FN-sambandet

Denne uka i FN: Blir FNs nye ungdomskontor svaret på fremtidens utfordringer?

Del

DENNE UKA I FN: Hver mandag ettermiddag gir vi deg informasjon om ukas viktigste hendelser i FN.

Valentina Muñoz Rabanal er en ambassadør for FNs bærekraftsmål, en feministisk ungdomsaktivist og en digital rettighetsforkjemper fra Chile. Her taler hun til FNs høynivåforum for bærekraftig utvikling i juli 2022. Foto: UN Photo/Manuel Elías.
Valentina Muñoz Rabanal er en ambassadør for FNs bærekraftsmål, en feministisk ungdomsaktivist og en digital rettighetsforkjemper fra Chile. Her taler hun til FNs høynivåforum for bærekraftig utvikling i juli 2022. Foto: UN Photo/Manuel Elías.

Blir FNs nye ungdomskontor svaret på fremtidens utfordringer?

Opprettelsen av et nytt FN-ungdomskontor er en sjanse til å vise at medlemsland vil gå fra ord til handling, og teste ut en ny ledelsesmodell for fremtidens FN. Men er det nok?  FN-sambandet forklarer. Les saken på fn.no.

Fred og sikkerhet

null
2023 har vært det mest dødelige året i Israel-Palestina-konflikten siden 2005. Så langt i år har mer enn 200 palestinere og nesten 30 israelere blitt drept. Foto: OCHA.

Uka fremover i Sikkerhetsrådet

I august har USA presidentskapet i Sikkerhetsrådet. Månedens arbeidsprogram finner du her. I september tar Albania over presidentskapet.

Mandag: Sikkerhetsrådet vil diskutere overføring av oppgavene til FNs fredsbevarende oppdrag i Mali (MINUSMA), siden MINUSMA trekker seg ut av landet innen slutten av dette året.

Onsdag: Etter planen skal Sikkerhetsrådet stemme over to resolusjonsutkast: ett som fornyer mandatet til FNs oppdrag i Libanon (UNIFIL) og et annet som fornyer tiltak rundt eiendelsfrysning og innreiseforbud under Malis sanksjonsregime, samt mandatet til ekspertpanelet om Mali. Samme dag vil Rådet også diskutere aktivitetene til sanksjonskomiteen for Nord-Korea.

Fredag: Albania overtar presidentskapet i Sikkerhetsrådet, og det forventes at Rådet vil diskutere det foreløpige arbeidsprogrammet for september.

Norsk FN-koordinator: Dødsfall i Israel-Palestina-konflikten på det høyeste siden 2005

Mer enn 200 palestinere og nesten 30 israelere har blitt drept så langt i år, i demonstrasjoner, sammenstøt, militære operasjoner, angrep og andre hendelser. Dette overgår fjorårets dødstall, ifølge FNs Midtøsten-utsending Tor Wennesland. Les saken på fn.no.

Zimbabwe: FN-sjefen oppfordrer til en fredelig løsning på valgstridene. Les saken på UN News.

Sudan: Mer enn to millioner barn fordrevet av krigen, ifølge UNICEF. Les saken på UN News.

Nord-Korea: Norge fordømmer satellittoppskytingsforsøk. Les saken på regjeringens sider.

En hyllest til humanitære hjelpearbeideres utholdenhet. Les saken på UNRICs sider.

Menneskerettigheter

null
Nå er det seks år siden hundretusenvis av rohingya kvinner, menn og barn ble tvunget på flukt fra sine hjem. — Mer må gjøres for å holde militæret ansvarlig for gjentatte forfølgelseskampanjer mot rohingyaene, og for å drive landet inn i sin nåværende menneskerettighets- og humanitære krise, mener FNs rettighetssjef. Bildet viser Jesmin, som er 12 år gammel og en rohingya-flyktning i Bangladesh. Foto: UNOCHA/Vincent Tremeau.

Myanmar: Fortsatt ingen rettferdighet for rohingyaer seks år senere

FNs menneskerettighetssjef oppfordrer til ansvarlighet og rettferdighet for de hundretusenvis av rohingyaer som i 2017 ble drevet fra hjemmene, i det som har blitt beskrevet som et «lærebokeksempel på etnisk rensing». Les saken på fn.no.

Hellas: Rettighetseksperter fordømmer «rasistisk vold» mot asylsøkere. Les saken på UN News.

Innspill til Norges rapportutkast til FNs rasediskrimineringskomité (CERD). Les saken på NIMs sider.

Oppdatert veileder for utenrikstjenestens innsats for menneskerettighetsforsvarere. Les saken på regjeringens sider.

Fotball-VM for kvinner: En «spillendrer» for likestilling. Les saken på UN Womens sider.

Arbeidsliv

null
En fersk ILO-studie viser at generativ kunstig intelligens trolig vil forbedre og bidra til jobbkvalitet, ikke ødelegge dem. Foto: BoliviaInteligente/Unsplash.

ILO: Sannsynlig at KI-verktøy som ChatGPT vil forbedre, ikke ødelegge jobber

En fersk ILO-rapport ser på effekten av generativ kunstig intelligens på jobbkvantitet- og kvalitet. Les saken på fn.no.

Aserbajdsjan: Fagforeningsleder Affiaddin Mammadov har blitt fengslet og torturert, LO støtter aktivistene med advokathjelp. Les saken på LOs sider.

Matsikkerhet

null
Den vanskelige situasjon i den østlige regionen av Den demokratiske republikken Kongo fortsetter. Fordrivelse, ødeleggelse av infrastruktur og forstyrrelse av landbruksaktiviteter har ført til omfattende matmangel og økt sårbarhet for sult, med 1,5 millioner mennesker som lider av matmangel. Foto: OCHA/Wassy Kambale.

DR Kongo: FNs matvarehjelp henger i en tynn tråd på grunn av alvorlig finansieringskrise

Pågående politiske ustabilitet og væpnet konflikt i DR Kongo har ødelagt systemer for matproduksjon- og utdeling. Les saken på WFPs sider.

Helse

null
Det såkalte «Revolving Facility» er et initiativ fra Det globale fondet mot aids, tuberkulose, og malaria – en FN-partner som investerer 4 milliarder dollar årlig for å utrydde disse dødelige sykdommene og styrke helsesystemene i mer enn 100 land. Foto: UNOCHA/Damilola Onafuwa.

Ny finansieringsmekanisme tar sikte på å øke tilgangen til livreddende myggnett

Flere kvinner, menn og barn i noen av verdens fattigste samfunn vil ha tilgang til kvalitetshelseprodukter som toppmoderne myggnett, på grunn av en ny finansieringsmekanisme. Les saken på UN News.

Klima og miljø

null
Ett år etter den katastrofale flommen i Pakistan lever rundt fire millioner barn uten tilgang til rent vann, ifølge UNICEF. Uten tilstrekkelig finansiering vil skrekken vedvare. Foto: OCHA/Pierre Peron.

Pakistan: Flomvannet er borte, men «skrekken» er langt fra over, advarer UNICEF

Millioner av barn i Pakistan er fortsatt avhengige av nødhjelp ettersom gjenopprettings- og rehabiliteringsarbeid fra fjorårets katastrofale flom mangler tilstrekkelig finansiering, advarer FNs barnefond. Les saken på fn.no.

Arbeidet med å ivareta naturmangfold får et «velkomstløft»

Det nylig lanserte globale Rammefondet for biologisk mangfold skal støtte bærekraftig bruk av naturressurser. Les saken på FAOs sider.

Ekstremvær som den nye normalen. Les saken på UNRICs sider.

Japan: IAEA overvåker vannutslipp fra atomkraftverket i Fukushima. Les saken på UN News.

UNEP: Havet er varmere enn noensinne, her er hvorfor. Les saken på UNEPs sider.

Utvikling

null
I desember 2022 besøkte utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim Somalia og en rekke FN-programmer. Store deler av FN-støtten flyttes nå fra Utenriksdepartementet til Norad. Foto: UN Somalia.

Historisk endring i norsk bistand

Fra neste år får Norad ansvaret for en betydelig andel av bistandsbudsjettet, som i år er på over 58 milliarder kroner. Forvaltningen av nødhjelp og humanitærbistand, globale sikkerhetsspørsmål og store deler av FN-støtten er blant områdene som flyttes fra Utenriksdepartementet til direktoratet. Les saken på Panorama nyheter.

FN-sjefen oppfordrer til global enhet i møte med «eksistensielle» utfordringer på BRICS-toppmøtet. Les saken på UN News.

FN-sambandet mener

null
Forrige uke traff FN-sambandet den påtroppende FN-ambassadøren Merete Fjeld Brattested, her sammen med FN-sambandets generalsekretær Catharina Bu (til venstre). — FN er den enste globale organisasjonen der alle land er medlemmer, det er en enorm møteplass, understreket Brattested. Foto: FN-sambandet.

— Velkommen til ny FN-ambassadør!

Snart tiltrer Merete Fjeld Brattested som ny FN-ambassadør ved delegasjonen i New York. FN-sambandet tok en rask prat med henne før utreise, og spurte hva prioriteringene hennes blir fremover. — Fokuset er å bidra til at Norge har en stemme i FN-systemet, at vi er en aktør, og at vi kan jobbe med de sakene vi brenner for og tror på, sa hun.

Merk deg! Kommende arrangementer

28. august1.september: WHOs regionale møte for Afrika. Statssekretær Bjørg Sandkjær deltar 30. august1. september. Les mer her.

31. august: Nobel fredskonferanse 2023 som vil hedre «menneskerettighetshelter». Les mer her.

31. august–1.september: FN generalforsamlings høynivåforum om å fremme en fredskultur i en digital tid. Les mer her.

5. september: Åpningen av den 78. sesjonen av FNs generalforsamling. Les mer her.

5.–7. september: UNICEFs hovedstyre, som Norge er en del av. Les mer her

6.–8. september: UNU-WIDER utviklingskonferanse om rollen til innenlandsk mobilisering av støtte. Les mer her.

7. september: FN-sambandets første «internasjonale frokost»: Putin og Erdogan – Russland og Tyrkias sterke menn – også etter kuppforsøkene? Les mer og meld deg på her.

Fra FN-kalenderen

29. august: Den internasjonale dagen mot atomprøvesprengning

30. august: Internasjonal dag for ofre for tvungen forsvinning

31. august: Internasjonal dag for mennesker av afrikansk avstamning

5. september: Den internasjonale veldedighetsdagen

7. september: Internasjonal dag for ren luft og blå himmel

 

Nøkkelord

Kontakter

Om oss

FN-sambandet jobber for økt kunnskap om FN og internasjonale spørsmål. Vi har seks distriktskontorer som dekker hele landet. Det finnes FN-samband i mer enn hundre land.

Følg pressemeldinger fra FN-sambandet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra FN-sambandet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra FN-sambandet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom