Tips til en brannsikker sommer

Del

Det er viktig å tenke på brannsikkerheten uansett hvor og hvordan du tilbringer sommerferien. Vi har samlet noen råd for en brannsikker ferie, både i Norge og i utlandet.

Det er viktig at du gjør deg kjent med campingplassens branninstruks og hvor du finner brannslokkeutstyr. Foto: Shutterstock
Det er viktig at du gjør deg kjent med campingplassens branninstruks og hvor du finner brannslokkeutstyr. Foto: Shutterstock Shutterstock

Grilltips

Bruk av åpen flamme, grill, elektriske apparater og gass medfører en brannrisiko. Dersom du bruker gassgrill, er det viktig med jevne mellomrom å sjekke gasskoblingen og slangen for å unngå lekkasje eller tilstopping. Om du kan, bør du unngå å sette gassflasken under grillen, og plasser den slik at du lett har tilgang til å stenge av gasstilførselen ved behov. Bruker man kullgrill, er det viktig at denne står stødig, og med god avstand til brennbart materiale. Vent noen dager før du kaster aske fra grillen i restavfallet. Før du kaster asken, er det også lurt å fukte den med vann og knyte posen godt igjen.

Dropp engangsgrillen

– Engangsgrillen har forårsaket mange branner og bør derfor forbys. Vi anbefaler derfor å droppe den. Vi oppfordrer heller til å grille på tilrettelagte plasser med en grill som kan gjenbrukes der dette er mulig, sier Søtorp.

Dersom du likevel benytter engangsgrill, er det viktig at den står på et ubrennbart underlag – grillen blir svært varm på undersiden. Unngå likevel å grille direkte på svaberg og fjellunderlag, da det kan gi varige skader på fjellet. Noen steder er dette faktisk forbudt. Etter at grillen er skikkelig slokket og avkjølt med massevis av vann, skal den kastes i en avfallsbeholder ment for brukte engangsgriller. Informasjon om hvor man finner slike avfallsbeholdere finner du på din kommune sine nettsider. Er det ingen slike i nærområdet må du ta med engangsgrillen hjem, og la den stå utendørs over natten før du kaster den i søppelet. 

Campingplass

– På camping bor, sover og hygger vi oss i delvis trange og uvante omgivelser ofte omgitt av lett antennelig materialer. I kombinasjon med bruk av åpen flamme, grill, gass og elektriske apparater øker det risikoen for brann, sier Søtorp.

Still krav til sikkerheten og vær kritisk ved valg av campingplass. Det er viktig at du gjør deg kjent med campingplassens branninstruks og hvor du finner brannslokkeutstyr. Alle registrerte campingvogner og bobiler plassert på campingplasser skal ha røykvarsler og minimum ett pulverapparat på 2 kilo. Brannvernforeningen anbefaler å ha minst ett pulverapparat på 6 kilo tilgjengelig hvis det er plass til forsvarlig montering. På campingplasser skal det ifølge regelverket være minst 4 meters avstand mellom campingvogner, bobiler og telt. Kast brannfarlig avfall som tomme tennvæskebeholdere, brukt grillkull og engangsgriller på anviste plasser.

Hytteferie

Mange er ikke klar over at det stilles samme krav til hytter og fritidsboliger som til ordinære boliger. Dette betyr blant annet at alle hytter og fritidsboliger skal ha minst én røykvarsler i tillegg til brannslokkeapparat eller husbrannslange. Husk å sjekke at røykvarslerne virker hver gang hytta tas i bruk – batteriet kan ha gått helt tomt mens du var hjemme. Benytter du gass på hytta, bør utstyr og slanger sjekkes jevnlig.

Båtliv

Båtsalget i Norge har eksplodert etter at pandemien gjorde sitt inntog i 2020, og båtforhandlere melder om en enorm etterspørsel. Også i år er det mange nye båteiere på sjøen, og det kan bli trangt om plassen i havnene. Noen enkle tips kan sørge for en brannsikker båtferie. Jevnlig vedlikehold av båtens el- og drivstoffanlegg anbefales, slik at du tidlig oppdager eventuelle lekkasjer eller feil. Stopp motoren ved fylling av drivstoff, og unngå søl av brennbare væsker.

– I tillegg til et lett tilgjengelig brannslokkeapparat, anbefaler vi at alle båter som benyttes til overnatting har en fungerende røykvarsler, sier Søtorp.

– Et felles råd som gjelder alle som bruker gass innendørs er å anskaffe gassvarsler samt co-varsler om du bruker gass til oppvarming. Dette gjelder uansett om det er hytte, båt og camping.

Førstehjelp ved brannskader

Skulle uhellet være ute vil rask og riktig førstehjelp kunne forebygge alvorlige senskader. Pådrar man seg en brannskade er det viktig å kjenne til 20-20-regelen. Kjøl ned brannskaden med lunkent vann på omtrent 20 grader i 20 minutter, og ring 113 ved mistanke om alvorlig skade.

Med disse rådene ønsker Brannvernforeningen alle en god og brannsikker sommer!

Nøkkelord

Kontakter

Følg pressemeldinger fra Brannvernforeningen

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Brannvernforeningen på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Brannvernforeningen

Nordmenn lader mye19.9.2023 07:48:00 CEST | Pressemelding

Vi omgir oss med stadig flere bruksgjenstander i hverdagen som behøver jevnlig lading. I en undersøkelse gjennomført av Kantar i forbindelse med Brannvernuka 2023, kommer det frem at norske husholdninger i snitt har 12 ladere, for alt fra mobiltelefoner og nettbrett, til el-sparkesykler og verktøy. Det store omfanget viser med all tydelighet hvor viktig det er å ha et bevisst forhold til hvor og hvordan du lader. – Mange nordmenn har et stort antall batteridrevne enheter i daglig bruk i hjemmet og på hytta. Vi blir derfor ikke overrasket om det reelle antallet ladere er høyere enn det undersøkelsen viser, sier administrerende direktør i Brannvernforeningen, Rolf Søtorp, og fortsetter; – Med så mange ladere og enheter som bruker batteri, er det helt avgjørende at man har et bevisst forhold til hva som kan skape potensielt farlige situasjoner i hjemmet. Skader i utstyret eller feil bruk kan resultere i branntilløp eller brann. Ladevettreglene, som ble lansert i 2021, gir god veiledning t

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom