Oppfordrer til økt elsikkerhet rundt solcelleanlegg
Antall solcelleanlegg har de siste årene vært i sterk vekst, og utviklingen er ventet å fortsette i mange år fremover. Nå oppfordres det til å ta elsikkerhet på alvor når nye solcelleanlegg skal bestilles og installeres.

– DSB, Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, har som samfunnsoppdrag å ivareta elsikkerheten i Norge. Nå har DSB bedt det Det lokale eltilsyn, DLE, om å rette et ekstra fokus mot solcelleanlegg og de arbeider som foregår på denne typen anlegg, forteller Magne Håland, leder av DLE Sør i Glitre Nett.
Bruk kvalifisert personell
– På Agder har veksten i antall kunder med solcelleanlegg som skal levere strøm inn på det lokale strømnettet økt med ca. 30 prosent siden nyttår. Vi registrerer flere nye tilbydere i markedet som både selger og installerer solcelleanlegg, og da er det viktig å minne om de forskriftskrav som gjelder for de som bygger solcelleanlegg, sier Magne Håland.
– Et foretak som tilbyr arbeid knyttet til elektriske anlegg, er undergitt særlige regler blant annet om registrering og bruk av kvalifisert personell. Disse bestemmelsene kommer også til anvendelse overfor de som bygger solcelleanlegg, som er et elektrisk anlegg. Det er bare registrerte elektroforetak som tilfredsstiller kravene som settes som kan tilby og utføre elektrisk installasjon av solcelleanlegg, understreker Magne Håland. Han legger til at det elektriske anlegget i et solcelleanlegg vil være alt av elektriske koblinger og sammenkoblinger, kabling, legging av tilførsler og montasje av inverter og ellers alt som vil være en del av det elektriske anlegget. Dette arbeidet skal utføres av kvalifisert personell, det vil si personer med relevant fagbrev innen elektrofaget.
Utfordrer strømnettet
Veksten i antall solcelleanlegg er også så stor at det enkelte steder kan utfordre dagens strømnett. For noen år siden var et gjennomsnittlig solcelleanlegg 3 – 4 kW, mens gjennomsnittet i dag er 14 kW. Mange installerer solcelleanlegg på 20 kW, som er størrelsen man kan få maksimal støtte til fra Enova. Med flere slike anlegg tilknyttet en lokal nettstasjon, kan det enkelte steder bli utfordringer med å få levert all strømproduksjonen fra solcelleanleggene.
– For de som vurderer å anskaffe seg solcelleanlegg, er det viktig at de sjekker hvilken kapasitet det er i strømnettet der de bor med tanke på hva som kan leveres inn i nettet. Ønsker kunden å installere et stort anlegg, f.eks. 20 kW, må kunde eller installatør ta kontakt med nettselskapet for å få avklart om det er begrensninger i strømnettet på den aktuelle adressen. De aller fleste solcelleanlegg blir tilknyttet strømnettet uten problemer, og får levert inn strøm kunden ikke bruker selv. Men i noen tilfeller må linjenettet forsterkes både med ny nettstasjon og nye linjer, og dette tar noe tid. Hvis kunden kjøper et stort solcelleanlegg før han har sjekket kapasiteten i strømnettet, risikerer han å ikke får utbetalt maksimal strømstøtte fra Enova når anlegget settes i drift, avslutter Magne Håland.
Nøkkelord
Kontakter
Magne HålandAvdelingsleder DLE SørGlitre Nett
Tel:91380213magne.haland@glitrenett.noBilder
Om Glitre Nett
Glitre Nett er Norges nest største nettselskap, og sørger hver dag for at mer enn 320.000 nettkunder får strømmen levert. Vi skal sørge for at samfunnet skal fungere, både i dag og i fremtiden. Derfor er moderne teknologi og smarte energiløsninger en viktig del av vår hverdag. Glitre Nett er et resultat av fusjonen mellom Agder Energi Nett og Glitre Energi Nett. Selskapet har totalt mer enn 30.000 km med strømnett, mer enn 12.000 nettstasjoner, og 133 transformator- og koblingsstasjoner i Agder og i Buskerud. Glitre Nett har vel 350 ansatte , og er et heleid datterselskap i Å Energi.
Følg pressemeldinger fra Glitre Nett
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Glitre Nett på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Glitre Nett
Omfattende etterarbeid etter uværet på Agder27.11.2023 07:00:00 CET | Pressemelding
En måned etter at uværet Babet feide over Sørlandet og sørget for at flere tusen kunder mistet strømmen, pågår fortsatt oppryddingsarbeidet. Store mengder trær må fjernes for å trygge strømforsyningen langs kysten.
Konsesjon på første del av ny kystlinje21.11.2023 07:00:00 CET | Pressemelding
Økt elektrifisering øker utfordringene for strømnettet på Agder. Nå har Glitre Nett fått konsesjon fra NVE på første del av kystlinja fra Kulia i Songdalen til Leire i Søgne. Ny kystlinje går fra Kristiansand til Kvinesdal, og er ca. 80 km lang.
Krevende feilretting etter uværet på Agder24.10.2023 19:14:54 CEST | Pressemelding
Uværet «Babet» med orkan styrke i vindkastene har ført til store ødeleggelser i strømnettet på Sørlandet. Glitre Nett har hatt en hektisk helg med feilretting, og fortsatt er noen kunder uten strøm.
Helikoptersaging langs høyspentlinjene19.10.2023 11:50:07 CEST | Pressemelding
For å sikre strømforsyningen vil Glitre Nett utføre linjerydding langs høyspentnettet med helikoptersag. I slutten av oktober starter arbeidet opp langs hele vestsiden av Randsfjorden. Det skal ryddes fra Harestua over Klatretjern til Myllavegen, og fra Koperud til Skjerva.
Styrket skogsatsing skal sikre strømnettet14.9.2023 07:25:20 CEST | Pressemelding
Det har vært en markant økning i skogveksten de siste årene. Kombinert med stadig mer ekstremvær utfordrer dette strømnettet i Sør Norge. For Glitre Nett, som har mer enn 30.000 km med linjer og kabler på Agder, i Buskerud og på Hadeland, betyr det økt skogsatsing for å sikre strømnettet.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom