Miljøstiftelsen Bellona

– Et nytt lavmål

Del
– Dette er et nytt lavmål i norsk hav- og naturforvaltning. All miljøfaglig kompetanse er satt til side. Dette er fullstendig uansvarlig og uforståelig av regjeringen, sier Frederic Hauge i Bellona.
Frederic Hauge, Foto: Bellona
Frederic Hauge, Foto: Bellona

Bellona er skuffet og overrasket over at regjeringen nå velger å gå videre med åpning for gruvedrift på havbunnen.

–Her velger Jonas Gahr Støre og Terje Aasland å kjøre på med åpning, stikk i strid med faglige råd og til tross for at APs landsmøte har vedtatt å være kunnskapsbasert og føre-var, sier Frederic Hauge.

Verden trenger mineraler i kampen mot klimakrisen. Men Bellona reagerer på at regjeringen har så hastverk med å åpne for gruvedrift på havbunnen når det vesentlige potensialet ligger helt andre steder: på land, gjennom sirkularitet og gjennom nye teknologier som trenger mineraler.

Enorme miljøskader

–Vi risikerer enorme miljøskader. Vi kjenner ikke økosystemene som vi skal sette i gang med å ødelegge. Bellona har gjennom flere år hatt en produktiv dialog med Næringsdepartementet og næringsministeren om hvordan utvikle norsk gruvedrift på land, og hvordan utvikle ny batteriteknologi som er mindre avhengig av visse type metaller, sier teamleder for materialer og industri i Bellona, Martin Melvær.

Bellona-stifter Frederic Hauge reagerer på olje- og energiminister Terje Aaslands påstand om at han ikke kjenner til alternativene til gruvedrift på havbunnen.

– Det sier vel mest om Olje-og energidepartementets intereresse for saken. Vi har lenge ventet på en mineralstrategi på land og en handlingsplan for sirkulær økonomi, i stedet har vi fått et luftslott på havbunnen, sier Hauge.

Frederic Hauge sier at Støre og Aasland tar feil når de påstår at havbunnsmineraler trengs til det grønne skiftet.

– Det er mye raskere å hente ut mineraler på land enn fra flere tusen meter under havoverflaten, der vi mangler teknologi både for utvinning, transport og foredling. Og hva  skal gjøres med avfallet? Det er indikasjoner på at det må deponeres som radioaktivt avfall. Hvilken kommune har lyst på et sånt deponi? Potensialet for mineraler til grønn omstilling ligger på land. Likevel har regjeringen gang på gang utsatt sin lovede mineralstrategi, batteristrategi og handlingsplan for sirkulær økonomi. Det er hyklersk å ha så hastverk med havbunnsmineraler når man ikke gjør noe på de områdene som faktisk vil monne – og der man faktisk har den nødvendige miljøkunnskapen, sier Hauge.

Nøkkelord

Kontakter

Teamleder industri og avfall i Bellona, Martin Melvær: tel 452 22 149
Frederic Hauge, tel 900 37 543

Bilder

Frederic Hauge, Foto: Bellona
Frederic Hauge, Foto: Bellona
Last ned bilde
Martin Melvær, Foto: Bellona
Martin Melvær, Foto: Bellona
Last ned bilde

Om Miljøstiftelsen Bellona

Miljøstiftelsen Bellona
Miljøstiftelsen Bellona
Rådhusgata 28
0151 Oslo

23 23 46 00https://bellona.no

Miljøstiftelsen Bellona er en uavhengig, ideell stiftelse som arbeider med å løse verdens klima- og miljøproblemer. Bellonas tilnærming er teknologioptimistisk og basert på systemtenkning, med mål om å utvikle og fremme løsninger for politikere, offentlig forvaltning og næringsliv. Stiftelsen ble grunnlagt i 1986 og har i dag ca. 60 medarbeidere – deriblant ingeniører, statsvitere, økonomer, biologer, jurister og journalister – fordelt på våre kontorer i Oslo, Brussel, Vilnius og Berlin.

Følg pressemeldinger fra Miljøstiftelsen Bellona

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Miljøstiftelsen Bellona på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Miljøstiftelsen Bellona

Samarbeid skal gjøre ørken til blå skog17.1.2024 07:00:00 CET | Pressemelding

I det stille har en av Europas største naturkriser utspilt seg utenfor Norges kyst. Havbunnen langs kysten har gått fra frodig tareskog til kråkebolleørken. Nå lanserer næringsliv, frivillige og miljøvernere samarbeidsplattformen NoMaRe for å gjøre Norges ukjente ørken om til blå skog. – Sammen ønsker vi å legge til rette for en storstilt restaurering av norsk tareskog, sier lederen i Bellonas bioprogram, Joakim Hauge.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye