Miljøstiftelsen Bellona

Nedgang i elektrifiseringsgraden

Del

Nye tall for fjoråret viser en nedgang i elektrifiseringsgraden i Norge. Elektrifiseringen går sakte. Den gode nyheten er nordmenn brukte mindre strøm i 2022 enn året før.

Elektrifisering av fossilt forbruk innen blant annet industri, transport, jordbruk, fiske og shipping vil på sikt kutte nesten hele Norges samlede klimagassutslipp. Fasiten til nå er at et helelektrisk Norge fortsatt er langt unna.

Ferske tall som Bellona sammen med Elektroforeningen, Siemens og Å Energi presenterer i dag på Arendaluka viser at nordmenn har gjort en stor innsats med å spare strøm de siste årene. Bare i husholdningene har strømforbruket gått ned med 3,6 TWh i 2022.

–Vi har kartlagt elektrifiseringsgraden i Norge i flere år, og ser et liten nedgang i 2022. Dette skyldes at nordmenn har spart mye strøm på grunn av de høye strømprisene. Men på enkelte områder, særlig innenfor transport, ser vi at elektrifiseringen har økt. Det har vært en betydelig vekst i både elbusser, varebiler og ellastebiler, og det er bra, sier daglig leder i Bellona, Hallstein Havåg.

–Teknologien finnes allerede

–Satt på spissen så har vi byttet til elbil, samtidig som vi har blitt flinkere til å spare på strømmen. Bare reduksjonen i husholdningenes strømforbruk tilsvarer mer enn årsproduksjonen til hele Fosen vindkraftverk. Resultatet har blitt at vi bruker mindre fossilt drivstoff, sier Frank Jaegtnes, administrerende direktør i Elektroforeningen.

Stadig flere ser fordelene ved å elektrifisere. Spesielt spennende er mulighetene innenfor industrien. Nils Klippenberg, administrerende direktør i Siemens Norge, tror vi bare så vidt har sett starten.

– Nå satses det tungt på elektrifisering i deler av norsk industri, og her er det store muligheter for Norge til å ta ledertrøyen. Det er viktig at myndighetene følger med i timen og bidrar med å støtte utviklingen ved å etterspørre elektrifiseringsløsninger og tilrettelegge med god infrastruktur. Mye av teknologien finnes allerede, vi må bare ta den i bruk, sier Klippenberg

–Infrastruktur må på plass

Det skjer enorme omveltninger i hvordan vi bruker og produserer strøm i Norge. Fortsatt kommer det meste av strømmen i Norge fra vannkraftverk, men det har også blitt mer variabel vindkraft – og nå kommer også private solcelleanlegg for fullt. Samtidig stiller elektrifiseringen høye krav til effekt i deler av nettet som tidligere ikke har hatt lignende forbruksmønster.

–Vi trenger mer lokal fornybar energiproduksjon, og vi må elektrifisere hele Norge for å ta vår del av klimaansvaret. Denne utviklingen kommer, og den stiller nye krav til strømnettet. Det må være mer fleksibelt, og tåle høyere effekt enn tidligere. Vi står foran en oppgradering uten sidestykke. Kritisk infrastruktur må på plass for at vi skal nå klimamålene våre, sier Steffen Syvertsen, konsernsjef i Å Energi

Faktaboks:

Helelektrisk.no viser elektrifiseringsgraden i Norge fordelt på både sektor- og kommunenivå. Elektrifiseringsgraden beregnes som andelen strøm som brukes i forhold til annen energibruk, som fossil energi Her kan man spore utviklingen år for år og se hvilke kommuner og sektorer som leder an, og hvilke som henger etter. Meningen er at nasjonale og lokale myndigheter, næringsaktører, organisasjoner og privatpersoner kan få et overblikk over situasjonen og visualisere hvor man må gjøre en større innsats enn i dag.

Helelektrisk.no er et initiativ fra Elektroforeningen (EFO), Agder Energi, Siemens og Bellona.

Nøkkelord

Om oss

Miljøstiftelsen Bellona er en uavhengig, ideell stiftelse som arbeider med å løse verdens klima- og miljøproblemer. Bellonas tilnærming er teknologioptimistisk og basert på systemtenkning, med mål om å utvikle og fremme løsninger for politikere, offentlig forvaltning og næringsliv. Stiftelsen ble grunnlagt i 1986 og har i dag ca. 60 medarbeidere – deriblant ingeniører, statsvitere, økonomer, biologer, jurister og journalister – fordelt på våre kontorer i Oslo, Brussel, Vilnius og Berlin.

Følg pressemeldinger fra Miljøstiftelsen Bellona

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Miljøstiftelsen Bellona på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Miljøstiftelsen Bellona

Samarbeid skal gjøre ørken til blå skog17.1.2024 07:00:00 CET | Pressemelding

I det stille har en av Europas største naturkriser utspilt seg utenfor Norges kyst. Havbunnen langs kysten har gått fra frodig tareskog til kråkebolleørken. Nå lanserer næringsliv, frivillige og miljøvernere samarbeidsplattformen NoMaRe for å gjøre Norges ukjente ørken om til blå skog. – Sammen ønsker vi å legge til rette for en storstilt restaurering av norsk tareskog, sier lederen i Bellonas bioprogram, Joakim Hauge.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye