Positiv utvikling i forbrukermarkedet gjør behovet for støtte mindre
Stadig flere velger å investere i energi- og klimatiltak. Solceller var uten tvil det mest populære tiltaket Enova støttet i 2022 og så langt i 2023, og det har vært en formidabel økning i antall leverandører. En positiv markedsutvikling for flere av tiltakene i Enovatilskuddet reduserer behovet for støtte til solcelleanlegg, elektrisk lettmotorsykkel, balansert ventilasjon og smart varmtvannsbereder. Samtidig lanseres støtte til varmepumpebereder.
-Enova gir starthjelp til nye teknologier slik at de kan få fotfeste i markedet. For norske husholdninger skjer det gjennom Enovatilskuddet. Responsen i markedet på økte støttesatser har vært god. Da vil det ikke være nødvendig med like omfattende støtte, sier markedssjef Anna Barnwell i Enova.
Enovatilskuddet endres i takt med markedet
Enova reduserer støtten til solcelleanlegg, elektrisk lettmotorsykkel, balansert ventilasjon og smart varmtvannsbereder. I løpet av høsten nedjusteres støttesatsene for enkelte tiltak. Solcelleanlegg, hvor gjennomsnittlig støttesats er på 27 500 kroner (10 kW installert effekt), reduseres til en gjennomsnittlig støttesats på 20 000 kroner fra og med 1. oktober.
- Det har vært en formidabel økning i interessen for solcelleanlegg. Markedet for solcelleanlegg på private bolighus har økt fra ca. 1.500 installerte anlegg per år de foregående årene til ca. 5.300 i fjor, sier Barnwell og fortsetter: - Dette gir seg også uttrykk antall leverandører. Fra 2021 til 2022 økte antall leverandører fra rundt 300 til 900, en økning på omtrent 200%.
Varmepumpebereder som nytt tiltak
Det nye tiltaket som tas inn i Enovatilskuddet er varmepumpebereder. Varmepumpebereder er en ukjent og lite utbredt teknologi i Norge. Nå gir Enova denne teknologien starthjelp for å bidra til energieffektiv oppvarming av varmtvann. Varmepumpebereder støttes med 5 000 kroner fra 1. september. Les mer om varmepumpebereder her.
Øker budsjettrammen
Enova øker også budsjettet som er rettet mot privatpersoner for 2023 og 2024. Gjennom avtalen med Klima- og Energidepartementet stiller Enova fra før minimum 1200 millioner kroner til disposisjon i perioden 2021-2024. Nå ligger det an til at statsforetaket bruker godt over det beløpet for dette markedsområdet.
-Det er svært gledelig at så mange ønsker å gjøre energitiltak i hjemmet. Når vi nå øker totalrammen samtidig som vi reduserer støttesatsene pr. tiltak, betyr det at flere kan benytte seg av våre tilbud, sier Barnwell.
Støttet sol siden 2015
Enova har støttet solcelleanlegg i norske hjem siden 2015. Målet med støtten har vært å gi solceller starthjelpen som trengs for å få teknologien etablert i markedet samt hjelpe markedet til å ta i bruk Plusskundeordningen. Fram mot 2022 var det likevel ingen stor interesse for sol i markedet.
-Vi var ikke fornøyde med responsen og ønsket derfor fortgang i markedet. I februar i fjor økte vi derfor maksstøttesatsen og hvor mye støtte du får per installert kilowatt (kW) for å stimulere til at flere tar i bruk og tester ut større solcelleanlegg i boligmarkedet.
-Samtidig varslet vi at vi ville vurdere nedtrapping dersom responsen i markedet tilsa det. Det er gledelig at så mange av tiltakene under Enovatilskuddet har truffet godt hos norske forbrukere. Nå går vi tilbake til omtrent samme nivå som før februar 2022, sier Barnwell.
Se oversikt over interessen for Enovas forbrukersatsing her.
Selv om Enova varsler en nedtrapping fra 1. oktober, vil foretaket følge markedsutviklingen nøye utover høsten og vinteren.
-Vi må se hvordan markedet reagerer før vi gjør flere endringer. Alle Enovas støtteordninger er tidsavgrenset av natur. Det er ingenting bedre enn at grønne teknologier kan stå stødig uten støtte, sier Barnwell.
Oversikt over tiltak i Enovatilskuddet der støttesatsen nedjusteres 1. oktober 2023.
Tiltak |
Dagens støttesats |
Ny støttesats 1. oktober |
Solcelleanlegg |
7 500 kr + 2 000 kr per kW |
7 500 kr + 1 250 kr per kW |
Balansert ventilasjon |
10 000 kr |
5 000 kr |
Lett elmotorsykkel |
15 000 kr |
11 000 kr |
Smart varmtvannsbereder |
5 000 kr |
4 000 kr |
Les mer om endringene i Enovatilskuddet her.
Kontakter
Anna BarnwellMarkedssjef Tjenesteyting og sluttbruk
Tel:+47 467 74 194anna.barnwell@enova.noBilder
Om oss
Livskraftig forandring
Enova arbeider for Norges omstilling til lavutslippssamfunnet. Omstillingen krever at vi kutter utslipp av klimagasser, bidrar til teknologiutvikling og innovasjon og skaper nye verdier. Derfor jobber Enova for at ny energi- og klimateknologi blir utviklet og tatt i bruk i markedet.
Enova SF er lokalisert i Trondheim og har 85 medarbeidere. Selskapet eies av Klima- og miljødepartementet, og finansieres via Klima- og energifondet og et lite kostnadspåslag på strømregningen.
Følg pressemeldinger fra Enova
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Enova på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Enova
Historisk høy investeringsvilje til ny biogassproduksjon18.12.2024 11:00:00 CET | Pressemelding
Med årets siste tildelinger har Enova i 2024 bidratt med historisk høye 550 millioner kroner i støtte til ny biogassproduksjon på ett enkeltår. Enova berømmer utviklingen innen sektoren.
Støtte til 14 nye nullutslippsfartøy i Norge17.12.2024 12:00:00 CET | Pressemelding
Enova har tildelt støtte til sju ammoniakkskip og to hydrogenskip. I tillegg til fem elektriske skip og ett ladeanlegg.
Lanserer støttetilbudet «Ladeanlegg for fartøy»12.12.2024 09:00:00 CET | Pressemelding
Enova med ny støtteordning som skal bidra til å etablere allment tilgjengelige ladeanlegg i norske havner.
Enova beklager feil3.12.2024 15:42:59 CET | Pressemelding
Feil i forbindelse med saksbehandling gjør at Enova må korrigere tilsagn om støtte til tre ladestasjoner for elektrisk tungtransport ved søknadsrunden i oktober 2024.
Setter fart på elektrisk tungtransport med sju nye ladestasjoner3.12.2024 09:00:00 CET | Pressemelding
Enova har i dag innvilget støtte til utbygging av sju nye ladestasjoner for tunge kjøretøy langs norske riksveier, gjennom støtte programmet «Underveislading for tunge kjøretøy».
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom