Dronningen av Haldenkanalen fredes
Kanalbåten D/S "Turisten" lå tretti år på bunnen av Femsjøen i Haldenvassdraget, før hun ble hentet opp og så satt i stand med dampmaskinen intakt i 2009. Nå freder Riksantikvaren båten fra 1887.

– Hvis vi stiller klokken 100 år tilbake, tror jeg mange ville blitt overrasket over den livlige dampbåt-trafikken på norske innsjøer og vassdrag. Innlandsflåten var en viktig del av det nasjonale transportnettet vårt. Det er fantastisk at kanalbåten D/S “Turisten” kom tilbake i drift som et flytende kulturminne til glede for oss alle, sier riksantikvar Hanna Geiran.
D/S "Turisten" var et av de mange gods- og passasjerskipene som seilte i innlandet i Norge fra 1800-tallet og fram til 1960-tallet. I dag er kanalbåten et av få dampskip som er igjen. Formålet med fredningen er å ta vare på et av landets siste dampdrevne passasjerskip ved et av våre innlandsvassdrag. D/S “Turisten” har vært tilbake i drift på Haldenkanalen siden 2009.
– Takket være eierne og alle som jobber med fartøyvern langs Haldenkanalen kan vi ta denne kulturhistoriske reisen den dag i dag. Med fredningen ivaretar vi D/S “Turisten” som en viktig historisk kilde for å formidle kunnskap og opplevelser, fortsetter riksantikvar Hanna Geiran.
Båtene som bandt landet sammen
Etter at Norge hadde fått sin grunnlov i 1814, var det viktig å bygge opp et transportnett over hele landet. Her spilte den norske innlandsflåten en nøkkelrolle. Kombinasjonen av jernbane og dampskip var lenge en utbredt reisemåte. Dette systemet fantes mange steder i Norge – jernbane til et farbart vann og dampbåt videre i sommerhalvåret. D/S "Turisten" på Haldenkanalen var en representant for denne innlandsflåten inntil driften opphørte i 1963.
D/S "Turisten" er sannsynligvis et av de norske fartøyene i drift som har ligget lengst i “den våte grav". Båten ble senket i 1967 og lå på 20 meters dyp på bunnen av Femsjøen i Haldenvassdraget til hun ble hevet til overflaten igjen i 1997. Siden 2009 har den istandsatte båten gått i regelmessig rute i Haldenkanalen. Bevaringsforholdene er ofte bedre i ferskvann enn i saltvannet langs kystlinjen.
– Hevingen og restaureringen av dampskipet «Turisten» er et av de mest spektakulære fartøyvernsprosjekter som er gjennomført i Norge. Jeg ønsker på vegne av Viken fylkeskommune og regionen å hedre eierne av båten, Tore Aksel Voldberg og Alf Ulven, for den bragden det var å sette båten i stand. Uten deres utrettelige tro på at dette prosjektet skulle lykkes, hadde aldri «Femsjøens hvite svane» vært å se tilbake i Haldenkanalen. Dette er et umistelig, nasjonalt kulturminne i et unikt kulturmiljø, og det er derfor svært gledelig at dette viktige kulturminnet krones med fredning, sier fylkesrådsleder Siv Henriette Jacobsen i Viken fylkeskommune.
“Dronningen” av sommeren
Haldenkanalen ble bygget i 1849 som en kjent åre for tømmerfløting, men ble også et yndet utfartssted for turister og tilreisende. Som passasjerskip var D/S "Turisten" en del av turen som ble kalt "den store rundreisen". Dette var en dagstur fra Oslo med tog, båt på Haldenkanalen og tog tilbake igjen til hovedstaden. I etterkrigstiden og fram til driften opphørte i 1963 var mange skoleelever fra Østlandsområdet blant de reisende.
Synet av D/S "Turisten" i Haldenkanalen var et sikkert tegn på at sommer og ferietid stod før døren.
Passasjerskip i 1927-versjon
Eierne av D/S “Turisten”, Tore Aksel Voldberg og Alf Ulven, sørget for å få kanalbåten hevet opp fra Femsjøen i 1997 og tilbake i drift i 2009.
Fartøyet er restaurert til 1927-versjonen, som passasjerskip. Dampmaskinen stod på Teknisk Museum i Oslo.
Fredningen omfatter hele fartøyet med fast inventar, som fastmontert utstyr og møblement, pluss større løst inventar som livbåter, spesialverktøy, møbler og gjenstander. Riksantikvaren takker Viken fylkeskommune for samarbeidet med å forberede fredningssaken.
Kontakter
PressevaktRiksantikvarenIkke send sms, telefonen viderekobles.
Telefonen er betjent i vanlig kontortid.
Bilder


















Lenker
Om oss
Riksantikvaren er et direktorat underlagt Klima- og miljødepartementet, og vi er departementets rådgiver i alle saker som gjelder kulturminner og kulturmiljø. Riksantikvaren er den overordnete kulturminnemyndigheten og ansvarlig for å sette i verk den nasjonale kulturminnepolitikken. Vi har et faglig ansvar overfor kommunene, fylkeskommunene, Sametinget, Sysselmannen på Svalbard og forvaltningsmuseene på kulturminnefeltet.
Følg pressemeldinger fra Riksantikvaren
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Riksantikvaren på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Riksantikvaren
Setter i stand stavkirker for 7,2 millioner1.4.2025 07:07:05 CEST | Pressemelding
Riksantikvarens tilskudd til stavkirkene er fordelt for 2025. Se hvilke elleve prosjekter som fikk.
Victoria terrasse blir fredet21.3.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
Det kjente bygningskomplekset har en unik plass i norsk historie. Nå fredes bygningene av Riksantikvaren.
Lyser ut 12 millioner for kyst og landbruk6.3.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
Riksantikvaren lyser ut tilskudd til verdiskaping i kulturmiljø. I 2025 vil søknader for kysten og landbruket bli prioritert.
– Vi må hindre tap av kulturarv26.2.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
Riksantikvaren ønskjer auka beredskap og gjennomføring av risiko- og sårbarheitsanalysar (ROS) for kulturminne, kulturmiljø og landskap. No er ein ny nasjonal rettleiar på feltet klar.
Tar vare på fortidens praktbygg med 14,5 millioner24.2.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
Ruinene fra middelalderen er arven fra praktanlegg: Klostre, borger og kirker. Nå fordeler Riksantikvaren tilskudd for å ta vare på ruiner i 2025.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom