Halvparten av oss jobber i ferien
5 av 10 jobber når vi egentlig skulle tatt ferie. Det viser en årlig NHO-undersøkelse. I undersøkelsen svarer 4 av 10 at de har jobbet mer enn 5 timer per uke mens de skulle hatt ferie. For unge er tilsvarende tall nesten 6 av 10.
Undersøkelsen ble utført av Ipsos for NHO etter sommerferien i fjor, og viser en svak nedgang fra året før.
- Verken arbeidsgivere eller ansatte er tjent med et arbeidsliv der de ansatte ikke får koblet helt av i ferien sin. Det er grunn til bekymring dersom skillet mellom jobb, ferie og fritid blir mer og mer visket ut, sier Melsom.
Endrede vaner de siste årene kan være årsaken til at jobb, ferie og fritid når sklir over i hverandre.
- Under pandemien ble vi vant til å jobbe hjemme og på hytta, og vi er kanskje mindre bevisste på å skille jobb og privatliv. På sikt kan det føre til slitasje, stress og lavere produktivitet. Vi følger nå tett med på både de positive og negative konsekvensene av et mer fleksibelt arbeidsliv, sier Melsom.
Det bør ikke være helt opp til den enkelte å sette rammen for hvordan de skal jobbe. Her må arbeidsgiver bruke styringsretten til å sette grenser til det beste for de ansatte og for bedriften.
- Fleksibilitet i jobbhverdagen er bra så lenge det er innenfor rammer som sikrer et godt arbeidsliv og høy produktivitet, men vi må unngå en trend der vi jobber når vi burde koblet av. Det er verken sunt eller produktivt på sikt, sier Melsom.
Alarmerende utvikling for de unge
64 prosent i aldersgruppen 18 til 29 svarer at de har jobbet når de skulle hatt ferie. Det er på linje med året før
- Sånn skal det ikke være. De unge skal stå lenge i arbeidslivet, og det er ekstra viktig at de tidlig får gode rutiner for å koble helt av. Forskning viser at vi ikke har godt av å gå med et høyt stressnivå over tid, og ferien er til for å hvile og lade batteriene, avslutter Melsom.
Kontakter
Unni StrømstadKommunikasjonssjef NHO
Tel:97753453Tel:97753453unni.stromstad@nho.noOm oss
Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) er den største interesseorganisasjonen for bedrifter i Norge. Vi i NHO jobber for gode rammevilkår for medlemsbedriftene og engasjerer oss for bedriftenes interesser på en rekke samfunnsområder.
Følg pressemeldinger fra NHO
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NHO på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra NHO
Strawberry vinner Ringer i Vannet-prisen 2024: – Et stort forbilde på inkluderingsfeltet15.11.2024 08:00:00 CET | Pressemelding
Strawberry er vinner av årets Ringer i Vannet-pris, som er Arbeid & Inkludering i NHO sin hedersutmerkelse til virksomheter som gjør en fremragende innsats for å inkludere flere i arbeidslivet.
Avkommersialiseringsutvalget: - Har kun dreid seg om å bekrefte en politisk ambisjon29.8.2024 10:00:00 CEST | Pressemelding
Oslo, 29. august 2024 — I dag leverte avkommersialiseringsutvalget sin sluttrapport til Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet. NHO mener utvalget har hatt et utelukkende politisk mandat, og leverer en faglig analyse som er ubalansert og lite objektiv. Utvalget kommer med kraftige motforestillinger mot private, bygget på svært mangelfulle faglige analyser.
NHO jubler: Maritime fag tilbake i Osloskolen2.7.2024 15:40:35 CEST | Pressemelding
NHO er glade for at Oslo-ungdommer får maritimt tilbud om videregående opplæring på Etterstad VGS.
Om kun få år vil Norge få et kraftunderskudd20.6.2024 13:18:05 CEST | Pressemelding
Et nytt digitalt kraftkart fra LO og NHO viser at Norge om tre år bruker mer kraft enn vi produserer. LO og NHO har brukt offisielle data fra Statnett, SSB og NVE for å gi en oversikt over kraftbalansen frem til 2035. Hvor mye kraft trengs, og hvor mye ny kraft kommer? Hvor mye må vi produsere hvis vi skal beholde den industrien vi har i dag? Detter er samlet i et kart som viser tydelig hvor vi er på vei hvis vi ikke gjør noe: Her kan du se om din region får kraftunderskudd.
Historisk enighet i bussoppgjøret19.4.2024 08:00:00 CEST | Pressemelding
Bussbransjen får en økt timelønn på 11 kroner. Resultatet fra tarifforhandlingene 19. april legger til rette for en god lønnsutvikling og er i tråd med frontfagets ramme på 5,2 prosent. Lønnsveksten vil virke positivt for rekruttering av bussjåfører. Partene er fornøyd med å ha kommet til enighet uten mekling. Dette er første gang etter at bussbransjeavtalen ble etablert.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom