Veterinærinstituttet

Ikke la hunden bade i ferskvann med alger

Del

Hunder bør ikke bade i vann hvor det er mistanke om oppblomstring av cyanobakterier, også kjent som blågrønnalger. Disse kan produsere giftstoff som kan skade og i verste fall være dødelig for hunden. 

Hunder svømmer gjerne med åpen munn og drikker gjerne litt mens de bader. Slik kan hunden få i seg de potensielt giftige bakteriene. Cyanobakterier av ulike typer kan produsere mange ulike toksiner, blant annet av typen microcystiner. Disse toksinene er kjent for å kunne gi leverskader, mens andre cyanobakterier kan produsere nervegifter.

Hundene kan også få i seg toksiner fordi de kan spise cyanobakterier som vokser på bunnen eller på steiner, eller det kan være klumper med materiale som samples på bunnen som er fristende.

Cyanobakterierer er mikroorganismer som finnes naturlig i innsjøer og elver, men det er ikke bra om det blir for mye av dem. Oppblomstring av cyanobakterier er vanlig i næringsrike vann om sommeren og høsten, spesielt på Sørøstlandet slik som i Innlandet, Viken, Vestfold, Telemark, Rogaland og Vestland.

Oppblomstringene vil som oftest være synlige i form av at vannet blir grønt. De kan samles i viker eller bukter i vannet og skum fra disse områdene kan inneholde høye konsentrasjoner av toksiner.  

Meld fra i app dersom du ser algeoppblomstring

Ser du ferskvann med cyanobakterier/alger kan du melde fra i appen Bloomin' Algae.

Appen som kom i 2022, er i bruk av Norsk institutt for vannforskning (Niva) i samarbeid med Folkehelseinstituttet og Veterinærinstituttet og skal bidra til å varsle myndigheter raskere, samt bidra til å forstå algeproblemer bedre.

Her kan du lese mer om lese mer om cyanotoksiner/mikrocystiner på Veterinærinstituttets nettsider.

Les også: Hund død av mistenkt cyanobakterieforgiftning etter å ha badet (vetinst.no) og 
Giften fra disse bakteriene tok trolig livet av over 700 fugler (forskning.no)

Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) ga i 2021 ut en rapport om cyanobakterier og cyanotoksiner i norske drikkevannskilder, les hele her.

Slik%20kan%20algene%20se%20ut%2C%20og%20om%20man%20ser%20slike%20alger%20bes%20man%20om%20%E5%20melde%20i%20fra.%20Arkivbilde%20fra%20Gjersj%F8en%20i%20Nordre%20Follo.%20Foto%3A%20Mari%20Press%2C%20Veterin%E6rinstituttet
Slik kan algene se ut, og om man ser slike alger bes man om å melde i fra. Arkivbilde fra Gjersjøen i Nordre Follo. Foto: Mari Press, Veterinærinstituttet

Kontakter

Om oss

Veterinærinstituttet er et biomedisinsk forskningsinstitutt og Norges ledende fagmiljø innen biosikkerhet for fisk og landdyr. Helt siden opprettelsen i 1891 har vi arbeidet for å avverge helsetrusler og se helse for fisk, dyr, mennesker og miljø i sammenheng - Én helse.

Kjerneaktivitetene omfatter forskning, diagnostikk, overvåking, risikovurdering, rådgiving og formidling. Veterinærinstituttet er nasjonalt og internasjonalt referanselaboratorium.

Veterinærinstituttet er et forvaltningsorgan med særskilt fullmakt under Landbruks- og matdepartementet. Hovedkontoret ligger i Ås, øvrige kontorer i Tromsø, Harstad, Brønnøysund, Trondheim, Bergen og Sandnes.

Om oss (vetinst.no) 

Følg pressemeldinger fra Veterinærinstituttet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Veterinærinstituttet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Veterinærinstituttet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye