg pressemeldinger fra AffiliJet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra AffiliJet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra AffiliJet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye