Rangering: Hvor store er utslippskuttene i din kommune?
Se hvor ditt hjemsted havner i klima-rangeringen av landets 356 kommuner.
Framtiden i våre hender har laget en rangering over hvilke kommuner som har kuttet mest klimagassutslipp.
– Politikere du skal stemme på i september har muligheten til å gjøre store klimagrep. Da kan du bruke oversikten vår til å utfordre dem, sier Anja Bakken Riise, leder i Framtiden i våre hender.
Går utslippene i din kommune opp eller ned? Er din kommune bedre enn nabokommunen? Er du fornøyd med plasseringen? Se hvor ditt hjemsted havner blant landets 356 kommuner!
Framtiden i våre hender har også laget en liste over 10 grep lokalpolitikere kan ta for å kutte klimagasser og stanse naturinngrep.
– Vi trenger alle mulige tiltak for å unngå farlig oppvarming, og i lokalpolitikken kan man få til endringer som virker raskt, sier Anja Bakken Riise.
Kommuneoversikten er basert på utslippstall fra Miljødirektoratet. Kommunene er plassert ut ifra prosentvis endring av utslipp i årene 2009 til 2021. Plasseringen er altså bestemt av hvor stor andel av utslippene kommunene har klart å kutte, og ikke antall tonn klimagasser som er kuttet.
Utslippene i oversikten er målt i såkalte CO2-ekvivalenter. Denne måten å måle klimagassutslipp på sier noe om effekten av både CO2 og andre drivhusgasser, og regner dem om til hvor mye CO2 de tilsvarer. Slik kan man samle og sammenligne klimagassutslipp på en enklere måte.
Kommuneoversikten gir en indikasjon på klimaarbeidet i kommunen. Samtidig er det viktig å minne om at oversikten ikke gir et fullstendig bilde av klimapolitikken i kommunen. Det kan for eksempel være store utslippskilder i kommunen som politikerne lokalt ikke har noe særlig kontroll på. Det er også tilfeldigheter som kan gi utslag. For eksempel kan en kommune se ut som den har gjort store kutt hvis en fabrikk var midlertidig stoppet i 2021.
– Oversikten vår kan uansett være et morsomt utgangspunkt for den lokale klimadebatten, sier Bakken Riise.
Kontakter
Petter Slaatrem TitlandPresseansvarligFramtiden i våre hender
Ansvarlig for presse- og debattarbeid i Framtiden i våre hender.
Om oss
Framtiden i våre hender er en medlemsorganisasjon som jobber for strukturelle løsninger på overforbruk og global ulikhet. Vi jobber innenfor klima- og naturfeltet med temaer som overforbruk, klær, mat og transport. Som Norges største miljøorganisasjon er vi sentral i debatten om norsk og internasjonal klimaomstilling.
Følg pressemeldinger fra Framtiden i våre hender
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Framtiden i våre hender på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Framtiden i våre hender
Matsvinnloven har kommet10.12.2024 13:20:14 CET | Pressemelding
Regjeringen har nettopp offentliggjort den nye matsvinnloven.
Helse- og miljøorganisasjoner roser Venstres kjøttgrep18.11.2024 12:38:19 CET | Pressemelding
Dette er politikk som vil gjøre hverdagen enklere for alle som er opptatt av folkehelse og klima, mener Framtiden i våre hender og LHL.
–Regjeringen styrer oss mot klimakrise7.10.2024 12:23:38 CEST | Pressemelding
–Det er ingen ny politikk i dette statsbudsjettet som vil kutte klimagassutslipp. Grepene regjeringen kommer med er akkurat de samme som i fjor. Alle som bryr seg om klima og solidaritet har grunn til å være dypt skuffet i dag, sier Anja Bakken Riise, leder i Norges største miljø- og solidaritetsorganisasjon Framtiden i våre hender.
Statsbudsjettet 2025 dobler utslippsgapet siden i fjor. - Dypt urovekkende, sier Anja Bakken Riise.7.10.2024 10:35:39 CEST | Pressemelding
Vi lever i urolige tider. Nå, mer enn noensinne, trenger vi tydelig lederskap. Å investere i et stabilt klima er kanskje den viktigste oppgaven regjeringen har. Dessverre feiler de igjen.
Miljø- og utviklingsorganisasjoner skarpt ut mot regjeringens nye klimamål: - Skammelig lite ambisiøst1.10.2024 17:17:22 CEST | Pressemelding
Regjeringen har i dag lagt ut et nytt klimamål for 2035 på høring, der de foreslår følgende: Et mål med spenn på 55-80 prosents kutt i klimagassutslipp innen 2035 sammenlignet med 1990-nivå. Dette bryter direkte med Miljødirektoratets faglige anbefaling om “minst 80 prosent”. Dagens klimamål for 2030 er 55 prosent kutt. Det sås tvil om fortsatt deltakelse i EUs felles klimamåloppnåelse og åpnes for kjøp av kontroversielle utslippsreduksjoner under Parisavtalens artikkel 6. Regjeringen vil telle skog mot måloppnåelsen i stedet for å ha et separat mål for opptak og utslipp i skog- og arealbrukssektoren. Dette svekker klimamålet ytterligere, og kan ende opp med å gjøre klimamålet for 2035 mindre ambisiøst enn det allerede innmeldte 2030-målet. Det er ikke gjort en vurdering av hvor store utslipp Norge kan ha framover, dersom vi skal ta vår rettferdige andel av kuttene som trengs for 1,5 grader. Dette er blant annet Sveits nylig dømt av den europeiske menneskerettsdomstolen for å mangle. V
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom