Nytt prosjekt for å styrke Afrikas energifremtid
Trondheim, Addis Abeba, Dakar, 14. juni 2023 – OpenMod4Africa, et nytt EU-prosjekt ledet av SINTEF Energi, har som mål å utvikle bærekraftige og pålitelige energisystemer i Afrika. Prosjektet vil ha en betydelig innvirkning på energilandskapet på kontinentet.

OpenMod4Africa tar sikte på å bidra til å løse den presserende utfordringen med energifattigdom. Selv om Afrika har store fornybare ressurser, hadde fortsatt 596 millioner mennesker ingen tilgang til pålitelig energi i 2021, noe som utgjør rundt 43 prosent av befolkningen på nesten 1,2 milliarder mennesker.
– Å ha pålitelig og rimelig energi er avgjørende for bærekraftig utvikling både i by- og landlige områder i Afrika. Det er nødvendig for å møte grunnleggende behov og fremme økonomisk vekst, sier prosjektleder Ingeborg Graabak fra SINTEF Energi. Hun har omfattende erfaring med energimodellering i Norden og Europa.
OpenMod4Africa skal utvikle et åpent modelleringsverktøysett som er skreddersydd for afrikanske behov og kontekst. Disse modellene vil tillate omfattende analyser av langsiktige energistrategier for regioner, byer, industrier og land. Prosjektet vil også legge til rette for åpen datautveksling og samarbeid, slik at interessenter kan sammenligne resultater.
Utnyttelse av Afrikas fornybare ressurser
Afrika har rikelig med fornybare energikilder som sol, vind og vannkraft. Disse har potensial til å levere rene og bærekraftige løsninger.
Graabak understreker også viktigheten av å bygge lokal kompetanse:
– Ved å samarbeide nært med afrikanske universiteter og eksperter, ønsker vi å utvikle kunnskap og verktøy for analyse og planlegging av afrikanske energisystemer. Dette vil bidra til at Afrika på selvstendig grunnlag kan utvikle et robust og bærekraftig energisystem for størst mulig andel av sin befolkning.
Casestudier og samarbeid fra øst til vest
Afrika er delt inn i fem kraftsamarbeidsområder (Power Pools). OpenMod4Africa vil sette søkelys på landene innenfor den Vest-Afrikanske og den Øst-AfrikaskePower Poolen. Disse casestudiene skal utforske og utvikle energistrategier som er skreddersydd for hver region, og de tar hensyn til unike utfordringer og muligheter.
Dr. Atsede Gualu Endegnanew, “Energy practice lead” i Veritas Consulting i Etiopia og ansvarlig for casestudien i Øst-Afrika Power Pool, er begeistret for å være en del av OpenMod4Africa:
– Veritas Consulting er glad for å lede arbeidet som fokuserer på Øst-Afrika-regionen. Ved å dra nytte av samarbeidsmodellering og ekspertise, ønsker vi å bidra til økt tilgang til energi og styrke beslutningstakere og akademikere i regionen. Vårt viktigste mål er å utvikle et tilpasset verktøy for energimodellering og analyse som kan optimalisere bruk av fornybare ressurser i hvert land, og oppnå optimalt regionalt samarbeid som sikrer kostnadseffektivitet, tilgjengelighet og bærekraft, sier Endegnanew.
Professor Cheikh Mouhamed Fadel Kebe, University of Dakar og president for Centre de test des systèmes Solaires (CT2S) leder casestudien for Vest-Afrika. Han er like entusiastisk over prosjektets potensial:
– Som leder for casestudiet i Vest-Afrika innenfor OpenMod4Africa er jeg begeistret for å bidra til utviklingen av bærekraftige energisystemer i vår region. Vårt mål er å utvikle bærekraftig og kostnadseffektiv tilgang til energi for folket i Vest-Afrika. OpenMod4Africa-prosjektet er en flott mulighet til å oppnå dette. Det vil bidra til opplæring av kvalifisert personell innen elektrisk modellering for den Vest-Afrika Power Poolen, samtidig som vi utvikler scenarier for avkarbonisering.
Nøkkelord
Kontakter
Ingeborg Graabak, seniorforsker i SINTEF Energi
tlf.: +47 90 59 50 07
epost: Ingeborg.graabak@sintef.no
Bilder




Fakta
Om OpenMod4Africa
OpenMod4Africa er et treårig internasjonalt prosjekt som har som mål å utvikle ekspertise, analytiske modeller og kunnskap for å bidra til bærekraftige og pålitelige energisystemer i Afrika. Prosjektet mottar finansiering fra Den europeiske unions Horizon Europe forsknings- og innovasjonsprogram under avtale nr. 101118123. Det koordineres av SINTEF Energi. Prosjektet har 8 afrikanske og 7 europeiske partnere, samt to tilknyttede partnere fra Sveits. Partnerne består av universiteter, offentlige organer og konsulentfirmaer.
Om SINTEF
SINTEF er et av Europas største forskningsinstitutt, med flerfaglig spisskompetanse innenfor teknologi, naturvitenskap og samfunnsvitenskap. SINTEF er en uavhengig stiftelse som siden 1950 har skapt innovasjon gjennom utviklings- og forskningsoppdrag for næringsliv og offentlig sektor i inn- og utland. SINTEF har 2200 medarbeidere fra 80 nasjoner og en årlig omsetning på over fire milliarder kroner.
Visjon: Teknologi for et bedre samfunn
www.sintef.no
Følg pressemeldinger fra SINTEF
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra SINTEF på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra SINTEF
Sterk vekst i EU-prosjekter løfter SINTEFs resultater – advarer mot sviktende støtte til norsk næringsliv12.5.2025 11:19:05 CEST | Pressemelding
SINTEF hadde brutto driftsinntekter på 4,4 milliarder kroner i 2024 – en økning fra året før – drevet av sterk vekst i internasjonale forskningsprosjekter. Samtidig peker konsernsjef Alexandra Bech Gjørv på at svekket norsk støtte til næringslivets forskningsprosjekter truer både innovasjon og verdiskaping i Norge.
Detaljerte energimåledata fra 48 Oslo-skoler er nå tilgjengelig for forskning og næringsliv12.5.2025 06:00:00 CEST | Pressemelding
Et omfattende datasett er nå åpent tilgjengelig. Dette kan gi nye muligheter for å utvikle smartere, mer energieffektiv og klimavennlig drift av bygninger, ifølge SINTEF.
Arealet under byene må brukes smartere8.5.2025 13:22:57 CEST | Pressemelding
Mer kritisk infrastruktur må ned i undergrunnen, både for sikkerheten og for å frigjøre områder over bakken. I tillegg er debatten om tilfluktsrom høyaktuell.
Energieffektiv Fremtid: Ny møteplass for samarbeid24.4.2025 14:02:47 CEST | Pressemelding
Hvordan kan Norge redusere energibruken og samtidig styrke sin industrielle konkurransekraft? 22. mai lanseres konferansen Energieffektiv Fremtid i Trondheim– en ny nasjonal arena som samler industri, myndigheter og forskningsmiljøer for å fremme energieffektivisering og styrke norsk konkurransekraft.
Slik sikrer du god overvannshåndtering i småhusområder3.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemelding
En ny veileder fra SINTEF beskriver valg og drift av overvannsløsninger i boligstrøk. Den kan også brukes av personer uten fagbakgrunn.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom