Klimaet kan bli taperen
–Det er utrolig naivt av Støre å tro at LNG-anlegget på Melkøya kan elektrifiseres med vindkraft innen 2030. Vi frykter at gasskraftverket fortsetter som i dag i lang tid framover, sier Bellonas Eivind Berstad.

Bellona mener at klimaet risikerer å bli taperen dersom regjeringen gambler på en urealistisk plan om kraftutbygging.
Regjeringens forutsetning for å gi grønt lys til Equinors planer om elektrifisering av Melkøya er at det bygges ut mer fornybar strøm enn gassanlegget trenger. Regjeringens mål er at det skal være nok strøm både til Equinor og til resten av Finnmark.
Statsminister Jonas Gahr Støre kalte planen «det største enkeltstående klimatiltaket besluttet av den norske regjering».
–Vi er skeptiske til realismen i forslaget til hvordan kraftsystemet i Finmark skal styrkes. Planen innebærer at gasskraftverket kan fortsette som i dag fram til 2033. Dette gjør det vanskelig å nå 2030-målet om 55 prosents reduksjon av klimagassutslippene. Hadde de satset på karbonfangst og -lagring ville sjansen for å nå 2030-målet vært mye større, sier Eivind Berstad, som er teamleder for CCS i Bellona.
Bellona mener at Støre burde ha gitt Equinor ansvaret for å kutte egne utslipp.
–Hadde Equinor hatt ansvar for å kutte egne utslipp på Melkøya innen 2030, så hadde de gått for karbonfangst og -lagring. I stedet blir ansvaret for utslippskutt nå pulverisert, og vil avhenge av NVE, Statnett, Equinor, konflikthåndtering med urfolksinteresser og en rekke mer eller mindre sannsynlige utbygginger av vindkraft. Men nå slipper Equinor uansett unna; enten får de fornybar strøm eller så kjører de gassturbinene som før, sier Berstad.
Bellona mener at det store spørsmålet er hvor det blir av regjeringens vurdering av karbonfangst og-lagring på Melkøya, som Stortinget påla dem å komme med tidligere i år.
– Det er svært oppsiktsvekkende at regjeringen ikke har nevnt denne vurderingen, og modig av Støre å vise så stor forakt for Stortinget, sier Berstad.
Nøkkelord
Kontakter
Eivind BerstadCCS Teamleder
Tel:984 35 747Tel:984 35 747eivind@bellona.noOm oss
Miljøstiftelsen Bellona er en uavhengig, ideell stiftelse som arbeider med å løse verdens klima- og miljøproblemer. Bellonas tilnærming er teknologioptimistisk og basert på systemtenkning, med mål om å utvikle og fremme løsninger for politikere, offentlig forvaltning og næringsliv. Stiftelsen ble grunnlagt i 1986 og har i dag ca. 60 medarbeidere – deriblant ingeniører, statsvitere, økonomer, biologer, jurister og journalister – fordelt på våre kontorer i Oslo, Brussel, Vilnius og Berlin.
Følg pressemeldinger fra Miljøstiftelsen Bellona
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Miljøstiftelsen Bellona på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Miljøstiftelsen Bellona
Det varmeste året som er registrert19.3.2025 14:56:27 CET | Pressemelding
I dag publiserte Verdens meteorologiske organisasjon (WMO) "State of the Global Climate 2024". – Viser tydelig hvorfor klimapolitikk også er sikkerhetspolitikk, sier fagsjef Christian Eriksen i Bellona.
– Budsjettet må adressere klima og sikkerhet10.3.2025 13:49:22 CET | Pressemelding
Klimaendringer er vår tids langsiktige eksistensielle trussel. Samtidig har Norge umiddelbare sikkerhetsutfordringer. – EU skal både trygge og omstille. Det må også Norge evne å gjøre, sier fagsjef Christian Eriksen.
– Glad for at statsminister Støre viser lederskap30.1.2025 13:22:08 CET | Pressemelding
– Støre viser lederskap for å få igjennom de tre EU-direktivene – noe annet vil være knefall for desinformasjon og skadelig for vårt forhold til EU. Dette er tre svært viktige miljødirektiver med konsekvenser for Europas sikkerhet som Senterpartiet nå velger å forlate regjeringen for, det er oppsiktsvekkende, sier Bellona-stifter Frederic Hauge.
Motvind i kommentarfeltene29.1.2025 17:19:05 CET | Pressemelding
Det stormer i kommentarfeltene etter at Bellona-stifter Frederic Hauge møtte Motvinds Eivind Salen på NRKs Debatten i går kveld.
Rapport om spredning av klimamyter i sosiale medier23.1.2025 13:06:03 CET | Presseinvitasjon
En ny rapport som Analyse & Tallhar utarbeidet på vegne av Bellona avdekker at nesten halvparten av klimarelaterte kommentarer på norske partier, politikere og medier sine sosiale medier er basert på myter og feilinformasjon om klima. Spredningen av klimamyter øker ved Stortingsvalg, og et stort flertall av kommentarere sår tvil om klimaløninger og klimaforskere. Velkommen til Bellonaforum tirsdag 28.januar klokken 11-13 i Bellonas lokaler i Rådhusgata 28 hvor vi presenterer funnene i rapporten "Omfanget av klimamyter i sosiale mdier" og diskuterer hvordan vi kan sikre en faktabasert klimadebatt i valgkampen.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom