Mattilsynet

Husk å sjekke blåskjellvarselet før du høster og spiser blåskjell

Del
Sjekk om det er trygt å spise blåskjellene, før du tilbereder skjell som du har plukket selv. Det gjør du enkelt på nett eller i Mattilsynets app «Blåskjell».
Husk å bruke Mattilsynets Blåskjellapp i sommer. Den blir oppdatert ukentlig. På bildet spesialinspektør Merete Hestdal i Mattilsynet som viser frem hvordan appen ser ut (Foto: Mattilsynet).
Husk å bruke Mattilsynets Blåskjellapp i sommer. Den blir oppdatert ukentlig. På bildet spesialinspektør Merete Hestdal i Mattilsynet som viser frem hvordan appen ser ut (Foto: Mattilsynet).

For å forebygge blåskjellforgiftning overvåker Mattilsynet algegifter i blåskjell. Hver fredag i sommerhalvåret oppdaterer vi blåskjellvarselet for 33 steder langs norskekysten. Det kan være lokale forskjeller, så du bør høste skjellene så nærme stedene vi tar tester som mulig.

Blåskjell kan høstes og spises hele året, men algegifter i skjell kan forekomme til alle årstider. Her kan du sjekke om det er trygt å spise blåskjell fra ditt distrikt. Du kan også laste ned vår blåskjellvarsel-app for iPhone eller Android fra App store eller Google Play.

  • Grønn – betyr at skjell fra området kan spises
  • Gul – betyr at skjell fra området skal spises med måte (15-20 mellomstore skjell)
  • Rød – betyr at skjell fra området ikke skal spises

Dyrkede norske skjell skal være kontrollert

Blåskjellvarselet gjelder for dem som vil plukke skjell i sjøen selv. Norske dyrkede blåskjell og andre typer skjell som kjøpes i butikk og omsettes kommersielt skal være kontrollert og trygge. Sjekk merkingen på skjell du kjøper i butikken. Forpakningene (blåskjellnett eller i lukkende forpakninger -MAP) skal være merket med når og hvor skjellene er pakket.

Blåskjellforgiftning

Blåskjell filtrerer planktonalger fra sjøvannet. Noen av disse algene produserer gift som samles opp i skjellets innmat. Hvis man spiser forgiftede skjell, kan det gi forgiftninger hos mennesker. Du kan lese mer om algegifter her.

Tips for høsting og tilberedning

  • Varierer kostholdsrådene fra sted til sted langs samme kyststripe anbefaler Mattilsynet at skjellene plukkes nærmest mulig de stedene hvor det er tilrådelig å spise skjell, samt påse at de plukkes i ren, strømførende sjø hvor det er stor utskifting av vannmassene.
  • Tilbered kun friske, levende skjell. Skjell som ikke lukter friskt, eller som ikke lukker seg når du knipser på dem eller holder dem under kaldt rennende vann må kastes.
  • Skjellene er best jo ferskere de er. Oppbevar skjellene kaldt frem til tilberedning. De skal ikke fryses, men legg gjerne skjellene på is i kjøleskapet.
  • Giften i skjellene kan ikke fjernes ved koking eller frysing.

Kontakter

Andre henvendelser: Mattilsynets sentralbord

Vintertid: 09:00-11:00 og 12:00-15:00
Sommertid: 09:00-11:00 og 12:00-14:30 (15. mai til 15. september)

Tel:22 40 00 00postmottak@mattilsynet.no

Mediehenvendelser: Mattilsynets pressevakt (kl. 08.00 - 22.00, ikke SMS. Etter arbeidstid og i helger besvares i utgangspunktet kun hastesaker.)

Tel:469 12 910pressevakt@mattilsynet.no

Bilder

Husk å bruke Mattilsynets Blåskjellapp i sommer. Den blir oppdatert ukentlig. På bildet spesialinspektør Merete Hestdal i Mattilsynet som viser frem hvordan appen ser ut (Foto: Mattilsynet).
Husk å bruke Mattilsynets Blåskjellapp i sommer. Den blir oppdatert ukentlig. På bildet spesialinspektør Merete Hestdal i Mattilsynet som viser frem hvordan appen ser ut (Foto: Mattilsynet).
Last ned bilde

Lenker

Om Mattilsynet

Mattilsynet
Mattilsynet
Felles postmottak - postboks 383
2381 Brumunddal

22 40 00 00https://www.mattilsynet.no

Mattilsynet er eit statleg, landsdekkjande forvaltingsorgan som er med på å sikre forbrukarane trygg mat og trygt drikkevatn. Vi skal fremje folke-, plante- , fiske- og dyrehelse, miljøvennleg produksjon og etisk forsvarleg hald av fisk og dyr. Mattilsynet har også oppgåver i høve til kosmetikk og legemiddel og fører tilsyn med dyrehelsepersonell.

Mattilsynet sine roller er å utarbeide framlegg til, forvalte og rettleie om regelverk, føre eit risikobasert tilsyn, formidle informasjon og kunnskap og ha beredskap. Mattilsynet skal gi faglege råd til Landbruks- og matdepartementet, Nærings-og fiskeridepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet.

Følg pressemeldinger fra Mattilsynet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Mattilsynet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Mattilsynet

Svin med forhøyet vitamin D har gått til mat8.2.2025 21:40:23 CET | Pressemelding

Torsdag ble over 600 tonn egg trukket fra markedet grunnet risiko for høyt innhold av vitamin D. Dette skjedde som følge av en feildosering hos Felleskjøpet Agri i fôr til verpehøns og svin. Nortura har nå informert Mattilsynet om at kjøtt fra ca. 200-300 svin som har spist fôr med forhøyet vitamin D, har gått til mat før feildoseringen ble avdekket. Selv om foreløpige beregninger viser at det ikke er akutt helserisiko knyttet til konsum, ser Mattilsynet alvorlig på at dette har skjedd.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye