Nå bruker så å si alle elbilister ladeboks

Del

Nå er det så å si slutt på hjemmelading med vanlig stikkontakt. Ni av ti elbilister som oppgir at de lader hjemme, benytter hjemmeladeboks. Det viser tall fra undersøkelsen Elbilisten 2023.

– Det er ordentlig gledelig at elbilistene følger våre anbefalinger, sier Christina Bu, generalsekretær i Norsk elbilforening. 

Tallene fra Elbilisten 2023 viser en kraftig forbedring siden 2015 da Elbilforeningen startet med å stille spørsmål til elbilistene om dette. Den gang var det kun 13 prosent som brukte hjemmeladeboks.

– Å installere en ladeboks framfor å basere seg på en jordet husholdningskontakt, er lurt av flere grunner, sier Christina Bu. Med en ladeboks får du både trygg og rask lading.

Nå er det ikke lenger innafor med stikkontakt

Fra første juli i fjor kom det et krav om at nyinstallasjoner for regelmessig lading av elbil må være en ladeboks med type 2-kontakt. Tidligere kunne dette være en dedikert 10 A kurs med schuko (vanlig stikkontakt), men nå må det altså være en ladeboks med type 2-kabel.

Denne regelendringen har ikke tilbakevirkende kraft, men fører selvfølgelig til at flere får montert hjemmeladebokser.

Elbilene i Norge lades stort sett hjemme

Hurtigladedekningen i Norge er viktig for elbilistene, men norske elbiler lades i hovedsak hjemme. Undersøkelsen Elbilisten 2023 viser at 89 prosent lader bilen hjemme minst ukentlig.

– Skaffer du deg elbil, vil en viktig del av tilretteleggingen være å sørge for god hjemmelading, enten det er å innstallere ladeboks i eget hus, sørge for at borettslaget eller sameiet har innstallert ladebokser, eller sjekke at du har et tilgjengelig gateladetilbud, sier Christina Bu.

Tross den gode utviklingen er det fremdeles noen som lader med stikkontakt.

 – Ni prosent som lader med stikkontakt er altfor mange, og vår klare anbefaling er å skaffe seg en ladeboks. Det vil gi både sikrere og raskere lading, og i tillegg gir en ladeboks bedre mulighet for smartlading, avslutter Christina Bu.

Fakta om «Elbilisten 2023» 

  • Elbilisten er en årlig spørreundersøkelse gjennomført av Norsk elbilforening blant norske elbilister.

  • Elbilisten 2023 er den tolvte undersøkelsen som er gjennomført. 

  • Undersøkelsen gir blant annet svar på hvem elbilistene er, hvorfor de valgte elbil, hvordan de bruker. elbilen og hvor fornøyde de er med elbilen sin. 

  • Undersøkelsen ble gjennomført i perioden 28. mars - 30. april 2023. 

  • 16.905 personer har svart på undersøkelsen.  

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

- Utviklingen er veldig bra. Nå har så og si alle hjemmeladeboks, sier Christina Bu, generalsekretær i Norsk Elbilforening.
- Utviklingen er veldig bra. Nå har så og si alle hjemmeladeboks, sier Christina Bu, generalsekretær i Norsk Elbilforening.
Last ned bilde

Lenker

Norsk elbilforening er en medlemsorganisasjon som fremmer elektrisk mobilitet til beste for klima og miljø. Vi har 14 lokalforeninger og over 120.000 medlemmer. De er i hovedsak privatpersoner, men inkluderer også noen organisasjons- og bedriftsmedlemmer.

Følg pressemeldinger fra Norsk elbilforening

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk elbilforening på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Norsk elbilforening

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom