Kulinarisk arv og matnasjonen Norge på menyen under Arendalsuka
Landbruks- og matminister Geir Pollestad besøker SIFO/OsloMets arrangement under Arendalsuka. Vel møtt til to dager med debatter, foredrag, film og smaksprøver, rapportlansering om kulinarisk arv i byggingen av matnasjonen Norge 2030!

Onsdag 16. og torsdag 17. august inviterer prosjektet FoodLessons ved SIFO/OsloMet til to dager på KUBEN i Arendal. Det blir ministerbesøk og lansering av resultater fra to nye spørreundersøkelser om mat og reiseliv i Norge, se lenger ned.
Utvalgt fra programmet onsdag 16. august
- Filmpremiere: Kulinarisk arv som ressurs i byggingen av matnasjonen Norge
- Panelsamtale: hva skal til for å bygge matnasjonen Norge 2030? Hvordan kan regjeringen lykkes i målsettingene om vekst og verdiskaping i hele landet, bruk av lokale ressurser i produksjon og forbruk og økt kompetanse, innovasjon, rekruttering, identitet og matglede? Innledning ved landbruks- og matminister Geir Pollestad, som også deltar i samtalen.
- Mat og museer og grønn kulturarv: Korte innlegg og gode eksempler om hva museer gjør, og kan gjøre, når mat og matarv er på menyen.
- Lansering av digitalt spill om kokker, mat og historie
- Lanseringen av matminnesamlingen Snakk om mat
- Smaksprøver av matskatter fra Sørlandets bakhage og Oselias kokebok
Utvalgt fra programmet torsdag 17. august
- Panelsamtale: Reiseliv, mat og måltider for en bærekraftig fremtid. Innledning ved Tore O. Sandvik, fylkesordfører i Trøndelag
- Rapportlansering: Å nyte Norge: Hvilke mataktiviteter og -opplevelser trakter folk etter på tur og reise i Norge? Av Annechen Bahr Bugge og Alexander Schjøll, SIFO, OsloMet
- Smaksprøver av matskatter fra Sørlandets bakhage og Oselias kokebok
Hovedpunkter ny rapport
Annechen Bahr Bugge og Alexander Schjøll: Å nyte Norge: Hvilke mataktiviteter og -opplevelser trakter folk etter på tur og reise i Norge? (oda.oslomet.no) SIFO-rapport nr. 7-2023
- Natur- og friluftsopplevelser er det aller viktigste på listen over aktiviteter og opplevelser for de som velger seg Norge som reisemål, tett fulgt av det å besøke familie og venner. Deretter følger god mat og drikke og gode måltider, som nesten seks av ti trekker fram som viktigst.
- For de fleste av disse handlet det om at god mat og drikke blir ansett som en viktig del av turopplevelsen.
- Matturisme blir gjerne definert som en form for turisme der en kultur blir utforsket gjennom maten: produkter, matretter, fasiliteter, arrangementer eller landskap relatert til mat.
- Er folk villige til å reise til et sted i Norge hovedsakelig for å oppleve mat og måltider? Her er svarene delt. 43 prosent svarer «ja», mens 45 prosent svarer «nei».
- For syv av ti (65 prosent) var det å nyte god mat og drikke betraktet som en viktig del av reise-/turopplevelsen.
- Syv av ti (74 prosent) var svært eller ganske interesserte i å prøve lokal mat og lokale matretter når de var på tur eller reise.
- Med økende interesse for mataktiviteter og -opplevelser blant reisende, og en mat- og måltidssektor i Norge som nyter stor anerkjennelse og tillit, er vår konklusjon at det finnes et stort underutnyttet potensial for å lykkes med regjeringens målsettinger om å utvikle nye mat- og reiselivskonsepter, videreutvikle sterke mat- og reiselivsregioner, samt styrke, videreutvikle og profilere turistlandet Norge.
Arrangementet er et samarbeid mellom flere partnere i prosjektet:
- MatPrat
- Opplysningskontoret for brød og korn
- HANEN – Næringsorganisasjon for bygdeturisme, gardsmat og innlandsfiske
- Stiftelsen Norsk Gastronomi (Bocuse d’Or Norge)
- Stiftelsen Lillehammer museum/Maihaugen
- Østfoldmuseene
- Aust-Agder museum og arkiv, avd. KUBEN
Nøkkelord
Kontakter
Annechen Bahr Bugge
Forbruksforskningsinstituttet SIFO, OsloMet
Tlf. 482 86 633
https://www.oslomet.no/om/ansatt/annech/
Kjersti LassenKommunikasjonsrådgiver SIFO
Tel:+47 920 94 990kjersti.lassen@oslomet.noLenker
Om oss
OsloMet – storbyuniversitetet (tidligere Høgskolen i Oslo og Akershus) har cirka 18.000 studenter og 2.100 ansatte, og har studier i Pilestredet, på Kjeller og i Sandvika.
OsloMet tilbyr et bredt spekter av høyere utdanning innen profesjonsrettede studier i Norge.
OsloMet er også en ledende leverandør av forskningsbasert kunnskap for velferdssamfunnet.
Følg pressemeldinger fra OsloMet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra OsloMet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra OsloMet
Unge bruker cannabis på ulike måter – én gruppe vekker bekymring6.11.2025 11:23:22 CET | Pressemelding
Forskere deler unge cannabisbrukere inn i fire kategorier. For de fleste handler det om nysgjerrighet, tilhørighet eller å utforske nye ungdomsidentiteter. Men for noen få er bruken knyttet til ensomhet og psykiske utfordringer.
Ungdatakonferansen 202530.10.2025 06:30:00 CET | Pressemelding
Velkommen til Ungdatakonferansen 2025! Årets tema er Mot og motstand: Unges engasjement og holdninger. Kom og møt ledende fagfolk på feltet 12. november, på Sentralen, Oslo.
Institutt for estetiske fag ved OsloMet feirer 150 år7.10.2025 14:12:40 CEST | Pressemelding
Institutt for estetiske fag fyller 150 år. Velkommen til feiring fra 14.-16. oktober med utstillinger, foredrag og forestillinger.
Disse er mest skeptiske til elbil6.10.2025 13:37:20 CEST | Pressemelding
Kvinner, eldre og personer med lavere utdanning er blant de gruppene som er mest skeptiske til elbiler, ifølge en ny studie.
Så likt tenker offentlig og privat ansatte om politikk26.9.2025 12:39:22 CEST | Pressemelding
– Det er interessant at privat ansatte, som ofte plasserer seg på høyresiden, ikke ønsker å kutte i offentlige budsjetter, sier forsker.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom