Frende Forsikring

Stor økning i biltyverier i fjor

Del

I fjor økte antallet biltyverier med 31 prosent. - Det betyr at seks eller syv biler forsvant hver eneste dag. 

I fjor forsvant det mellom seks og syv biler hver eneste dag i Norge. Foto: Unsplash.
I fjor forsvant det mellom seks og syv biler hver eneste dag i Norge. Foto: Unsplash. Unsplash

Det sier fagsjef på motor i Frende Forsikring, Roger Ytre-Hauge. Tallene fra Finans Norge viser at forsikringsselskapene betalte ut mer enn 122 millioner kroner for stjålne biler i fjor. Det er 78 prosent høyere enn utbetalingene i 2021.

Antallet tyverier fra biler økte også betydelig i 2022. Se antall i tabellen under.  

2022 

Antall tyverier 

Totalkostnad 

Tyveri av bil 

2377 

122,8 millioner kroner 

Innbrudd i bil 

5261 

125,3 millioner kroner  

(Kilde: Finans Norge) 

- Det er høye tall både for tyverier og bilinnbrudd, og både frustrerende og fortvilende for de mange som opplever det, sier Roger Ytre-Hauge.

- Nå ser vi fortsatt pandemien i bakspeilet når vi sammenligner med de siste par årene, så en del av variasjonen år for år skyldes nok det. Men at 7638 biler stjeles eller har innbrudd i løpet av et år er altfor mange, sier han.

Dette gjør du hvis bilen din blir stjålet
- Hvis noen tar bilen din må du anmelde det til politiet og kontakte forsikringsselskapet ditt. Meld det så snart du oppdager det, sier Ytre-Hauge.

Etter at du har meldt tyveriet til forsikringsselskapet ditt må det gå 30 dager uten at den blir funnet før du får utbetaling.

- Hvis du har leiebilsdekning får du den inntil pengene betales ut. Uten dekningen blir du uten bil en god stund, sier Ytre-Hauge.

Sikkerhetstips for bilen din
- Først og fremst er det lurt å ha alarm på bilen sin. Hvis du i tillegg har en bil med startsperre, blir den svært vanskelig å stjele uten originalnøkkelen. Derfor må du passe på at du alltid vet hvor nøkkelen er, sier Roger Ytre-Hauge.

Et tredje tips er å ha bil med GPS.

- Det gjør den ikke vanskeligere å stjele, men lettere å finne igjen. I dag får du kjøpt enkle og rimelige sporingsbrikker som er en enkel måte å kunne spore bilen din på, sier fagsjefen.

- Du kan også installere rattlås. Det er ganske uvanlig, men antakelig avskrekkende fordi det er veldig synlig fra utsiden, sier Roger Ytre-Hauge.

Ikke frist tyven
En del tyverier og innbrudd kunne også vært unngått med noen bevisste valg som det kan være lett å glippe på. Her er fagsjefens tre beste:  

  1. Ikke la verdisaker ligge synlig. Det gjelder for eksempel vesker, fristende poser, nettbrett eller annet som kan lokke en forbipasserende. Husk også at en helt tom veske kan invitere til innbrudd i bilen. 
  2. Sjekk at dørene er låst – hver gang. Ikke gjør ting på rutinen, ta i døren før du forlater bilen.  
  3. Parker på et trygt sted. Det kan for eksempel være steder der folk går forbi, parkeringshus eller gater med lys. Hvis du har garasje med dør, bruk den.  
    (Kilde: Frende Forsikring)  

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

I fjor forsvant det mellom seks og syv biler hver eneste dag i Norge. Foto: Unsplash.
I fjor forsvant det mellom seks og syv biler hver eneste dag i Norge. Foto: Unsplash.
Last ned bilde
Roger Ytre-Hauge, fagsjef motor, Frende Forsikring.
Roger Ytre-Hauge, fagsjef motor, Frende Forsikring.
Last ned bilde

Om Frende Forsikring

Frende Forsikring har noen av Norges mest fornøyde forsikringskunder. Vi bryr oss litt ekstra om deg, ditt og dine! 

Helnorske Frende eies av solide sparebanker og brannkasser og har rådgivere landet rundt. Vi har over 300 ansatte ved hovedkontoret i Bergen, og rundt 270.000 privat- og bedriftskunder med forsikringsløsninger innen skadeforsikring og livsforsikring.