Kulinarisk arv og matnasjonen Norge på menyen under Arendalsuka
Landbruks- og matminister Geir Pollestad besøker SIFO/OsloMets arrangement under Arendalsuka. Vel møtt til to dager med debatter, foredrag, film og smaksprøver, rapportlansering om kulinarisk arv i byggingen av matnasjonen Norge 2030!

Onsdag 16. og torsdag 17. august inviterer prosjektet FoodLessons ved SIFO/OsloMet til to dager på KUBEN i Arendal. Det blir ministerbesøk og lansering av resultater fra to nye spørreundersøkelser om mat og reiseliv i Norge, se lenger ned.
Utvalgt fra programmet onsdag 16. august
- Filmpremiere: Kulinarisk arv som ressurs i byggingen av matnasjonen Norge
- Panelsamtale: hva skal til for å bygge matnasjonen Norge 2030? Hvordan kan regjeringen lykkes i målsettingene om vekst og verdiskaping i hele landet, bruk av lokale ressurser i produksjon og forbruk og økt kompetanse, innovasjon, rekruttering, identitet og matglede? Innledning ved landbruks- og matminister Geir Pollestad, som også deltar i samtalen.
- Mat og museer og grønn kulturarv: Korte innlegg og gode eksempler om hva museer gjør, og kan gjøre, når mat og matarv er på menyen.
- Lansering av digitalt spill om kokker, mat og historie
- Lanseringen av matminnesamlingen Snakk om mat
- Smaksprøver av matskatter fra Sørlandets bakhage og Oselias kokebok
Utvalgt fra programmet torsdag 17. august
- Panelsamtale: Reiseliv, mat og måltider for en bærekraftig fremtid. Innledning ved Tore O. Sandvik, fylkesordfører i Trøndelag
- Rapportlansering: Å nyte Norge: Hvilke mataktiviteter og -opplevelser trakter folk etter på tur og reise i Norge? Av Annechen Bahr Bugge og Alexander Schjøll, SIFO, OsloMet
- Smaksprøver av matskatter fra Sørlandets bakhage og Oselias kokebok
Hovedpunkter ny rapport
Annechen Bahr Bugge og Alexander Schjøll: Å nyte Norge: Hvilke mataktiviteter og -opplevelser trakter folk etter på tur og reise i Norge? (oda.oslomet.no) SIFO-rapport nr. 7-2023
- Natur- og friluftsopplevelser er det aller viktigste på listen over aktiviteter og opplevelser for de som velger seg Norge som reisemål, tett fulgt av det å besøke familie og venner. Deretter følger god mat og drikke og gode måltider, som nesten seks av ti trekker fram som viktigst.
- For de fleste av disse handlet det om at god mat og drikke blir ansett som en viktig del av turopplevelsen.
- Matturisme blir gjerne definert som en form for turisme der en kultur blir utforsket gjennom maten: produkter, matretter, fasiliteter, arrangementer eller landskap relatert til mat.
- Er folk villige til å reise til et sted i Norge hovedsakelig for å oppleve mat og måltider? Her er svarene delt. 43 prosent svarer «ja», mens 45 prosent svarer «nei».
- For syv av ti (65 prosent) var det å nyte god mat og drikke betraktet som en viktig del av reise-/turopplevelsen.
- Syv av ti (74 prosent) var svært eller ganske interesserte i å prøve lokal mat og lokale matretter når de var på tur eller reise.
- Med økende interesse for mataktiviteter og -opplevelser blant reisende, og en mat- og måltidssektor i Norge som nyter stor anerkjennelse og tillit, er vår konklusjon at det finnes et stort underutnyttet potensial for å lykkes med regjeringens målsettinger om å utvikle nye mat- og reiselivskonsepter, videreutvikle sterke mat- og reiselivsregioner, samt styrke, videreutvikle og profilere turistlandet Norge.
Arrangementet er et samarbeid mellom flere partnere i prosjektet:
- MatPrat
- Opplysningskontoret for brød og korn
- HANEN – Næringsorganisasjon for bygdeturisme, gardsmat og innlandsfiske
- Stiftelsen Norsk Gastronomi (Bocuse d’Or Norge)
- Stiftelsen Lillehammer museum/Maihaugen
- Østfoldmuseene
- Aust-Agder museum og arkiv, avd. KUBEN
Nøkkelord
Kontakter
Annechen Bahr Bugge
Forbruksforskningsinstituttet SIFO, OsloMet
Tlf. 482 86 633
https://www.oslomet.no/om/ansatt/annech/
Kjersti LassenKommunikasjonsrådgiver SIFO
Tel:+47 920 94 990kjersti.lassen@oslomet.noLenker
Om oss
OsloMet – storbyuniversitetet (tidligere Høgskolen i Oslo og Akershus) har cirka 18.000 studenter og 2.100 ansatte, og har studier i Pilestredet, på Kjeller og i Sandvika.
OsloMet tilbyr et bredt spekter av høyere utdanning innen profesjonsrettede studier i Norge.
OsloMet er også en ledende leverandør av forskningsbasert kunnskap for velferdssamfunnet.
Følg pressemeldinger fra OsloMet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra OsloMet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra OsloMet
Asbjørnsen og Moe fortellermaraton 8. – 10. mai5.5.2025 08:27:11 CEST | Pressemelding
Alle de norske folkeeventyrene som ble samlet og utgitt av Asbjørnsen og Moe i 1851, skal fortelles løpet av en tre dagers maratonforestilling på OsloMet.
Flere unge vil bli sykepleier og lærer28.4.2025 11:00:00 CEST | Pressemelding
Antall søkere til sykepleie- og lærerutdanning ved OsloMet øker betydelig. – Gledelig at flere velger noen av de viktigste yrkene i samfunnet, og at trenden snur for lærerutdanningen, sier rektor Christen Krogh.
Pressekonferanse: Søkertall til høyere utdanning22.4.2025 10:50:53 CEST | Presseinvitasjon
Årets søkertall til høyere utdanning blir kjent mandag 28. april kl. 11.00. Kunnskapsdepartementet og OsloMet inviterer til pressekonferanse.
Lanserer bildeordbok på romanes1.4.2025 14:00:09 CEST | Pressemelding
I forbindelse med den internasjonale romdagen 8. april lanserer Nasjonalt senter for flerkulturell opplæring (NAFO) ved OsloMet den digitale bildeordboken Bildetema på romanes. Romanes er romenes morsmål og har status som nasjonalt minoritetsspråk i Norge. Bildeordboka blir en av svært få skriftlige ressurser på romanes.
Hvordan undervise så flest mulig blir inkludert?21.2.2025 12:48:48 CET | Pressemelding
Hvorfor faller noen studenter av i undervisningen? OsloMet inviterer til foredrag med studentstemmer og praktiske eksempler får du innsikt i enkle grep og smarte læringsstrategier som gjør høyere utdanning mer tilgjengelig for alle.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom