Økonomi, helse og kreative fag mest populært ved OsloMet

Del

Årets opptakstall viser at utdanninger innenfor økonomi og ledelse, helse og kreative fag er de mest ettertraktede ved OsloMet. Aldri før har universitetet sendt ut flere tilbud om studieplass. OsloMet ønsker seg fremdeles flere søkere til lærerutdanningene.

I årets samordnede opptak har 9267 søkere fra hele landet mottatt tilbud om studieplass ved OsloMet, noe som er over 650 flere enn i fjor. På 28 av studiene er poenggrensen over 50 for å komme inn. Til lærerutdanningene er det imidlertid for få kvalifiserte søkere.

Flere studenter fra nærregionen har ønsket seg studieplass ved OsloMet i år, og universitetet har sendt ut tilbud til 10 % flere studenter fra Oslo og Viken enn i fjor.

Prorektor for utdanning, Silje Fekjær, er glad for at flere velger høyere utdanning ved OsloMet.

– Tallene viser at vi tilbyr mange utdanninger som treffer søkerne våre, både de som er førstegangssøkere og de som vil fylle på med mer utdanning, sier Fekjær.

– Vi ser fram til å ta imot alle de nye studentene, og håper og tror de kommer til å tilegne seg nye kunnskaper og ferdigheter her på universitetet.

Økonomi og helse øker

Samtlige av studiene innenfor økonomi, ledelse og administrasjon ved OsloMet har i år økt poenggrense for å komme inn. Det femårige siviløkonomistudiet som er nytt av året, starter med en poenggrense på 55,2.

– Det er tydelig at disse er studiene er svært relevante nå, også på masternivå. Både privat og offentlig sektor er under stor utvikling og har stadig behov for mer økonomi- og lederkompetanse, sier Silje Fekjær.

Helseutdanningene ved OsloMet fortsetter å trekke til seg mange søkere, og flere av studiene har over 50 i poenggrense. Blant annet har spesialiserte utdanninger som ortopediingeniør og radiografi økte poenggrenser i år.

– Helseprofesjonene våre er avgjørende både for samfunnet og enkeltmennesker, og jeg er glad for at søkerne fortsetter å velge denne retningen i så stor grad, sier Fekjær.

Kreative utdanninger er attraktive

Utdanninger innenfor kreative fagområder utmerker seg som svært populære ved årets opptak ved OsloMet, og de fleste har langt over 50 i poenggrense.

Studiene som øker poenggrensene mest er årsstudiet i drama og teaterkommunikasjon, som gikk fra 54,6 i fjor til 57,1 i år, og bachelor i kunst og design, mote og produksjon, som økte fra 55,4 i fjor til 57,8 i år.

Også journalistikk og mediefag holder seg svært populære, og både bachelor- og årsstudiet i medier og kommunikasjon har økt poenggrense fra i fjor – årsstudiet med hele 4,7 poeng til 60 i poenggrense i år.

Populære årsstudier

Nok et år er de korte utdanningstilbudene ved OsloMet attraktive. Seks årsstudier er blant de ti studiene som har høyest konkurranse om plassene.

Årsstudiet i økonomi og ledelse både på deltid og heltid topper lista med henholdsvis 62,3 og 61 poeng for å komme inn, foran årsstudier i informasjonsteknologi, og medier og kommunikasjon, som begge har 60 i poenggrense.

– Arbeidslivet krever stadig ny og oppdatert kompetanse, og OsloMet satser på å kunne gi fleksible utdanningstilbud innenfor våre ulike fagområder, sier Silje Fekjær.

Kvinner til teknologifag

OsloMet fortsetter å trekke til seg flere kvinner til sine teknologiutdanninger. I år er det for første gang flere kvinner enn menn som har fått studietilbud ved bachelorutdanningen i anvendt datateknologi. Kvinneandelen på dette studiet har da økt med 12 % fra i fjor, og er nå på 51 %.

Også årsstudiet i informasjonsteknologi har gitt tilbud til flere kvinner enn menn.

For få vil bli lærere

I likhet med de nasjonale tallene, opplever også OsloMet lavere interesse for lærerutdanninger. For første gang er det ledige studieplasser på flere av lærerutdanningene.

– Den negative utviklingen for lærerutdanningen har preget samfunnsdebatten det siste året, og tallene for årets opptak viser at denne fortsetter. Vi er helt avhengige av å finne ut hvordan vi kan snu denne trenden sammen – myndigheter, utdanningsinstitusjoner og arbeidsliv – slik at vi får flere til å velge dette viktige yrket, sier prorektor for utdanning, Silje Fekjær.

– Samfunnet går ikke rundt uten gode og trygge lærere for barna og ungdommene våre. Vi må få frem de positive sidene ved læreryrket, og jeg håper våre studenter og uteksaminerte lærere kan være med på å gi en mer nyansert fremstilling av denne meningsfulle jobben, sier Fekjær, som minner om at det fortsatt er mulig å søke studieplass på en av OsloMets lærerutdanninger.  

Se fullstendig liste over poenggrensene for hovedopptaket ved OsloMet på oslomet.no

Topp 10: poenggrenser OsloMet

 1. Økonomi og ledelse, årsstudium, deltid – 62,3 
 2. Økonomi og ledelse, årsstudium – 61 
 3. Informasjonsteknologi, årsstudium – 60  
 4. Medier og kommunikasjon, årsstudium – 60  
 5. Ortopediingeniør, bachelor – 59,5  
 6. Kunst og design – mote og produksjon, bachelor – 57,8 
 7. Drama og teaterkommunikasjon, årsstudium – 57,1 
 8. Tegnspråk, årsstudium – 56,5 
 9. Journalistikk, bachelor – 56 
 10. Design og kommunikasjon i digitale medier, årsstudium, deltid – 55,9

Topp 10: antall kvalifiserte førstevalgsøkere OsloMet 

 1. Fysioterapi – 889 søkere til 210 plasser 
 2. Økonomi og administrasjon – 876 søkere til 240 plasser 
 3. Sosialt arbeid – 628 søkere til 170 plasser 
 4. Anvendt datateknologi – 587 søkere til 100 plasser 
 5. Sykepleie, Oslo – 537 søkere til 450 plasser 
 6. Administrasjon og ledelse i offentlig virksomhet – 523 søkere til 130 plasser 
 7. Barnevern – 441 søkere til 170 plasser 
 8. Vernepleie – 376 søkere til 210 plasser 
 9. Barnehagelærer – 308 søkere til 336 plasser 
 10. Økonomi og administrasjon – siviløkonom – 293 søkere til 60 plasser 

Nøkkelord

Kontakter

Følg pressemeldinger fra OsloMet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra OsloMet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra OsloMet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom