Universitetet i Stavanger (UiS)

UiS får 70 mill fra EU til forskning på helsetjenester

Del

Støtten skal gå til forskning på resiliens og psykisk velvære hos helsepersonell og pårørende i europeisk eldreomsorg. Dette er viktig for å rekruttere og beholde helsepersonell i eldreomsorgen og tilby tjenester av høy kvalitet.

Sammen med 13 partnere har forskere ved SHARE – Senter for kvalitet og sikkerhet i helsetjenesten ved UiS mottatt 6 millioner euro fra det prestisjetunge forskningsprogrammet Horisont Europa. 

– Dette er strålende nyheter. Å få tilslag som koordinator for denne søknaden er en anerkjennelse av fagmiljøet i senteret og ved universitetet, sier professor Siri Wiig. Hun er prosjektleder og leder for SHARE – Senter for kvalitet og sikkerhet i helsetjenesten.

Tiltak for å rekruttere og beholde helsepersonell

Den stadig økende etterspørselen etter helsetjenester blant annet på grunn av en aldrende befolkning har skapt et stort behov for kvalifiserte helsearbeidere, spesielt innen eldreomsorgen.

I de fleste europeiske land er det vanskelig både å rekruttere og beholde helsepersonell. Mangel på arbeidskraft, høy arbeidsbelastning og økt stress blant både helsearbeidere og pårørende, er bare noen av utfordringene.

– Denne situasjonen er ikke ny, men de oppleves å være økende. Helsepersonell eller de pårørende skal ikke måtte tåle mer for at vi skal møte disse utfordringene. Vi må skape systemer som gjør det lettere for helsepersonell og pårørende å bidra til å skape tjenester med god kvalitet. Dette skal forskningen bidra til, sier Wiig.

Hun forklarer at en helhetlig tilnærming som inkluderer tiltak for å forbedre arbeidsvilkår, opplæring og utviklingsmuligheter er nødvendig for å tiltrekke og beholde kvalifisert helsepersonell og sikre høy kvalitet på helsetjenestene som tilbys til befolkningen.

Skal utvikle og teste en digital verktøykasse

I forskningsprosjektet som starter i 2024 skal det utvikles en digital verktøykasse for ledere i eldreomsorgen.

– Forskning viser at ledere har en viktig rolle i å bidra til støttende arbeidsmiljø, men de mangler konkrete tiltak basert på forskning for å møte utfordringene. Skal vi gjøre helsearbeiderne bedre rustet til å stå i tjenestene, mener vi at også systemene de arbeider innenfor må legge til rette for at de ansatte kan gjøre jobben sin på en god måte, sier prosjektlederen.

Verktøykassen skal testes ut i seks europeiske land, og vil være tilpasset ulike kontekster og ulike deler av tjenestene.

Forskningsprosjektet har tittelen Support4Resilience – Strengthening resilience and mental wellbeing through the Support4Resilience toolbox for leaders in elderly care. Søknaden mottok toppscore på 15 av 15 mulige poeng.

Kontakter

Bilder

Noen av de ansatte ved UiS som har vært involvert i arbeidet med søknaden.
Noen av de ansatte ved UiS som har vært involvert i arbeidet med søknaden.
Foto: UiS
Last ned bilde
Noen av de ansatte ved UiS som har vært involvert i arbeidet med søknaden.
Noen av de ansatte ved UiS som har vært involvert i arbeidet med søknaden.
Foto: UiS
Last ned bilde

Om oss

Universitetet i Stavanger har en innovativ og internasjonal profil og er en drivkraft i kunnskapsutviklinga og endringsprosesser i samfunnet. Samfunnsoppdraget vårt er å utfordre det velkjente, utforske det ukjente.

Følg pressemeldinger fra Universitetet i Stavanger (UiS)

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Universitetet i Stavanger (UiS) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Universitetet i Stavanger (UiS)

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye