Norsk Gjeldsinformasjon AS

Forbrukslån økte med 1. mrd. siste måned

Del
Forbrukslån har økt med 3,7 mrd. hittil i år, og med 5,7 mrd. siste tolv måneder. Den totale forbruksgjelden har siste tolv måneder økt med 6,2 mrd., men faller med 2,2 mrd. siste måned . Nedgangen skyldes at mange har nedbetalt kredittkortgjeld ved bruk av feriepenger.
Markant økning i forbrukslån. Nedgangen i kredittkortgjeld skyldes i stor grad nedbetaling med feriepenger, og forventes å øke etter sommeren.  Foto: Shutterstock.
Markant økning i forbrukslån. Nedgangen i kredittkortgjeld skyldes i stor grad nedbetaling med feriepenger, og forventes å øke etter sommeren. Foto: Shutterstock.

Forbruksgjelden siste måned

1. juli var den totale forbruksgjelden i Norge på 154,6 mrd. som er en nedgang på 2,2 mrd. (1,4%). Bruk av kredittkort falt med 3,1 mrd. Kredittkortgjeld som ikke er forfalt til betaling (ikke rentebærende) falt med 0,8 mrd. (-2,8%), og den rentebærende kredittkortgjelden ble redusert med 2,3 mrd. (-5,4%). Forbrukslån økte med 1,0 mrd.

Forbrukslån og kredittkortgjeld som ikke blir betalt ved forfall utgjør den rentebærende forbruksgjelden. Den samlede rentebærende gjelden ble redusert med 1,3 mrd. (-1,0%).

Betalingskort utgjør 1,0 mrd. og er uforandret fra forrige måned. 

- forbruksgjeld synker i juli siden mange nedbetaler på kredittkortgjelden sin med feriepenger. Vi så den samme tendensen i fjor, og forventer at kredittkortgjelden vil stige etter ferien. Noe av nedgang skyldes nok også refinansiering av kredittkortgjeld hvor folk tar opp forbrukslån, som har noe lavere rente enn kredittkort, sier Svein Ove Karstensen, daglig leder i Norsk Gjeldsinformasjon. 

Forbruksgjelden siste 12 måneder

I løpet av de siste 12 månedene har forbruksgjelden økt med 6,2 mrd. (4,2%). Forbrukslån har økt med 5,6 mrd. (7,0%) og kredittkortgjeld har økt med 0,5 mrd. (0,7%). Betalingskort er uforandret sammenlignet med samme periode i fjor. 

Den rentebærende kredittkortgjelden har blitt redusert med 3,3 mrd. (-7,6%), og den rentefrie bruken av kredittkortgjeld har økt med 3,6 mrd. (14,9%) i samme periode. Samlet rentebærende forbruksgjeld har økt med 2,3 mrd. (1,9%) siste tolv måneder. 

– Selv om vi ser en økning i forbruksgjelden siste tolv måneder, er det positivt å se at rentebærende kredittkortgjelden ligger lavere enn i fjor. Dette tyder på at folk er bevistt på hvor dyr kredittkortgjeld er hvis den ikke blir betalt ved forfall. Den markante økningen i forbrukslån skyldes nok en del refinansiering, men det er bekymringsfult hvis slike lån benyttes til å dekke faste utgifter og ikke kortsiktige behov, sier Karstensen. 

Nøkkelord

Kontakter

Svein Ove Karstensen, tlf 97172257
epost: SOK@norskgjeld.no

Bilder

Markant økning i forbrukslån. Nedgangen i kredittkortgjeld skyldes i stor grad nedbetaling med feriepenger, og forventes å øke etter sommeren.  Foto: Shutterstock.
Markant økning i forbrukslån. Nedgangen i kredittkortgjeld skyldes i stor grad nedbetaling med feriepenger, og forventes å øke etter sommeren. Foto: Shutterstock.
Last ned bilde

Dokumenter

Om Norsk Gjeldsinformasjon AS

Norsk Gjeldsinformasjon AS
Norsk Gjeldsinformasjon AS
Stenersgata 2
0184 Oslo

Telefon: 92 01 89 00https://www.norskgjeld.no/

Norsk Gjeldsinformasjon AS har etablert en nasjonal infrastruktur for innhenting og utlevering av usikret gjeld til finansforetak, forbrukere og myndigheter. Selskapet har konsesjon fra Barne- og familiedepartementet og er eid av de største finansforetakene i Norge. Innhenting og formidling av gjeldsinformasjon er regulert i  gjeldsinformasjonsloven. Selskapet har vært i produksjon siden 1. juli 2019. 

Følg pressemeldinger fra Norsk Gjeldsinformasjon AS

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Gjeldsinformasjon AS på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Norsk Gjeldsinformasjon AS

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom