Nkom har kartlagt sårbarheita i den digitale infrastrukturen i Nordland
Nasjonal kommunikasjonsmyndigheit (Nkom) har gjennomført risiko- og sårbarheitsanalyse for den digitale infrastrukturen i Nordland. Analysen viser at Nordland har relativt godt utbygd fiberinfrastruktur frå fleire tilbydarar, men peiker på enkelte sårbarheiter som bør reduserast. 25 millionar kroner er løyvd til tiltak som skal redusere risiko for digitale utfall i regionen.

– Mobil- og breibandsinfrastrukturen blir stadig viktigare for samfunnet vårt. Auka digitalisering stiller krav til at vi kan vere på nett utan problem. Ekstremvér, graveskadar, dårleg vedlikehald og sabotasje kan gje utfall av nettenester. Derfor er det viktig å kartlegge sårbarheiter og gjere tilhøyrande tiltak. Rapporten frå Nkom gjer oss eit godt grunnlag for dette viktige arbeidet, seier kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp).
Han fekk analysen overlevert hos Digitaliseringsdirektoratet i Brønnøysund denne veka. Analysen viser at den digitale infrastrukturen i regionen er relativt god på et overordna nivå, men identifiserer òg klare sårbarheiter.
– Noreg har generelt eit godt utbygd nett, men for å legge til rette for vidare teknologiutvikling og digitalisering av samfunnet er det svært viktig å jobbe systematisk og langsiktig med sikkerheit og robustheit i ekomnetta. Nkom jobbar tett med kommersielle selskap for ein styrka digital grunnmur i heile landet, og no er analysen for Nordland klar. Gjennom arbeidet med rapporten har vi fått auka kunnskap og enda betre bilde av kompleksiteten i nett og tenester i Nordland, seier Pål Wien Espen direktør i Nkom.
Analysen viser at det er sårbarheiter knytt til at fleire aktørar er samla på same lokasjonar og i felles fiberstrekk. Ein enkelt hending vil derfor kunne påverke fleire aktørar samtidig.
Tiltaka omhandlar etablering av fleire tverrsamband, ekstra føringsvegar via utlandet, redusert samlokalisering og utarbeiding av retningslinjer for sikring av landtak. Desse tiltaka vil bidra til auka sikkerheit og beredskap i regionen.
Trøndelag neste
Den offentlege versjonen av rapporten er utarbeidd på bakgrunn av den meir utfyllande og sikkerheitsgraderte risiko- og sårbarheitsanalysen for Nordland. Nordlands-rapporten er en del av ein serie regionale risiko- og sårbarheitsanalyser Nkom gjennomfører på oppdrag frå Kommunal- og distriktsdepartementet. Nkom har tidigare gjennomført tilsvarande analyse for Troms og Finnmark. Nkom er nå i gang med å gjennomføre risiko- og sårbarheitsanalyse for Trøndelag.
Nøkkelord
Kontakter
Rita Lund ThuneFungerende avdelingsdirektør for Kommunikasjon og samfunnsansvarNasjonal Kommunikasjonsmyndighet
Tel:+47 922 06 466rlt@nkom.noBilder

Lenker
Følg pressemeldinger fra Nasjonal kommunikasjonsmyndighet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nasjonal kommunikasjonsmyndighet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nasjonal kommunikasjonsmyndighet
Ny prioritetstjeneste er lansert22.11.2023 12:13:58 CET | Pressemelding
Nå er prioritetsabonnementet oppgradert slik at det også fungerer på 4G og 5G.
Slik kan du unngå Black Week-svindel13.11.2023 09:21:33 CET | Pressemelding
Black Week kickstarter en hektisk julehandelen for mange. Det gjør deg ekstra utsatt for svindlere på jakt etter penger og informasjon.
Betydelig bedring i bredbåndsdekningen i Innlandet, men fortsatt store forskjeller9.11.2023 14:46:57 CET | Pressemelding
Aldri før har så mange hatt tilgang til raskt internett, og i Innlandet har tilgangen økt betydelig det siste året. Likevel gjenstår det fortsatt 11 916 husstander for å nå målet om 100 Mbit/s bredbåndshastighet til alle innen utgangen av 2025, og særlig mangelfullt er det i spredtbygde strøk.
13 126 husstander mangler tilgang til raskt internett i Nordland9.11.2023 14:11:43 CET | Pressemelding
85 000 husstander mangler tilgang til raskt internett i Norge. 13 126 av dem befinner seg i Nordland.
Rekordmange har tilgang til raskt internett2.11.2023 09:42:19 CET | Pressemelding
Aldri før har så mange hatt tilgang til raskt internett. Likevel gjenstår 85 000 husstander for å nå målet om 100 Mbit/s bredbåndshastighet til alle i Norge innen utgangen av 2025. — Det er mulig å komme i mål, men det haster å komme med nye tiltak.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom