Fugleinfluensa: Mattilsynet innfører ferdselsforbud i tre naturreservater
– Ferdselsforbudet skal hindre at mennesker tar med seg smitte via klær og sko inn i disse naturreservatene. Det er viktig at alle som skal besøke disse områdene, på forhånd setter seg inn i hvor ferdselsforbudet gjelder, sier Ingunn Midttun Godal, administrerende direktør i Mattilsynet.
I disse naturreservatene er det krykkjekolonier og andre sårbare arter. Områdene er valgt ut etter innspill fra Miljødirektoratet, Norsk institutt for naturforskning (NINA), Veterinærinstituttet og Statsforvalteren i Troms og Finnmark. Mattilsynet vurderer forløpende behovet for ferdselsforbud i andre områder.
– Det er begrenset hva man kan gjøre for å stoppe smitte blant villfugl. Fuglene smittes hovedsakelig av hverandre, men et ferdselsforbud hindrer i hvert fall at mennesker ikke sprer viruset via sko, klær, og annet utstyr til disse naturreservatene, sier Godal.
Ferdsel som er nødvendig for liv, helse og miljø er tillatt. Forbudet gjelder heller ikke personell som deltar i offentlig organisert arbeid med innsamling av døde fugler, overvåkning, forskning, og bekjempelse av pukkellaks. Mattilsynet kan gi andre dispensasjoner i særskilte tilfeller.
Unngå unødvendig ferdsel der det er mange fugler
Mattilsynet oppfordrer allerede til å unngå unødvendig ferdsel i andre områder i Finnmark med mange fugler. Dette gjelder særlig områder med mange krykkjer og andre måkearter, som fuglenes «rasteplasser» og vaskeplasser ved elvemunninger og lignende.
Hvis man må reise mellom områder med mange ville fugler, anbefaler Mattilsynet vask og desinfeksjon av fottøy og klær.
Mattilsynet samarbeider med kommunene, Statsforvalteren i Troms og Finnmark, Veterinærinstituttet, Miljødirektoratet, Folkehelseinstituttet (FHI) og Norsk institutt for naturforskning (NINA), som sammen vurderer fortløpende tiltak for å forebygge smittespredning.
Fjerning av døde fugler
Kommunene er ansvarlige for eventuell innsamling og korrekt destruksjon av store mengder død fugl. Privatpersoner kan fjerne enkeltfugler fra sin eiendom.
I områder der det er grunn til å tro at fugler kan være smittet med fugleinfluensa, kan man ikke kaste døde fugler i restavfallet. Innbyggere bes kontakte sin kommune for å høre om de har en innsamlingsordning eller om de har egne regler for håndtering av døde fugler.
Hvis kommunen ikke har en ordning for håndtering av døde fugler, kan fuglen graves ned. Det er viktig at du bruker hansker og munnbind ved håndtering av fuglen, og vasker hendene godt med såpe og vann etterpå.
Om Mattilsynet
Mattilsynet er eit statleg, landsdekkjande forvaltingsorgan som er med på å sikre forbrukarane trygg mat og trygt drikkevatn. Vi skal fremje folke-, plante- , fiske- og dyrehelse, miljøvennleg produksjon og etisk forsvarleg hald av fisk og dyr. Mattilsynet har også oppgåver i høve til kosmetikk og legemiddel og fører tilsyn med dyrehelsepersonell.
Mattilsynet sine roller er å utarbeide framlegg til, forvalte og rettleie om regelverk, føre eit risikobasert tilsyn, formidle informasjon og kunnskap og ha beredskap. Mattilsynet skal gi faglege råd til Landbruks- og matdepartementet, Nærings-og fiskeridepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet.
Følg pressemeldinger fra Mattilsynet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Mattilsynet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Mattilsynet
Norge er et lukrativt marked for ulovlig innførsel av kjæledyr8.12.2023 13:24:04 CET | Pressemelding
Ulovlig omsetning og smugling av kjæledyr over grensene er et økende problem. Det viser en aksjon i regi av EU, hvor Mattilsynet har deltatt. Også her hjemme merkes denne formen for kriminalitet.
Mattilsynet har kontrollert fiskeslakterier1.12.2023 11:22:19 CET | Pressemelding
Mattilsynet har kontrollert 28 slakterier som slakter oppdrettsfisk. De aller fleste oppfylte kravene til godkjenninger. Enkelte måtte bedre rutinene for å hindre smitte av sykdom til omgivelsene, og mange måtte rette opp bruken av bedøvelsesutstyret slik at fisken ble ordentlig bedøvet før avliving.
Geiteflokken på Kvist må avvikles, men ikke nødvendigvis avlives30.11.2023 12:59:55 CET | Pressemelding
Geiteholdet som bor ute i villmarken i Kvist i Balestrand, må avvikles innen 15. mai 2024. Det har klagesaksenheten i Mattilsynet nå endelig avgjort. Men vedtaket åpner for flere alternativer til avvikling enn avliving.
Store forskjeller i innhold mellom plantebaserte og glutenfrie produkter, og sammenlignbare produkter med kjøtt, melk og gluten29.11.2023 14:09:29 CET | Pressemelding
Det er store forskjeller i innhold av næringsstoffer, tilsetningsstoffer og kontaminanter mellom produkter som er plantebaserte og glutenfrie produkter, og sammenlignbare produkter som inneholder kjøtt, melk og gluten. Forskjellene kan stort sett spores tilbake til råvarene, og eventuell berikning med vitaminer og mineraler.
Lite forskning om effekter av konsistensmidler på fordøyelseskanalen29.11.2023 14:07:24 CET | Pressemelding
En kartlegging av forskning på effekter av konsistensmidler på fordøyelseskanalen, viser at det er gjort lite god forskning og at forskningen som er gjort er generelt lite relevant for å vurdere langtidsvirkninger.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom