Sprengt kapasitet på jernbanen fra Lysaker til Bodø
Det er ikke plass til flere tog mellom Oslo, Trondheim og Bodø. Det samme gjelder for Kongsvingerbanen, mens andre strekninger snart er fulle.

Det 1290 kilometer lange sporet mellom Lysaker og Bodø lyser rødt på Norges-kartet. Her er det ikke plass til flere avganger verken med folk eller gods. De siste årene har det blitt stadig flere tog på linja. I dag kjører persontogene og godstogene i kø på det som i all hovedsak er milevis med enkeltsporet jernbane. Det fører til lengre reisetid og flere forsinkelser.
– Når det skjer en hendelse som stopper trafikken, får det større konsekvenser i dag enn før. Det så vi senest i går da vi hadde strømproblemer mellom Oslo S og Skøyen. Gårsdagen kan sammenlignes med hvordan det raskt blir kø når en bil får motorstopp i rushtiden. Forskjellen er at 95 prosent av det norske jernbanenettet er enkeltsporet, sier Kristina Bolstad Picard, kommunikasjonssjef for Drift og teknologi i Bane NOR.
I tillegg går mange banestrekninger gjennom ett punkt: Oslo S. Det betyr at en feil her raskt forplanter seg til mange persontog og godstog som blir kjørende i kø til og fra hovedstaden.
– Onsdag skapte det store problemer for de reisende, og det er vi lei oss for, sier Bolstad Picard.
Røde og oransje strekninger
Røde strekninger med sprengt kapasitet:
- Lysaker-Oslo S-Trondheim
- Trondheim-Bodø
- Oslo S-Kongsvinger
Oransje strekninger som nærmer seg fulle:
- Stavanger-Egersund
- Drammen-Kongsberg
- Oslo S-Roa, på Gjøvikbanen
Mil etter mil med enkeltspor
Til tross for flere utbygginger av dobbeltspor de siste årene, er fortsatt det aller meste av landets 4200 kilometer med skinnegang enkeltsporet. Her kan ikke tog kjøre forbi hverandre. Raske passasjertog kan ikke passere tregere godstog. Det kan kun gjøres inne på stasjoner med flere spor, eller der det er bygget kryssingsspor, som er en kort strekning med dobbeltspor.
– De senere årene har vi hatt en sterk økning i antall avganger med persontog og mer godstrafikk på jernbanen. Det er viktig for klimaet og samfunnet at mer transport flyttes fra veiene til skinnegangen. Men paradoksalt nok gjør det også togtilbudet mindre pålitelig fordi forsinkelsene øker, sier Bolstad Picard.
Enkel og kostbar løsning
Sprengt kapasitet gjør at vi må si nei til flere togselskap som ønsker å frakte flere passasjerer og mer gods på bane. Andre selskaper prøver ikke engang å søke om flere avganger – fordi de vet at det ikke lar seg gjøre.
– Det er synd. Vi skulle gjerne hatt mye større kapasitet til grønn, utslippsfri og energibesparende transport på skinner, sier Bolstad Picard.
I mange år har vedlikehold av dagens jernbane stått øverst på Bane NORs agenda. Det er fordi vi ønsker å fornye og modernisere, slik at vi kan styrke togtilbudet og redusere forsinkelser og innstilte avganger. Likevel slites den gamle infrastrukturen ned raskere enn vi klarer å vedlikeholde den, fordi trafikkmengden har økt. Jernbanen har et mål om at 90 prosent av alle avganger med persontogene skal være punktlige.
– Det målet er ikke lenger realistisk. Selv på dager der vi ikke har uvær eller feil i trafikken er punktligheten under målet på strekningene med sprengt kapasitet. Grunnen er køkjøringen, sier kommunikasjonssjefen.
Bane NOR planlegger og gjennomfører mange tiltak for å styrke infrastrukturen, men hvis politikerne ønsker et skikkelig kapasitetsløft er løsningen enkel, men kostbar:
– Da må det satses på en større utbygging av kryssingsspor, og særlig på strekningene som i dag er sprengt. Det må kombineres med mer vedlikehold av våre gamle, enkeltsporede strekninger, sier hun.
Jobber for en bærekraftig fremtid
I Hurdalsplattformen har regjeringen adressert akkurat disse utfordringene. Her heter det at vi skal «bygge flere kryssingsspor og dobbelsporparseller og utbedre flaskehalser for å få bedre hyppighet og regularitet på togtilbudet mellom landsdelene».
– Det er viktig at vi nå fortsetter å fornye og modernisere jernbanen. Vi vet at transportsektoren står for over 30 prosent av alle klimagassutslippene i Norge. Av disse utslippene kommer 0,1 prosent fra jernbanen. Å satse på tog, er å satse på en bærekraftig fremtid, sier Bolstad Picard.
Nøkkelord
Kontakter
Kristina Bolstad PicardKommunikasjonssjefDrift og teknologi, Bane NOR
Tel:+4790189809kristina.bolstad.picard@banenor.noDøgnåpen pressevakt
For alle typer spørsmål, ikke minst for hendelser i togtrafikken der pressevaktene uttaler seg på relativt kort varsel.
Bilder

Om oss
Bane NOR er et statlig foretak med ansvar for den nasjonale jernbaneinfrastrukturen.
Foretaket har ansvaret for planlegging, utbygging, forvaltning, drift og vedlikehold av det nasjonale jernbanenettet, trafikkstyring og forvaltning og utvikling av jernbaneeiendom. Bane NOR har det operative koordineringsansvaret for sikkerhetsarbeidet og operativt ansvar for samordning av beredskap og krisehåndtering.
Bane NOR har om lag 3.500 ansatte og har hovedkontor i Oslo.
Følg pressemeldinger fra Bane NOR
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Bane NOR på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Bane NOR
Nå er Bane NOR og Spordrift ett selskap1.12.2023 07:30:00 CET | Pressemelding
Sammenslåingen skal bidra til færre forsinkelser og innstillinger, og et mer forutsigbart togtilbud for de reisende.
Randklev bru åpnes før sommeren21.11.2023 12:06:29 CET | Pressemelding
Inspeksjonen av bruelementene til Randklev bru sør for Ringebu viser at skadeomfanget er begrenset, og at det er mulig å gjenbruke elementene.
Bettina Sandvin blir Utbyggingsdirektør i Bane NOR27.10.2023 11:00:00 CEST | Pressemelding
Bettina Sandvin har takket ja til jobben som Utbyggingsdirektør i Bane NOR. Hun har fungert i stillingen siden i vår.
Thor Gjermund Eriksen på plass i Bane NOR27.10.2023 07:30:00 CEST | Pressemelding
I dag har Thor Gjermund Eriksen sin første arbeidsdag som konsernsjef i Bane NOR. Han vil styrke vedlikeholdet av jernbanen, og mener toget er viktig for å gjennomføre det grønne skiftet.
Rekordstort ønske om flere togavganger17.10.2023 13:48:23 CEST | Pressemelding
Nå lanseres ruteplanen for 2024. Togselskapene vil kjøre flere tog: på fire år har søknadene økt med 20 prosent. Problemet er at det ikke er plass ute i sporet.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom