Parat

Arbeidstidspress truer flysikkerheten

Del

Det europeiske byrå for flysikkerhet (EASA) er ekstra bekymret for flygende personell denne sommeren. Nå har EU-byrået gått så langt som å utstede en Safety Bulletin – altså et sikkerhetsvarsel.

Carl Gilbert Rego, leder i Pilotforbundet i Parat.
Carl Gilbert Rego, leder i Pilotforbundet i Parat. Trygve Bergsland

I varselet som har gått ut til aktører som utfører tjenester innen luftfart i Europa, trekkes lange skift, og arbeidsuker frem som farlige elementer for flysikkerheten. Leder i Pilotforbundet i Parat, Carl Gilbert Rego, mener varselet er alvorlig, men er ikke overrasket over innholdet.

– Før var 60 timers uke en sjeldenhet, men nå har det dessverre blitt den nye normen, sier leder av Pilotforbundet, Carl Gilbert Rego.

Stor mangel på piloter har ført til at luftfartsselskapene presser sine ansatte til det maksimale når det gjelder arbeidstider. Selskapene har nå blitt bedt om at planlegging av ekstra lange dager ikke må gå ut over flysikkerheten i sommer.

Mangler kompetanse
EASA skriver videre at mangel på kompetanse innen planlegging, stor utskiftning av personell, og for lite fokus på trening av nye ansatte i administrasjonen utgjør en risiko. Rego i Pilotforbundet mener det økte presset på piloter gir økt risiko for at noe kan gå galt.

– Nå er vi midt i avvikling av sommertrafikken, og alle passasjerer skal vite det er to seriøse og dedikerte piloter på jobb der fremme i cockpit. Likevel, det kommersielle presset på pilotene øker, noe som har resultert i økende fatigue og tretthet blant pilotene, sier Rego.

Må planlegge bedre
Byrået for flysikkerhet har fremhevet ulike bekymringer for flere deler av luftfarten.

Flyselskaper må spesielt se på crewplanlegging, og å unngå arbeid utover maksimal arbeidsdag, skriver byrået i sitt sikkerhetsvarsel for luftfarten. Selv om det er et høyt trafikktrykk i sommermånedene, oppfordrer Rego til å unngå unntaksbestemmelser for merarbeid.

– Det kan ikke være normen at kapteinen skal måtte benytte seg av Captains Discretion – en myndighet fartøysjefen har til å øke maks arbeidstid. Denne skal kun brukes i ekstraordinære hendelser, og ikke som et vanlig arbeidsverktøy benyttet flere ganger i uken, sier Rego.

Forventer at varselet følges opp
Lederen i Pilotforbundet forventer at myndigheter for luftfartsikkerhet i Norge, som Luftfartstilsynet, nå følger opp varselet for ansatte i norsk luftfart.

– Dette er en sterk oppfordring til aktører innen sikker luftfart i Norge, til å ta varselet på alvor, og gjøre en ekstra innsats for at denne ivaretas i norsk luftfart. Sommeren er høysesong, og arbeidstrykket er enormt. Det kan ikke gå på bekostning av sikkerheten, understreker Rego.  

Nøkkelord

Kontakter

Dokumenter

Følg pressemeldinger fra Parat

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Parat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Parat

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom