Å Energi

-Livsfarlig å ferdes på elva nå

Del

Å Energi er svært bekymret over meldinger som kommer inn om personer som driver med vannsport på elva, eller ferdes med båt i områder som er rammet av ekstremværet Hans. 

Det er enorme vannmengder som passerer Hellefoss kraftverk i Øvre Eiker kommune
Det er enorme vannmengder som passerer Hellefoss kraftverk i Øvre Eiker kommune

Fritidsbåter, surfebrett, vannscootere og annet kan være livsfarlig på elvene i Drammensvassdraget og Numedalsvassdraget nå, poengterer operativ beredskapsleder Line Drange Ruud i Å Energi. Det er flere årsaker til at det er farlig.

- Det er det store mengder drivgods i elva, mye av det er ikke synlig. Store tømmerstokker som kan veie flere hundre kilo. Det kan være fatalt å møte for et surfebrett eller liten båt, sier Drange Ruud.

Med mye vann er også understrømmene kraftigere enn normalt, og det er da større sjanse for å bli dratt ned i vannet. Nedstrøms dammene fra kraftverkene er det "tromler" man ikke kommer ut av (se video Hellefoss). I tillegg er det mye hvitt vann uten bæring - altså luftbobler i vannet.

- Dette gjør at det er livsfarlig å ferdes på elva nå, sier Drange Ruud.

Også politiet i Sør-Øst oppfordrer til å unngå ferdsel i vassdrag og områder der det kan være mye drivgods i vannet.

– Det er store krefter i vannmassene og farepotensialet ved å bevege seg nær elvebredden eller i et vassdrag er derfor stort, sier fungerende stabssjef i Sør-Øst politidistrikt, Arild Ølberg.

Det er snakk om enorme vannmengder i Drammensvassdraget nå. På Hellefoss som er det nederste kraftverket i Drammensvassdraget, er det normal vannføring på 300 m3 i sekundet, nå er det en vannføring på 1800 m3. Slike vannmengder har man aldri sett før. Det har stabilisert seg nå, men det har stabilisert seg på et høyt nivå.

- Det kommer til å fortsette å være svært høy vannføring med ekstra risiko for ferdsel på elva i flere dager fremover, sier Drange Ruud.

Kontakter

Pressekontakt: Ragnhild Ask Connell, 992 46 664

Bilder

Operativ beredskapsleder Line Drange Ruud i Å Energi er bekymret over at folk ferdes på elva i en flomsituasjon. Her står hun ved Hellefoss kraftverk i Øvre Eiker.
Operativ beredskapsleder Line Drange Ruud i Å Energi er bekymret over at folk ferdes på elva i en flomsituasjon. Her står hun ved Hellefoss kraftverk i Øvre Eiker.
Last ned bilde

Lenker

Følg pressemeldinger fra Å Energi

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Å Energi på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Å Energi

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom