Norges eldste tekniske etat hedres med bauta
Fredag 25. august inviterer vi pressen til å være med når Norges eldste tekniske etat, Kartverket, hedres med en bauta for fremragende oppmåling, kartlegging og anvendt teknologi til beste for Norge gjennom 250 år. Gaven kommer fra Tekna.

Avduking av bautaen skjer kl. 12.30 utenfor hovedinngangen til Kartverkets lokaler på Hønefoss. Seremonien blir avsluttet med at Veienmarka ungdomsskole på Hønefoss får utdelt en realfagsgave som skal stimulere til teknologisk interesse.
«Kartverkets oppgaver har endret seg i takt med digitaliseringen av samfunnet. Kartverket er en moderne og innovativ virksomhet med blikk for fremtiden. Virksomheten er av stor nasjonal betydning, og har gitt viktige bidrag til offentlig og privat verdiskaping. Virksomheten er av stor betydning for all ferdsel på land og til vanns. Det norske eiendomsregisteret og databank for norske stedsnavn, ivaretas også av Kartverket.» skriver bautautvalget i Tekna.
Tre tonn
Den tre meter høye bautaen i Iddefjordgranitt veier 3000 kilo og er designet av billedhugger Hagbart Solløs.
Hedrer pionerer
Tekna, som er fagforeningen for dem med mastergrad innenfor teknologiske og naturvitenskaplige fag, har siden 2003 reist bautaer rundt om i Norge for å hedre store og samfunnsnyttige bragder innen forskning, teknologi og naturvitenskap.
Tidligere er det avduket 17 bautaer blant annet for Flåmsbanen, Norsk Hydros etablering, Telemarkskanalen og Nordlysobservatoriet. Siste bauta ble reist i 2021 i Mo i Rana for å hedre etableringen av og virksomheten til Norsk Jernverk og dets betydning for norsk økonomi og samfunnsutvikling.
Bautavirksomheten i Tekna drives av bautautvalget, som er underlagt teknologihistorisk gruppe i Teknas Oslo-avdeling. Bautautvalget arbeider på nasjonal basis.
Nøkkelord
Kontakter
Ole Magnus GrønlifagdirektørKommunikasjonsavdelinga i Kartverket
Tel:91 88 44 11ole.magnus.gronli@kartverket.noTerje Hasselleder av bautautvalgetTekna
Tel:93 25 95 05terje.hassel@outlook.comBilder


Lenker
Om oss
Kartverket blei etablert i 1773 og er den eldste tekniske etaten i Noreg som framleis er i drift. Oppgåvene våre har endra seg i takt med digitaliseringa av samfunnet. Vi er ei moderne og innovativ verksemd med blikk for framtida.
Følg pressemeldinger fra Kartverket
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Kartverket på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Kartverket
Kraftsamler seg for flysikkerheten28.3.2025 10:57:20 CET | Pressemelding
Kraftbransjen jobber på spreng for å nå fristen 1. juli, da alt av lavspentnettet og andre luftfartshindre skal være registrert i Nasjonalt register over luftfartshindre (NRL). Korrekt register gjør det tryggere å fly.
Norges mest øde steder i hver kommune6.3.2025 11:07:47 CET | Pressemelding
Kartverket har telt og talt og laget en liste over hvilket punkt på land i hver kommune som ligger lengst unna menneskelig infrastruktur. Sjekk hvor det mest øde stedet i din kommune er.
Stor kraft i kart og kartdata for samfunnet17.1.2025 14:57:39 CET | Pressemelding
Store nasjonale satsinger på effektivisering og digitalisering av Norge skjer fra Hønefoss, også data som er av samfunnskritisk betydning for nasjonal kontroll og sikkerhet og beredskap.
Sikrere seilas inn mot Bodø havn16.1.2025 14:58:23 CET | Pressemelding
Innseilingen til Bodø havn blir enda tryggere og sikrere etter at Kartverket denne uken ga ut flere høyoppløselige kartfliser i det digitale sjøkartet, som gir bedre oversikt over dybdeforholdene i havnen.
Aldri målt høyere havnivå flere steder langs kysten14.1.2025 14:10:43 CET | Pressemelding
Vannstand og havnivå i Norge 2024 oppsummert: Vi opplevde rekordtidlig stormflo og høyere gjennomsnittlig vannstand langs deler av kysten. En ny rapport om havnivå viser at vi må forberede oss på at havet stiger også langs norskekysten.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom