Tenk brannsikkerhet på sjøen

Del

Tall fra Finans Norge viser at det årlig brenner mellom 250 og 300 fritidsbåter i Norge. Brannvernforeningen frykter mange båteiere tar for lett på vedlikehold av drivstoffanlegg, el-anlegg og annet utstyr som kan forårsake brann eller eksplosjon.

Husk brannsikkerheten på sjøen
Husk brannsikkerheten på sjøen Shutterstock

- Vi har en formening om at særlig uerfarne båteiere mangler kunnskap og bevissthet i forhold til nødvendig vedlikehold om bord. Vi oppfordrer alle til å tenke på brannsikkerheten, sier Rolf Søtorp, administrerende direktør i Brannvernforeningen.

Søtorp opplyser at båtbranner ofte skyldes lekkasjer i drivstoffanlegg eller feil ved båtens elektriske anlegg. Dårlig lufting og manglende rengjøring i motorrom er andre kritiske forhold som kan føre til brann i fritidsbåter. 

- Renhold og god lufting i motorrommet er veldig viktig. Det gjelder spesielt bensindrevne båter. Her kan drivstofflekkasjer på grunn av utette koblinger eller slanger medføre stor fare for både eksplosjon og brann, forteller Søtorp.

Tidlig varsling helt avgjørende – også på sjøen!
De fleste moderne fritidsbåter er bygget i plastmaterialer. Modellene blir stadig større, og er ofte rikholdig utstyrt med inventar av lettantennelige materialer. Brannfaren blir ikke mindre av at båtene ofte har betydelige mengder drivstoff om bord, gjerne også gass for matlaging.

- Alle som har sett plastbåter brenne vet hvor raskt slike branner kan utvikle seg til full overtenning. For å hindre katastrofe må brannen bekjempes i startfasen. Det forutsetter tidlig varsling og at personer om bord har slokkeutstyr lett tilgjengelig og kan bruke det riktig. Om en brann utvikler seg i et eksplosivt tempo kan det være mer fornuftig å evakuere enn å forsøke å slokke, sier Søtorp.

- I tillegg til et lett tilgjengelig brannslokkeapparat, anbefaler vi at alle lukkede båter har en fungerende røykvarsler. Benyttes gass om bord, bør båten i tillegg være utstyrt med en gassvarsler. Gjør det til en vane å sjekke at varslerne virker før båtturen starter og sørg for at alle om bord vet hvor brannslokkeapparatet er, legger Søtorp til.

Her er Brannvernforeningens råd for en brannsikker båtsommer:

-          Ha brannslokkeapparat på minimum 6 kg lett tilgjengelig

-          Ha fungerende røykvarsler, gassvarsler og Co-varsler om bord

-          Sørg for jevnlig vedlikehold av el- og drivstoffanlegg

-          Sjekk at alt av ledninger og rør-systemer til gassutstyret er helt tett

-          Unngå søl av brennbare væsker, som drivstoff

-          Stopp motoren og unngå røyking ved fylling av drivstoff

-          Tenk gjennom hvordan du effektivt kan evakuere båten dersom det begynner å brenne

-          Ha med redningsvester til alle og gjør samtlige kjent med hvor de er plassert i båten, vi anbefaler at de er på under fart

-          Vær forsiktig med bruk av levende lys, Brannvernforeningen anbefaler LED-lys

Kilde: https://www.finansnorge.no/statistikk/skadeforsikring/skadestatistikk/

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Brannsikkerhet på sjøen
Brannsikkerhet på sjøen
Last ned bilde

Lenker

Følg pressemeldinger fra Brannvernforeningen

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Brannvernforeningen på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Brannvernforeningen

Nordmenn lader mye19.9.2023 07:48:00 CEST | Pressemelding

Vi omgir oss med stadig flere bruksgjenstander i hverdagen som behøver jevnlig lading. I en undersøkelse gjennomført av Kantar i forbindelse med Brannvernuka 2023, kommer det frem at norske husholdninger i snitt har 12 ladere, for alt fra mobiltelefoner og nettbrett, til el-sparkesykler og verktøy. Det store omfanget viser med all tydelighet hvor viktig det er å ha et bevisst forhold til hvor og hvordan du lader. – Mange nordmenn har et stort antall batteridrevne enheter i daglig bruk i hjemmet og på hytta. Vi blir derfor ikke overrasket om det reelle antallet ladere er høyere enn det undersøkelsen viser, sier administrerende direktør i Brannvernforeningen, Rolf Søtorp, og fortsetter; – Med så mange ladere og enheter som bruker batteri, er det helt avgjørende at man har et bevisst forhold til hva som kan skape potensielt farlige situasjoner i hjemmet. Skader i utstyret eller feil bruk kan resultere i branntilløp eller brann. Ladevettreglene, som ble lansert i 2021, gir god veiledning t

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom