Miljøstiftelsen Bellona

Klimaet kan bli taperen

Del

–Det er utrolig naivt av Støre å tro at LNG-anlegget på Melkøya kan elektrifiseres med vindkraft innen 2030. Vi frykter at gasskraftverket fortsetter som i dag i lang tid framover, sier Bellonas Eivind Berstad.  

Eivind Berstad
Eivind Berstad

Bellona mener at klimaet risikerer å bli taperen dersom regjeringen gambler på en urealistisk plan om kraftutbygging.

Regjeringens forutsetning for å gi grønt lys til Equinors planer om elektrifisering av Melkøya er at det bygges ut mer fornybar strøm enn gassanlegget trenger. Regjeringens mål er at det skal være nok strøm både til Equinor og til resten av Finnmark.

Statsminister Jonas Gahr Støre kalte planen «det største enkeltstående klimatiltaket besluttet av den norske regjering».

–Vi er skeptiske til realismen i forslaget til hvordan kraftsystemet i Finmark skal styrkes. Planen innebærer at gasskraftverket kan fortsette som i dag fram til 2033. Dette gjør det vanskelig å nå 2030-målet om 55 prosents reduksjon av klimagassutslippene. Hadde de satset på karbonfangst og -lagring ville sjansen for å nå 2030-målet vært mye større, sier Eivind Berstad, som er teamleder for CCS i Bellona.

Bellona mener at Støre burde ha gitt Equinor ansvaret for å kutte egne utslipp.

–Hadde Equinor hatt ansvar for å kutte egne utslipp på Melkøya innen 2030, så hadde de gått for karbonfangst og -lagring. I stedet blir ansvaret for utslippskutt nå pulverisert, og vil avhenge av NVE, Statnett, Equinor, konflikthåndtering med urfolksinteresser og en rekke mer eller mindre sannsynlige utbygginger av vindkraft. Men nå slipper Equinor uansett unna; enten får de fornybar strøm eller så kjører de gassturbinene som før, sier Berstad.

Bellona mener at det store spørsmålet er hvor det blir av regjeringens vurdering av karbonfangst og-lagring på Melkøya, som Stortinget påla dem å komme med tidligere i år.

 – Det er svært oppsiktsvekkende at regjeringen ikke har nevnt denne vurderingen, og modig av Støre å vise så stor forakt for Stortinget, sier Berstad.

Nøkkelord

Kontakter

Om oss

Miljøstiftelsen Bellona er en uavhengig, ideell stiftelse som arbeider med å løse verdens klima- og miljøproblemer. Bellonas tilnærming er teknologioptimistisk og basert på systemtenkning, med mål om å utvikle og fremme løsninger for politikere, offentlig forvaltning og næringsliv. Stiftelsen ble grunnlagt i 1986 og har i dag ca. 60 medarbeidere – deriblant ingeniører, statsvitere, økonomer, biologer, jurister og journalister – fordelt på våre kontorer i Oslo, Brussel, Vilnius og Berlin.

Følg pressemeldinger fra Miljøstiftelsen Bellona

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Miljøstiftelsen Bellona på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Miljøstiftelsen Bellona

Samarbeid skal gjøre ørken til blå skog17.1.2024 07:00:00 CET | Pressemelding

I det stille har en av Europas største naturkriser utspilt seg utenfor Norges kyst. Havbunnen langs kysten har gått fra frodig tareskog til kråkebolleørken. Nå lanserer næringsliv, frivillige og miljøvernere samarbeidsplattformen NoMaRe for å gjøre Norges ukjente ørken om til blå skog. – Sammen ønsker vi å legge til rette for en storstilt restaurering av norsk tareskog, sier lederen i Bellonas bioprogram, Joakim Hauge.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye