Framtiden i våre hender

Kostråd: Med taco på menyen

Del

Betyr kostrådene at du må slutte med tacofredag og kjøtt til middag?

Anja Bakken Riise, leder i Framtiden i våre hender.
Anja Bakken Riise, leder i Framtiden i våre hender. Foto: Renate Madsen Brukstilgang med kreditering.

I dag kommer det endelige forslaget til nye kostråd. Kostrådene blir presentert på nordisk ministermøte i Reykjavik. Forslaget er allerede lekket til mediene.

Betyr kostrådene at du må slutte med tacofredag og kjøtt til middag?  

Nei, viser ukesmenyen Framtiden i våre hender har laget. 

- Det er snakk om en omstilling, ikke omveltning i kostholdet. En justering av kostholdet er det viktigste enkelttiltaket du og jeg kan gjøre for å bremse klimaendringene, sier Anja Bakken Riise, leder i Framtiden i våre hender. 

- Den gode nyheten er at det å spise sunt i stor grad er det samme som å spise bærekraftig - og det innebærer mer fisk, grønt og korn, sier hun. 

Ukesmenyen Framtiden i våre hender har laget holder seg til den anbefalte maksgrensen på 350 gram rødt kjøtt i uka. Den er tilpasset det anbefalte inntaket av 450 gram fisk i uka, hvorav 200 gram er fra fet fisk. Fisken og skjellene har grønt lys i WWF Verden Naturfonds sjømatguide.  

1 av 3 gjør det allerede

For hvitt kjøtt legger menyen seg litt under dagens nivå, fordi kostrådene sier at andelen hvitt kjøtt må ned. Hvitt kjøtt skal heller ikke erstatte rødt kjøtt. 

Omtrent 37 prosent av Norges voksne befolkning hadde allerede kjøttforbruk i tråd med kostrådene i 2011, ifølge den forrige kostholdsundersøkelsen Norkost 3.  

Videre oppfordrer kostrådene til å spise mye fullkornsprodukter, frukt og grønt. Flere belgvekster og magre meieriprodukter er også anbefalt. Vi har også tatt hensyn til anbefalinger om lite prosessert kjøtt, i tillegg til å begrense inntaket av mat med hvitt mel, mat med mye sukker og mat med mye salt. 

Kosthold er et politisk ansvar 

Du og jeg kan gjøre mye hjemme. Framtiden i våre hender mener likevel at det er et politisk ansvar å sørge for at vi legger om kostholdet. Ikke minst må kantinene og måltidene i det offentlige legge kostrådene til grunn i sine menyer. 

Politikere må også sørge for at jordbruket blir med på omstillingen.  

- Når vi skal legge om kostholdet, må vi også legge om jordbrukspolitikken slik at det blir lønnsomt for norske bønder å produsere mer grønt, frukt og korn. Ellers vil norsk jordbruk produsere mat nordmenn ikke vil ha, sier Bakken Riise. 

Tilskuddene til plantematen vi skal spise mer av, må øke. Det vil også føre til en større produksjon av mat på norske ressurser.

- Dagens kjøttpolitikk skader selvforsyningen. Vi importerer over halvparten av all frukt og grønt vi spiser. Dyrene vi får kjøttet fra spiser utenlandsdyrket kraftfôr. Derfor vil lavere kjøttkonsum føre til mer mat på norske ressurser. 

- Følger både jordbrukspolitikken og forbrukere kostrådene, vil vi derfor øke selvforsyningen vår, sier Bakken Riise. 

Ukesmeny

Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Lørdag Søndag
Frokost Matrett Grovt brød med skinke Havregrynsgrøt Grovt brød med leverpostei Grovt brød med egg Havregrynsgrøt Vafler med syltetøy Havregrynsgrøt
Innhold av kjøtt, fisk, belgfrukter og/eller egg 50g rødt kjøtt 50g rødt kjøtt 1 egg
Lunsj Matrett Quiche med ost, sopp og squash, med fullkornsbunn Blomkålsuppe med purre og sprøstekt bacon Stekt makrell med poteter og agurksalat Caesarsalat med kylling Fiskesuppe med ørret, poteter og gulrøtter Omelett med grønnsaker, tomat og ost Grovt brød med salami
Innhold av kjøtt, fisk, belgfrukter og/eller egg 1 egg 50g rødt kjøtt 100g fet fisk 70g hvitt kjøtt 100g fet fisk 2 egg 50g rødt kjøtt
Middag Matrett Trukket skrei med poteter, eggesmør og råkost Tomatsuppe med egg og pannekaker Indisk kikertgryte med ris (chana masala) Spaghetti med hjerteskjell og blåskjell (pasta vongole) Taco med storfekjøttdeig og sorte bønner Pizza med spekeskinke Marinerte kyllingspyd med paprika og løk, med en fullkornspastasalat
Innhold av kjøtt, fisk, belgfrukter og/eller egg 150g fisk og 1 egg 1 egg 150g kikerter 100g skjell 100g rødt kjøtt og 100g sorte bønner 50g rødt kjøtt 100g hvitt kjøtt
Snacks Matrett 3 never frukt, 3 never grønt og en håndfull nøtter 3 never frukt, 3 never grønt og en håndfull nøtter 3 never frukt, 3 never grønt og en håndfull nøtter 3 never frukt, 3 never grønt og en håndfull nøtter 3 never frukt, 3 never grønt og en håndfull nøtter 3 never frukt, 3 never grønt og en håndfull nøtter 3 never frukt, 3 never grønt og en håndfull nøtter

Nøkkelord

Kontakter

Petter Slaatrem TitlandPresseansvarligFramtiden i våre hender

Ansvarlig for presse- og debattarbeid i Framtiden i våre hender.

Tel:950 38 128petter@framtiden.no

Om oss

Framtiden i våre hender er en medlemsorganisasjon som jobber for strukturelle løsninger på overforbruk og global ulikhet. Vi jobber innenfor klima- og naturfeltet med temaer som overforbruk, klær, mat og transport. Som Norges største miljøorganisasjon er vi sentral i debatten om norsk og internasjonal klimaomstilling.

Følg pressemeldinger fra Framtiden i våre hender

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Framtiden i våre hender på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Framtiden i våre hender

Miljø- og utviklingsorganisasjoner skarpt ut mot regjeringens nye klimamål: - Skammelig lite ambisiøst1.10.2024 17:17:22 CEST | Pressemelding

Regjeringen har i dag lagt ut et nytt klimamål for 2035 på høring, der de foreslår følgende: Et mål med spenn på 55-80 prosents kutt i klimagassutslipp innen 2035 sammenlignet med 1990-nivå. Dette bryter direkte med Miljødirektoratets faglige anbefaling om “minst 80 prosent”. Dagens klimamål for 2030 er 55 prosent kutt. Det sås tvil om fortsatt deltakelse i EUs felles klimamåloppnåelse og åpnes for kjøp av kontroversielle utslippsreduksjoner under Parisavtalens artikkel 6. Regjeringen vil telle skog mot måloppnåelsen i stedet for å ha et separat mål for opptak og utslipp i skog- og arealbrukssektoren. Dette svekker klimamålet ytterligere, og kan ende opp med å gjøre klimamålet for 2035 mindre ambisiøst enn det allerede innmeldte 2030-målet. Det er ikke gjort en vurdering av hvor store utslipp Norge kan ha framover, dersom vi skal ta vår rettferdige andel av kuttene som trengs for 1,5 grader. Dette er blant annet Sveits nylig dømt av den europeiske menneskerettsdomstolen for å mangle. V

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye