– Skammelig og alvorlig for Norge

Statistisk Sentralbyrå la i dag fram foreløpige tall viser at utslippene av klimagasser i Norge i 2022 var på 48,9 millioner tonn CO2-ekvivalenter. Det tilsvarer en nedgang på 0,5 prosent fra året før.
– Den marginale utsippsreduksjonen vi har hatt skyldes i stor grad avviklingen av gasskreaftverket på Mongstad. Manglende politisk lederskap over flere år er årsaken til at vi ligger milevis bak for eksempel Sverige og Danmark i utslippsreduskjoner. I Nederland er det innført omfattende finansieringsordninger som gir store klimakutt. Tyskland er i ferd med å gjøre det samme. I Norge gir vi litt midler til nyvinninger og pionerprosjekter. Men det er overhodet ikke nok. Det er skammelig og alvorlig. Vi er i ferd med å bli en nasjon av fornektere, sier Frederic Hauge.
– Må satses skikkelig
Bellona og norske industribedrifter leverte nylig åtte anbefalinger til ny norsk politikk for fangst og -lagring av CO2. På fredag i forrige uke lanserte Miljødirektoratet 85 tiltak som kan kutte utslipp med 55 prosent innen 2030. Regjeringen har mer enn nok forslag å ta av, mener Hauge.
–Jeg lurer på hvor mange tiltaksrapporter som må til før regjeringen bestemmer seg for å innføre en politikk som monner. Det må satses skikkelig på fornybar energi, som sol og vind. Vi må ha en plan for å rulle ut eksisterende teknologi, som for eksempel CO2-fangst og -lagring for prosessindustrien og avfallsbransjen. Dette vil kunne kutte flere millioner tonn årlig innen 2030. Norsk industri trenger støtteordninger og tilgang på CO2-lager. Teknologien fins, men staten må gå mye lenger i koordineringen, sier Hauge.
Nøkkelord
Kontakter
Frederic Hauge
Bellona
tel. 900 37 543
Bilder

Om Miljøstiftelsen Bellona
Miljøstiftelsen Bellona er en uavhengig, ideell stiftelse som arbeider med å løse verdens klima- og miljøproblemer. Bellonas tilnærming er teknologioptimistisk og basert på systemtenkning, med mål om å utvikle og fremme løsninger for politikere, offentlig forvaltning og næringsliv. Stiftelsen ble grunnlagt i 1986 og har i dag ca. 60 medarbeidere – deriblant ingeniører, statsvitere, økonomer, biologer, jurister og journalister – fordelt på våre kontorer i Oslo, Brussel, Vilnius og Berlin.
Følg pressemeldinger fra Miljøstiftelsen Bellona
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Miljøstiftelsen Bellona på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Miljøstiftelsen Bellona
– Små ambisjoner for norsk havbruk28.9.2023 15:48:30 CEST | Pressemelding
Bellona hadde store forventninger til at Havbruksutvalget i dag ville benytte muligheten til å sette tydelige rammer for hvordan fremtidens havbruksnæring skulle utvikle seg. Istedet har Havbruksutvalget valgt å omdefinere seg til et "Lakseutvalg" som ikke griper mulighetene som ligger foran oss.
Johan Castberg – en varslet katastrofe19.9.2023 14:04:17 CEST | Pressemelding
Bellona har gjentatte ganger avslørt alvorlige forhold på Equinors oljeskip Johan Castberg, og er ikke overrasket over at prislappen nå har økt med 13 milliarder kroner siden i fjor.
Inngår samarbeid om karbonfangst- og lagring7.9.2023 07:00:00 CEST | Pressemelding
Gasskraftverk på norske oljeplattformer slipper ut 10 millioner tonn CO2 hvert år. Nå har miljøstiftelsen Bellona gått sammen med Ocean-Power for å kutte disse utslippene med karbonfangst- og lagring.
Nedgang i elektrifiseringsgraden15.8.2023 07:08:00 CEST | Pressemelding
Nye tall for fjoråret viser en nedgang i elektrifiseringsgraden i Norge. Elektrifiseringen går sakte. Den gode nyheten er nordmenn brukte mindre strøm i 2022 enn året før.
Klimaet kan bli taperen8.8.2023 15:38:43 CEST | Pressemelding
–Det er utrolig naivt av Støre å tro at LNG-anlegget på Melkøya kan elektrifiseres med vindkraft innen 2030. Vi frykter at gasskraftverket fortsetter som i dag i lang tid framover, sier Bellonas Eivind Berstad.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom