Avinor

Advarer mot potensielt farlige batterier

Del

Det fjernes over 20 000 powerbanks i året fra innsjekket bagasje på Avinors flyplasser. Disse kan ta fyr, og er strengt forbudt i innsjekket bagasje.

På Tromsø lufthavn har de fjernet over 260 powerbanks fra innsjekket bagasje bare hittil i juli.
På Tromsø lufthavn har de fjernet over 260 powerbanks fra innsjekket bagasje bare hittil i juli.

Bagasjen du sjekker inn på flyplassen blir sendt til gjennomlysning via røngtenmaskiner. Her oppdages det stadig flere powerbanks, som må konfiskeres og kastes. I snitt fjernes det 60 powerbanks om dagen fra Avinors 43 flyplasser rundt om i landet. 

– Powerbanks inneholder litiumbatterier som kan selvantenne. Disse batteriene produserer sin egen oksygen når de brenner og er derfor vanskelig å kontrollere, sier seniorrådgiver security i Avinor, Ole Folkestad.   

Moderne fly kan delvis kontrollere utvikling av brann i lasterom, men det går på bekostning av annet levende i lasterommet, som hunder under dyretransport. Derfor er det ingen god ide å frakte slike batterier i lasterommet.  

– Når en passasjer sjekker inn, inngår vedkommende en kontrakt med flyselskapet ved at de svarer på om de har med seg farlig gods. Ved å transportere batterier i innsjekket bagasje bryter de denne kontrakten, og dermed loven, presiserer Folkestad.  

Kun lov i håndbagasjen  
Folkestad forklarer at mange legger powerbanks i innsjekket bagasje for å slippe vekten i håndbagasjen.    

– Du kan kun ha med powerbanks i håndbagasjen. Skulle et batteri begynne å utvikle varme i kabinen har kabinpersonalet spesielle poser som gjør at de kan begrense en eventuell brann, sier han.   

Men også i håndbagasjen setter flyselskapene begrensning på størrelse og antall. Dette bør du sjekke med flyselskapet ditt før du pakker kofferten.  

– Vi konfiskerer dessverre mye batterier til verktøy også, da disse også inneholder litium-Ion. Det er kun tillatt med et slikt batteri hvis det står i verktøyet og verktøyet er sikret mot å starte. Normalt vil det si at det ligger i en transportkasse, legger han til.    

– Vi ønsker overhodet ikke å kaste passasjerers eiendeler, så hvis passasjeren setter seg inn i reglene på forhånd, blir dette en vinn-vinn-situasjon, avslutter han.  

Kort oppsummert: løse Litium-ion batterier kan aldri fraktes i innsjekket bagasje. De skal alltid være i håndbagasjen. 
 
Sjekkliste for passasjerer: 

  • Pakk aldri løse litiumbatterier eller powerbanks i innsjekket bagasje, alltid i håndbagasjen 

  • Er du i tvil, sjekk med ditt flyselskap eller med Luftfartstilsynet her 

  • Skulle batteriet utvikle røyk eller bli varmt om bord i flyet, kontakt besetningen umiddelbart 

Kontakter

PressetelefonKun til bruk for journalister.

Vi svarer ikke på mediehenvendelser mellom kl. 21:00 - 06:30 med mindre det inntreffer større hendelser. For informasjon om flytrafikken ved våre lufthavner, se www.avinor.no, og velg flyplass.

Tel:+47 918 15 614presse@avinor.no

Bilder

Avinor har ansvar for 43 statlig eide lufthavner, og flysikringstjenesten for sivil og militær luftfart i Norge. Dette nettverket binder Norge sammen - og Norge sammen med verden.

Avinor er en drivkraft i miljøarbeidet i luftfarten og en pådriver for å redusere de samlede klimagassutslippene fra norsk luftfart. Selskapet har en ledende rolle i arbeidet med utvikling av el-fly, og leveranse av biodrivstoff til fly.

Avinor bidrar hvert år til 50 millioner sikre og effektive flyreiser. Om lag halvparten av disse er til og fra Oslo lufthavn.

Rundt 2.800 medarbeidere har ansvar for å planlegge, bygge ut og drive et samlet lufthavn- og flysikringssystem. Avinors virksomhet finansieres gjennom luftfartsavgifter og kommersiell virksomhet på flyplassene.

- Avinors offentlige journal

Følg pressemeldinger fra Avinor

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Avinor på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Avinor

Konsesjon til ny lufthavn i Bodø19.10.2023 15:11:03 CEST | Pressemelding

Samferdselsdepartementet har gitt Avinor konsesjon for en ny lufthavn i Bodø. Konsesjonen er en av flere tillatelser som er nødvendige for å kunne bygge og ta i bruk lufthavnen. Dette er derfor en viktig milepæl for prosjektet. – Å få på plass konsesjonen er et nytt, viktig skritt på veien mot realiseringen av en ny, fremtidsrettet og bærekraftig lufthavn for Bodø og Nordland, sier Anders Kirsebom, som er konserndirektør Regionale lufthavner i Avinor.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom