Forsker advarer mot eksplosiver i naturen
Ammunisjon som ligger igjen i norsk natur utgjør en stadig større trussel mot samfunnssikkerheten. Det er tidskritisk å få på plass en nasjonal strategi for å håndtere disse eksplosivene, ifølge en ny doktoravhandling fra Universitetet i Stavanger.
Granater, miner og annen ammunisjon som ligger igjen etter krigshandlinger er et økende problem internasjonalt. Men selv i fredelige Norge finnes det flere hundre tusen tonn ammunisjon som ligger spredt i naturen, i innsjøer og langs kysten.
Forskning viser at dette representerer en risiko ikke bare ved at ammunisjonen kan eksplodere utilsiktet, men også ved at den inneholder store mengder giftige og kreftfremkallende stoffer som forurenser jord og vann, og som påvirker biologisk liv.
Mangler oversikt
Det finnes imidlertid ingen komplett oversikt over hvor mye ammunisjon som befinner seg i norsk natur, hva slags typer det er eller nøyaktig hvor det befinner seg. En ny doktoravhandling skrevet av Geir P. Novik, oberstløytnant og senior stabsoffiser i Forsvarsdepartementet, slår fast at Norge heller ikke har noen overordnet strategi for å møte denne risikoen.
– Konsekvensen er at vi har en stadig økende trussel mot samfunnssikkerheten, uten at det foreligger noen overordnede planverk for å utarbeide eller iverksette risikoreduserende tiltak, sier han.
Farlig etter 80 år
Gjennom litteraturstudier, intervjuer og feltarbeid samlet Novik inn informasjon som dannet grunnlaget for nærmere analyser. Videre ble det samlet inn prøver fra over hundre eksplosive objekter lokalisert i norsk natur. Disse ble så analysert ved Forsvarets Forskningsinstitutts laboratorier, hvor stoffenes egenskaper ble undersøkt.
Undersøkelsene avdekket at eksplosiver i ammunisjon som har ligget i vann eller i naturen i over åtti år, ofte er like funksjonell som da den ble produsert. Noen eksplosiver utviser faktisk en økt følsomhet, noe som i verste fall kan føre til at ammunisjonen selvdetonerer der den ligger, eller hvis den blir flyttet på.
En stadig pågående nedbrytning av ammunisjonskomponentene øker også risikoen for frigjøring av giftige og miljøfarlige substanser.
Tiltak kan øke risikoen
Forskningen viser videre at enkelte ukoordinerte tiltak som gjøres på lavere nivå, ikke bare kan sies å ha mindre effekt enn hva som var tiltenkt. De kan faktisk bidra til å øke den totale samfunnsrisikoen knyttet til eksplosive krigsetterlatenskaper i naturen, for eksempel ved at tiltak på ett fagområde har utilsiktede virkninger på et annet.
– Min forskning viser at det er tidskritisk å få på plass en overordnet nasjonal strategi for hvordan vi kan møte denne utfordringen nå, og i fremtiden. Forskningen viser at de samfunnssikkerhets- og miljømessige konsekvensene i motsatt fall kan bli katastrofale, sier Novik.
Kontakter
Geir P. Novik
Tel:9925 7943gpnovik@hotmail.comBilder
Om oss
Universitetet i Stavanger har en innovativ og internasjonal profil og er en drivkraft i kunnskapsutviklinga og endringsprosesser i samfunnet. Samfunnsoppdraget vårt er å utfordre det velkjente, utforske det ukjente.
Følg pressemeldinger fra Universitetet i Stavanger (UiS)
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Universitetet i Stavanger (UiS) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Universitetet i Stavanger (UiS)
Nå skal lesegleden opp i SFO!31.10.2024 08:45:58 CET | Pressemelding
Gjennom lesesatsingen Tid for lesing lanserer Nasjonalt lesesenter, UiS nå en unik satsing mot SFO og AKS. Materiellet retter seg mot barn og SFO-ansatte, og vil inspirere til lek, leseglede og inkludering.
Skal forske på hva som hemmer og fremmer selvregulering blant førsteklassinger3.10.2024 15:18:07 CEST | Pressemelding
Forskningsprosjektet «SELFICON– Self-regulation in Context» skal undersøke kontekstuelle faktorer som påvirker førsteklassingers selvregulering. Nå har prosjektet fått 12 millioner kroner fra Norges forskningsråd.
Setter elevers leseferdigheter på dagsorden for skoleledere i Nord-Norge3.10.2024 08:00:00 CEST | Pressemelding
Dersom norske skoler skal lykkes med å igjen få opp leseferdighetene til barn og unge, er det et felles krafttak som skal til. Nå reiser Nasjonalt lesesenter på turné i Nord-Norge for å nå ut til skoleledere og skolesjefer i landsdelen.
– Kunnskap om sosial og emosjonell læring er viktigere enn noen gang1.10.2024 09:48:11 CEST | Pressemelding
Flere og flere norske barn og unge strever med sosiale og emosjonelle utfordringer. – Implementering av forskningsbaserte tiltak på dette temaet i skolen vil kunne bremse denne uheldige utviklingen, sier stipendiat Jeanette Halvorsen, som har forsket på implementering av ROBUST-intervensjonen i skoler.
To Stavanger-forskarar til nasjonal finale i Oslo27.9.2024 15:33:57 CEST | Pressemelding
Forsking på at menn med leddgikt får fleire barn enn andre menn og at Tolletaten manglar i styresmaktene sine beredskapsplanar sendte to Stavanger-forskarar til nasjonal finale i forskingsformidling i Oslo laurdag 28. september.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom