Ny forsking skal gi betre inkludering i arbeidslivet
Fire forskingsprosjekt har fått midlar til å utvikle ny kunnskap om arbeidsinkludering. Forskinga skal møte behov i praksisfeltet og forvaltninga, blir utført i tverrsektorielt samarbeid og gi grunnlag for politikkutforming.
— Dette er godt nytt. Vi veit at ungdom, flyktningar og innvandrarar, og menneske med helseutfordringar er grupper som treng hjelp for å inkluderast i arbeidslivet, seier Arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen. Derfor kjem den nye ungdomsgarantien til regjeringa som vil bidra til å få fleire i aldersgruppa 16-30 år ut i arbeid. Men vi treng meir kunnskap. Forsking om verkemiddel og tiltak kan bidra til betre tenester og at fleire får hjelp. Eg er særs oppteken av dette fordi vi veit det betyr mykje for den enkelte, seier Mjøs Persen.
Resultata frå prosjekta skal gi kunnskap om kva som gir treffsikre tiltak, verkemiddel og tenester for inkludering i arbeidslivet.
— Inkludering i arbeidslivet er utruleg viktig både for livskvaliteten og samfunnsdeltakinga til den enkelte, og for vidareutviklinga av eit berekraftig velferdssamfunn. For å sikre til at alle som ønskjer det har høvet til å bidra i samfunnet på ein meiningsfull måte, treng vi forskingsbasert kunnskap med utgangspunkt i praksisfeltet og behova og perspektiva til brukarane, seier administrerande direktør i Forskingsrådet Mari Sundli Tveit.
Forskinga skal gjennomførast i samarbeid med aktørar som representerer behovet i samfunnet for kunnskap og forskingskompetanse. Det vil seie at relevante aktørar, til dømes frå offentleg sektor, arbeidstakar- og arbeidsgivarsida og sluttbrukarar, skal delta som aktive samarbeidspartnarar i prosjekta og at perspektiva deira blir varetekne i forskinga.
Fire nye prosjekt
Forskingsstiftinga FAFO får 12 millionar kroner til prosjektet Engaging workplaces: a social partnars perspective on youth activation. Prosjektetskal skaffe ny kunnskap om korleis sårbare unge arbeidssøkjarar kan sikrast varig arbeidsdeltaking. Prosjektet tek utgangspunkt i arbeidsgivarars inkluderingspraksis og rolla til partane i arbeidslivet og trepartssamarbeidet.
OsloMet får til saman nær 35 millionar kroner for å gjennomføre tre prosjekt:
- Preparing for long term stay or fast return? Labour-market integration of Ukrainian refugees in Norway skal gi eit betre kunnskapsgrunnlag for tiltak og praksis for inkludering av ukrainske flyktningar i arbeidslivet, og bidra til eit breiare kunnskapsgrunnlag om inkludering av flyktningar. Studien samanliknar tilnærmingar i Noreg og Sverige. Prosjektet er tildelt 11 millionar kroner.
- Promising practices: Holistic Work Inclusion of Young Adults skal gi ny kunnskap om, og bidra til betre og heilskapleg praksis forarbeidsinkludering av unge vaksne, med særleg søkjelys på NAV sitt ungdomsteam. Prosjektet er tildelt 12 millionar kroner.
- Revising work time flexibility policies to promote work inclusion skal undersøkje effektar av fleksibel arbeidstid og relaterte juridiske debattar og rammeverk. Målet er å styrkje kunnskapsgrunnlaget for blant anna utforming av tiltak og tilrådingar som skal hindre tilbaketrekking og ekskludering frå arbeidslivet. Prosjektet er tildelt 12 millionar kroner.
Til saman vart 22 søknader sendt inn til utlysinga, som hadde frist 15. februar. Forskingsrådet sitt porteføljestyre for Velferd, kultur og samfunn har innvilga dei fire prosjekta på grunnlag av vurderingar av kvaliteten på søknadene, gjennomført av internasjonale fagekspertar.
Nøkkelord
Kontakter
Christian Haug-MobergPressekontakt
Tel:+47 976 72 419chh@forskningsradet.noBilder
Om Forskningsrådet
Forskningsrådet er den nasjonale organisasjonen for finansiering av forskning og eksperimentell utvikling (FoU) og FoU-støttet innovasjon. Forskningsrådet skal være en markert forsknings- og innovasjonspolitisk aktør nasjonalt og internasjonalt, en strategisk investor, en synlig og inkluderende samfunnsaktør og en kunnskapsbasert rådgiver. Gjennom disse rollene skal vi legge til rette for utviklingen av sterke forsknings- og innovasjonsmiljøer som hevder seg i den internasjonale konkurransen, skaper innsikt, bidrar til verdiskaping og til å løse de samfunnsutfordringene Norge og verdenssamfunnet står overfor. Forskningsrådet skal gi næring til nye ideer, gjøre grensesprengende forskning og radikal innovasjon mulig og jobbe for et samfunn der forskning brukes og deles.
Følg pressemeldinger fra Forskningsrådet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Forskningsrådet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Forskningsrådet
19 millioner til KI-forskning på kartlegging av myrer, arealregnskap og vasking av reguleringsplaner7.12.2023 11:22:16 CET | Pressemelding
Forskningsrådet støtter tre prosjekter som skal legge til rette for en arealbruk som er mer i tråd med Norges klima- og miljømål.
Inga Strümke er årets forskingsformidlar17.11.2023 15:15:00 CET | Pressemelding
Inga Strümke ved NTNU er tildelt Forskingsrådets formidlingspris 2023 for formidling om kunstig intelligens. Strümke får prisen for stort engasjement og utmerkt formidlingsevne, kombinert med høg fagleg kunnskap.
Ruter vinn Forskingsrådets innovasjonspris17.11.2023 14:41:39 CET | Pressemelding
Innovasjonsprisen heidrar forskingsbasert innovasjon. I år går prisen til transportselskapet Ruter og det banebrytande arbeidet deira med kunstig intelligens.
To vinnere av prisen OG21 Technology Champion for 202316.11.2023 12:03:12 CET | Pressemelding
(English translation below) OG21 Technology Champion-prisen for 2023 går til professor Asgeir J. Sørensen ved NTNU og gründer og direktør Vidar Mathiesen fra InflowControl. De tildeles prisen uavhengig av hverandre for fremragende innsats og teknologiske innovasjoner med stor betydning for både petroleumssektoren og andre næringer.
285 millioner kroner til unge forskertalenter23.10.2023 08:59:00 CEST | Pressemelding
Forskningsrådet finansierer 36 nye, banebrytende forskningsprosjekter som er ledet av unge forskere. De skal blant annet forske på universets opprinnelse, nedbryting av tare, sammenhengen mellom aldring og evnen til å kommunisere og hvorfor noen mennesker tåler stress mens andre blir syke.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom