Den norske kirke

Tolv tusen kandidater i høstens kirkevalg

Del

Mer enn tolv tusen stiller til valg i Den norske kirke, og mer enn hver fjerde stiller til gjenvalg. I høst skal det velges hvem som skal styre kirken de kommende årene. Fra 10. august er det for første gang mulig å forhåndsstemme digitalt.

Mer enn tolv tusen stiller til valg i høstens kirkevalg. Illustrasjonsfoto: Torstein Kiserud / Den norske kirke.
Mer enn tolv tusen stiller til valg i høstens kirkevalg. Illustrasjonsfoto: Torstein Kiserud / Den norske kirke. Illustrasjonsfoto: Torstein Kiserud / Den norske kirke.

I september er det kirkevalg, og alle medlemmer i kirken har stemmerett fra det året de fyller 15 år i soknet de bor i. I kirkevalget velges de som skal styre kirken de neste fire årene, både lokalt, regionalt og nasjonalt.

Ved kirkevalget i høst er det registrert 11 918 kandidater til menighetsrådsvalg.

26,8 prosent, 3194 av kandidatene, har vært i menighetsråd den foregående perioden og stiller til gjenvalg. Av alle kandidatene er 60 prosent kvinner. 

Det skal velges 1104 nye menighetsråd i Den norske kirke. I hver menighet er det et menighetsråd (sokneråd) som består av 4–10 valgte medlemmer, i tillegg til presten. Noen steder samarbeider flere menigheter om felles menighetsråd.

Rekordmange kandidater til valg av bispedømmeråd og Kirkemøtet

Til de elleve bispedømmerådene er det registrert 480 kandidater. Dette er 78 flere enn ved forrige valg.

Bispedømmerådene er de folkevalgte i kirken regionalt. De som velges blir også medlemmer av Kirkemøtet, som er kirkens øverste demokratiske organ.

Tre nomineringsgrupper, såkalte kirkepolitiske grupper, stiller med liste i kirkevalget i år. Det er Bønnelista, Frimodig kirke og Åpen folkekirke. I tillegg kommer Nominasjonskomiteens liste, der en lokalt oppnevnt nominasjonskomite lager forslag til liste.

Digital forhåndsstemming for første gang

Det er kirkevalg 10. og 11. september 2023. Dette er samme tidspunkt som det offentlige valget, og du kan stemme fysisk i nærheten av der du stemmer i det kommune- og fylkestingsvalget.

For første gang planlegges det for digital forhåndsstemming i kirkevalget. Det kan du gjøre fra 10. august frem til 6. september 2023, kl. 15.00.

Ved å gå til kirkevalget.no og logge inn med BankID kan du fra 10. august stemme digitalt. Det digitale systemet er kryptert og sikrer hemmelig valg.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Mer enn tolv tusen stiller til valg i høstens kirkevalg. Illustrasjonsfoto: Torstein Kiserud / Den norske kirke.
Mer enn tolv tusen stiller til valg i høstens kirkevalg. Illustrasjonsfoto: Torstein Kiserud / Den norske kirke.
Last ned bilde

Om oss

65 prosent av befolkningen er medlemmer av Den norske kirke. Kirken tilhører den evangelisk-lutherske kirkefamilien. Kirkens ledelse er samlet i Kirkemøtet som består av medlemmene av elleve regionale bispedømmeråd og alle biskopene.

Kirken er inndelt i 1174 menigheter som disponerer 1635 kirkebygg. Mer enn 8000 mennesker arbeider i kirken og over 75.000 er frivillige medarbeidere.

Den norske kirkes virksomhet finansieres over kommunebudsjettene og statsbudsjettet.

Mer himmel på jord

kirken.no

Følg pressemeldinger fra Den norske kirke

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Den norske kirke på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Den norske kirke

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom