Universitetet i Stavanger (UiS)

Slik spiser du sunt, godt og billig

Del

Selv med stigende matpriser kan du leve billig, bærekraftig og i tråd med de nye kostholdsrådene.

– Grønnsaker i sesong er rimelig og noe av det vi spiser for lite av i forhold til anbefalinger, påpeker førsteamanuensis Merete Hagen Helland. Her rabarbrasuppe laget av egenhøstede grønnsaker, og med spiselig pynt.
– Grønnsaker i sesong er rimelig og noe av det vi spiser for lite av i forhold til anbefalinger, påpeker førsteamanuensis Merete Hagen Helland. Her rabarbrasuppe laget av egenhøstede grønnsaker, og med spiselig pynt. UiS

Med enkle grep og noen små triks kan du både kutte matbudsjettet og leve sunnere. Hva med å gå sammen med venner om å handle og lage mat for en uke?  

– Etterpå drar alle hver til sitt med masse ferdig, sunn mat som er klar for å fryses i porsjonspakninger. Når du senere kommer trøtt og sliten hjem fra jobb eller forelesning, er det bare å varme opp, sier førsteamanuensis Merete Hagen Helland ved Universitetet i Stavanger (UiS). Forskeren har flere smarte tips:

Kutt matbudsjettet:

  • Handle aldri på tom mage!
  • Hold fokus! Basisvarene står lengst inne i butikken for at du skal gå forbi andre varer på veien.
  • Følg med i tilbudsaviser.
  • Handle råvarer lokalt. Sjekk for eksempel Bondens marked og Reko-ringer på Facebook.
  • Kjøp matvarer på datosalg, og bruk fryseren flittig.
  • Ikke handle inn mer enn du spiser. Legg en plan for hvordan sunne råvarer skal brukes. 
  • Belgfrukter, som linser og bønner, er rimelige og proteinrike og god basis for mange retter.
  • Lag grove brød eller rundstykker selv. Det er godt både for helsen og lommeboken.
  • Supper eller gryteretter med belgfrukter og/eller grønnsaker er billig og rask mat.
  • Norske grønnsaker i sesong er rimelige. Vinterstid kan du kjøpe frosne grønnsaksblandinger.
  • Frossen fiskefilet koster gjerne under halvparten av fersk. Tin bare de du trenger.
  • I ren fisk eller kjøtt er det helt OK å kjøpe butikk-kjedenes merker, som ofte er rimeligere.
  • Spis opp alt du lager. Bruk det du ikke spiste til middag som lunsj, i ny rett eller frys ned.

Spis sunnere:

  • Tenk først hvilke grønnsaker du vil ha til middag, så på tilbehøret. Ikke omvendt.
  • Planlegg måltidene! Lag gjerne mat sammen, eller lag dobbel oppskrift om søndagen.
  • Velg grove brød med minst tre skraverte «kakestykker» på pakningen, eller grove knekkebrød.
  • Havregryn er også fullt av fiber, rimelig og kan tilberedes i et utall varianter.
  • Bruk oppskåret frukt/grønnsaker, nøtter uten sukker/salt som kos istedenfor kaker og snop.
  • Pass på at du spiser litt frukt og/eller grønnsaker til hvert måltid.
  • Bruk vann som tørstedrikk. Vann er gratis, og vi har god vannkvalitet i Norge.
  • Smaksett maten med krydderurter, istedenfor salt.
  • Bruk fileter av fugl/fisk/kjøtt som er grillet, kokt, ovnsbakt, wooket eller dampet, ikke panert.
  • Lag gjerne gryteretter der ingrediensene kokes sammen. Da slipper du unna mye stekefett.
  • Velg magre kjøttprodukt og erstatt gjerne en kjøttmiddag med en fiskerett eller belgfruktrett. 
  • Ved kjøp av fiskeprodukt, sjekk mengde fisk i ingredienslisten.
  • Ved kjøp av ferdigprodukt, hold utkikk etter to merkeordninger: nøkkelhullet og grovhetsskalaen. Men husk at enkelte nøkkelhullmerkede produkter er ultraprosessert. Gå for de som er minst bearbeidet og har mest fiber.

– Mitt motto er «Gjerne litt av alt, men alt med måte». Og husk: Det er ok å skeie ut, men gjør det i helgene, sier Merete Hagen Helland.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Naturen som spiselig pynt, eller ingrediens.
Naturen som spiselig pynt, eller ingrediens.
UiS
Last ned bilde
– Vi bør spise mer av belgfrukter, som for eksempel kikerter, forteller førsteamanuensis Merete Hagen Helland ved Universitetet i Stavanger.
– Vi bør spise mer av belgfrukter, som for eksempel kikerter, forteller førsteamanuensis Merete Hagen Helland ved Universitetet i Stavanger.
UiS
Last ned bilde

Om oss

Universitetet i Stavanger har en innovativ og internasjonal profil og er en drivkraft i kunnskapsutviklinga og endringsprosesser i samfunnet. Samfunnsoppdraget vårt er å utfordre det velkjente, utforske det ukjente.

Følg pressemeldinger fra Universitetet i Stavanger (UiS)

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Universitetet i Stavanger (UiS) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Universitetet i Stavanger (UiS)

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye