Miljøstiftelsen Bellona

– Skammelig og alvorlig for Norge

Del
– Dette er i ferd med å bli svært pinlig for Norge. Den norske energidebatten har sporet av i en diskusjon om atomkraft og syntetisk drivstoff i stedet for å handle om den enorme oppgaven vi har foran oss. For å nå målene om 55 prosents kutt i klimagassutslippene innen 2030 må det satses skikkelig, sier Bellona-leder Frederic Hauge.
Frederic Hauge
Frederic Hauge

Statistisk Sentralbyrå la i dag fram foreløpige tall viser at utslippene av klimagasser i Norge i 2022 var på 48,9 millioner tonn CO2-ekvivalenter. Det tilsvarer en nedgang på 0,5 prosent fra året før.

– Den marginale utsippsreduksjonen vi har hatt skyldes i stor grad avviklingen av gasskreaftverket på Mongstad. Manglende politisk lederskap over flere år er årsaken til at vi ligger milevis bak for eksempel Sverige og Danmark i utslippsreduskjoner. I Nederland er det innført omfattende finansieringsordninger som gir store klimakutt. Tyskland er i ferd med å gjøre det samme. I Norge gir vi litt midler til nyvinninger og pionerprosjekter. Men det er overhodet ikke nok. Det er skammelig og alvorlig. Vi er i ferd med å bli en nasjon av fornektere, sier Frederic Hauge.

– Må satses skikkelig

Bellona og norske industribedrifter leverte nylig åtte anbefalinger til ny norsk politikk for fangst og -lagring av CO2.  På fredag i forrige uke lanserte Miljødirektoratet 85 tiltak som kan kutte utslipp med 55 prosent innen 2030. Regjeringen har mer enn nok forslag å ta av, mener Hauge.

–Jeg lurer på hvor mange tiltaksrapporter som må til før regjeringen bestemmer seg for å innføre en politikk som monner. Det må satses skikkelig på fornybar energi, som sol og vind. Vi må ha en plan for å rulle ut eksisterende teknologi, som for eksempel CO2-fangst og -lagring for prosessindustrien og avfallsbransjen. Dette vil kunne kutte flere millioner tonn årlig innen 2030. Norsk industri trenger støtteordninger og tilgang på CO2-lager. Teknologien fins, men staten må gå mye lenger i koordineringen, sier Hauge.

Nøkkelord

Kontakter

Frederic Hauge
Bellona
tel. 900 37 543

Bilder

Frederic Hauge
Frederic Hauge
Last ned bilde

Om Miljøstiftelsen Bellona

Miljøstiftelsen Bellona
Miljøstiftelsen Bellona
Rådhusgata 28
0151 Oslo

23 23 46 00https://bellona.no

Miljøstiftelsen Bellona er en uavhengig, ideell stiftelse som arbeider med å løse verdens klima- og miljøproblemer. Bellonas tilnærming er teknologioptimistisk og basert på systemtenkning, med mål om å utvikle og fremme løsninger for politikere, offentlig forvaltning og næringsliv. Stiftelsen ble grunnlagt i 1986 og har i dag ca. 60 medarbeidere – deriblant ingeniører, statsvitere, økonomer, biologer, jurister og journalister – fordelt på våre kontorer i Oslo, Brussel, Vilnius og Berlin.

Følg pressemeldinger fra Miljøstiftelsen Bellona

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Miljøstiftelsen Bellona på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Miljøstiftelsen Bellona

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom