Eksfin

Eksfin stiller fem milliarder kroner i lånegarantier når verdensledende Iberdrola kjøper havvindleveranser fra Norge

Del
Iberdrola er et av verdens største havvindselskaper og bygger ut havvindparken East Anglia Three i Nordsjøen. I forbindelse med norske leveranser til prosjektet garanterer Eksfin for 90 prosent av et lån på 500 millioner euro fra Citi til Iberdrola. Avtalen bringer Eksfins samlede havvindfinansiering opp i 20 milliarder kroner.
East Anglia THREE. Foto: Iberdrola
East Anglia THREE. Foto: Iberdrola

-  Tett samarbeid med ledende internasjonale havvindutbyggere er viktig for utviklingen av den norske havvindklyngen. Transaksjonen er også med på å befeste Eksfins posisjon innen fornybar energi og åpner nye muligheter for norske eksportører, sier Tone Lunde Bakker, administrerende direktør i Eksfin.

Kjøper norske havvindleveranser

 Iberdrola kjøper transformatorplattform fra Aker Solutions og installasjonstjenester fra Seaway 7. En rekke norske små- og mellomstore bedrifter er underleverandører. I tillegg til innkjøpene til East Anglia THREE kjøper Iberdrola leveranser til selskapets øvrige havvindutbygginger fra andre norske eksportører.

 Avtalen er Eksfins første med Iberdrola og styrker utsiktene for betydelige eksportmuligheter for norsk leverandørindustri fremover.

Eksfin passerer 20 milliarder kroner i havvind

Eksfins rolle er å fremme norsk eksport og grønn omstilling ved å stille statlig finansiering. Med denne avtalen har Eksfin siden 2019 stilt med finansiering / lån og garantier for rundt 20 milliarder kroner til utenlandske kjøpere av norske eksportleveranser til internasjonale havvindparker.

 Eksfins lån og garantier ytes på markedsmessige betingelser og i samarbeid med private banker og finansinstitusjoner.

Strategisk partnerskap

Det skjer en sterk vekst i norsk leverandørindustri til fornybarnæringene der havvind er den viktigste driveren. Store havvindutbyggere som Iberdrola inngår i større grad strategiske partnerskap med leverandører for å sikre seg kapasitet fremover. Derfor er det viktig å posisjonere norske selskaper også for fremtidige kontrakter.

-  Vi er svært fornøyde med å få på plass denne avtalen som posisjonerer norske aktører overfor den verdensledende havvindaktøren, sier Tone Lunde Bakker, adm.dir. i Eksfin.

Les pressemeldingen “Iberdrola signs a new 500 million euros guaranteed green loan with Citi and Eksfin” her.

Om Iberdrola:

Iberdrola er en av de største aktørene på verdensbasis innen fornybar energi. Iberdrola kontrollerer hele verdikjeden innen havvind fra produksjon, overføring/nettverk, distribusjon og forsyning av kraft.

 Iberdrola har 41.500 ansatte med hovedvirksomheter i Spania, Storbritannia, USA, Mexico og Brasil. Selskapet leverer strøm til nær 100 millioner enkeltkunder. Iberdrola er børsnotert både i Spania og New York.

Les mer på: www.iberdrola.com

Om havvindparken East Anglia Three

Havvindparken East Anglia Three i Storbritannia vil ha en kapasitet på 1.400 megawatts (MW), noe som tilsvarer forsyning av ren energi til 1,3 millioner husholdninger.

Kontakter

Bilder

East Anglia THREE. Foto: Iberdrola
East Anglia THREE. Foto: Iberdrola
Last ned bilde
Tone Lunde Bakker adm. dir. Eksfin
Tone Lunde Bakker adm. dir. Eksfin
Last ned bilde

Om Eksfin

Eksfin
Eksfin
Støperigata 1
0250 Oslo

+47 22 87 62 00http://www.eksfin.no

Eksportfinansiering Norge (Eksfin) bidrar til å gjøre norske eksportnæringer konkurransedyktige i utlandet.

Eksfin kan stille statlige lån, garantier som fremmer konkrete salgskontrakter, eksportfremmende investeringer i Norge, eller andre typer transaksjoner som bidrar til norsk verdiskapning og sysselsetting. 

Den norske stat står bak Eksfins garantier og lån i hele løpetiden. Eksfins garantier nyter derfor godt av statens høye kredittrating AAA. Eksfins administrasjon og tapsutbetalinger dekkes både av renteinnbetalinger og garantipremier fra våre kunder, samt bidrag over statsbudsjettet.

I tillegg til ordninger med eksportformål, forvalter Eksfin også enkelte finansieringsordninger med andre næringspolitiske formål etter oppdrag fra Regjeringen.

Eksfin har 125 medarbeidere og hovedkontor i Oslo. Adm. direktør er Tone Lunde Bakker og styret ledes av Morten Støver.

Følg pressemeldinger fra Eksfin

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Eksfin på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Eksfin

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye