Nasjonale turistveger 30 år: – De har bidratt til å definere oss som arkitekter
Fra 15. til 25. juni parkerer Nasjonale turistveger på Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo i anledning sitt 30-årsjubileum. Det er ikke en tilfeldig valgt rasteplass.

Professor ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO), Beate Hølmebakk, mener Nasjonale turistveger har hatt betydning for mange arkitekturpraksiser i Norge. Arkitektkontoret Manthey Kula, som hun driver sammen med Per Tamsen, har hatt flere oppdrag for Nasjonale turistveger.
– De har gitt oss mulighet til å utvikle gjennomarbeidete prosjekter som har vekket internasjonal oppmerksomhet og bidratt til å definere oss som arkitekter, sier hun.
– Viktig formidling av norsk arkitektur
To av Manthey Kula-prosjektene er blitt nominert til EU Mies Award. Hølmebakk mener det er viktig for AHO at lærerne er synlige i det internasjonale, arkitektfaglige landskapet gjennom publikasjoner, utstillinger, nominasjoner og priser.
-- Nasjonale turistveger har i høyeste grad bidratt til å formidle norsk arkitektur og det mener jeg skolen har nytt godt av, sier hun.
Mange turistvegarkitekter har vært tilknyttet skolen som forelesere, kritikere og sensorer. Hølmebakk understreker at det ikke er noen automatikk i denne koblingen.
-- AHO er et sted det er og har vært faglig interessant å undervise, og mange dyktige arkitekter har ønsket å være en del av AHO miljøet, sier professoren.

– Avanserte konstruksjoner og detaljering
Førsteamanuensis ved AHO, Jørgen Tandberg og Espen Vatn, ble en del av Nasjonale turistvegers gruppe av arkitekter i 2014 etter en prekvalifisering som søkte etter «unge formgivere». De to deltok sammen i en internkonkurranse om utsiktspunkt på Senja, som de vant. Deretter deltok de i en konkurranse om et restaurant- og surfesenter i Lofoten. I 2020 fikk de tildelt prosjekteringen av servicebygget på Brunstranda i Lofoten. Det skal ha offisiell åpning i slutten av juni, og prosjektet er en del av utstillingen Rast.
-- Vi har hatt stor glede av samarbeidet, både med oppdragsgiveren og utrolig dyktige konsulenter. Det har gitt oss muligheter til å jobbe med meget spennende og utfordrende oppgaver i unik natur. Vi har også fått anledning til å jobbe med avanserte konstruksjoner og høy detaljeringsgrad, sier Espen Vatn.
-- For oss som unge arkitekter er det særlig givende å kunne jobbe med offentlige oppgaver fordi de ofte er forbeholdt mer etablerte kontorer. Det er fantastisk å jobbe med bygg og installasjoner som kommer til stor nytte for besøkende, og som er tilpasset bruken og naturen, sier Jørgen Tandberg.

Lang liste med AHO-aktører
Lista er ikke fullstendig, men disse ingeniørene og arkitektene som arbeider eller har arbeidet på AHO har prosjektert og/eller bygd for Nasjonale turistveger:
Kristoffer Apeland, Finn-Erik Nilsen, Jan Olav Jensen, Børre Skodvin, Torunn Golberg, Carl-Viggo Hølmebakk, Håkon Vigsnæs, Einar Jarmund, Knut Hjeltnes, Beate Hølmebakk, Tanja Lie, Espen Vatn, Jørgen Tandberg, Nuno Almeida og Luis Callejas.
Program for jubileumsarrangementet Rast på AHO fra15. til 25. juni består av utstillinger og fagseminarer om turistvegene i relasjon til både kunst, reiseliv og arkitektur.
Adresse: Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo, Maridalsveien 29.
Nøkkelord
Kontakter
Cecilie Klem
Tel:+ 47 90 81 79 97cecilie.klem@adm.aho.noBilder





Lenker
Dette er Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO)
- Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO) er en ledende, internasjonal vitenskapelig høgskole.
- AHO tilbyr masterutdanning i arkitektur, design, landskapsarkitektur og urbanisme.
- Høgskolen er organisert i tre institutter, og har rundt 700 studenter og 270 ansatte.
Følg pressemeldinger fra Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo
AHO rangerer som nummer ti i høyest konkurranse om studieplassene28.4.2025 13:54:38 CEST | Pressemelding
Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO) har i år mottatt 2508 søknader. Det er 26 prosent færre enn i fjor. Fortsatt er det hard konkurranse om studieplassene.
Skal samarbeide om design for enklere bruk av teknologi8.4.2025 09:00:00 CEST | Pressemelding
Kongsberg Gruppen (KONGSBERG) har inngått samarbeidsavtale med Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO) om design av løsninger for å øke brukervennligheten til avansert teknologi.
Invitasjon til boklansering: Byen som erfaring5.3.2025 13:59:43 CET | Presseinvitasjon
Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO) inviterer til lansering av Jonny Aspens bok «Byen som erfaring» torsdag 13. mars kl. 18.00.
Forskningsprojektet Re:Structure får 16 millioner fra Forskningsrådet for å forebygge ungt utenforskap6.12.2024 08:05:01 CET | Pressemelding
Én av ti unge mellom 15 og 29 år faller utenfor utdanning, arbeid og opplæring. Forskningsprosjektet Re:Structure skal utforske hvordan vi kan forebygge og redusere utenforskap sammen med utsatt ungdom.
– Statsbudsjettet svekker innovasjonsevnen9.10.2024 16:59:17 CEST | Pressemelding
Regjeringens forslag til statsbudsjett for 2025 prioriterer i mindre grad forskning, utdanning og internasjonalisering. – Det kan svekke vår innovasjonsevne og konkurransekraft, advarer rektor Irene Alma Lønne ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom