Ny skabb-behandling av fjellrev på Hardangervidda
Miljødirektoratet jobber nå for å behandle et nytt utbrudd av skabb blant fjellrev på Hardangervidda, i samarbeid med Veterinærinstituttet og NINA. (bokmål)

To fjellrever med omfattende håravfall på halen er avbildet med viltkamera ved to ulike fjellrevhi nord på Hardangervidda de siste ukene. Dette gir sterk grunn til å frykte at de revene er smittet med skabb. Dette er i det samme området hvor en fjellrev ble behandlet mot skabb i fjor.
– Det er antakelig omtrent 40-50 fjellrever og flere aktive hi i området. Vi har i flere år arbeidet for å øke bestanden av den sterkt truede fjellreven i Norge, og et utbrudd av skabb er en trussel for dette arbeidet. Derfor forsøker vi nå å begrense smittespredningen blant fjellrevene, sier Ingrid Regina Reinkind, seniorrådgiver i seksjon for truede arter og naturtyper i Miljødirektoratet.
Fjellreven er sterkt truet i Norge. Les mer om fjellrev her: Fjellrev (miljodirektoratet.no)
Hvis du er på Hardangervidda og får øye på en fjellrev eller rødrev som ser syk ut, vil vi gjerne at du varsler Statens naturoppsyn Skinnarbu. Ta gjerne bilde eller film av reven.
Vil behandle sykdommen med medisiner
Miljødirektoratet har i samarbeid med Veterinærinstituttet og NINA laget en plan for behandling, som innebærer at medisin blandet sammen med mat legges ut ved forautomater og hi i nærliggende områder hvor revene er avbildet.
Medisineringen vil virke både som behandling av sykdommen og som forebygging for friske fjellrever. Dosen blir tilpasset slik at den tar livet av parasitten, samtidig som den ikke vil skade fjellreven dersom ett individ får i seg all medisin som legges ut på samme sted.
Har unngått stort utbrudd
Denne typen medisinering ble prøvd ut for første gang i fjor, i behandlingen av den første fjellreven med tegn på skabb på Hardangervidda. I april ble en ny rev med mulig skabb oppdaget, og også denne ble medisinert.
– Vi har fulgt godt med via viltkamera, og regner behandlingen som vellykket. Vi vet at det ikke har vært noe stort utbrudd av skabb i fjellrevbestanden, som er det vi ønsker å unngå. Den nylig reetablerte bestanden på Hardangervidda kan få en alvorlig knekk dersom parasitten sprer seg, sier Reinkind.
Siden det er snakk om behandling av ville dyr i det fri, vet vi allikevel ikke sikkert at fjorårets behandling fikk stoppet all smitteoverføring mellom fjellrev. Om fjellrevene på bildene har skabb, så kan smitten ha kommet fra fjellreven som var syk i fjor, eller det kan være skabb som nettopp har smittet fra for eksempel rødrev.
Fakta om skabb:
Skabb er en svært smittsom parasittsykdom som forårsakes av en liten skabbmidd (Sarcoptes scabei var. vulpes). Den kjennetegnes blant annet med kraftig kløe, tap av pels og hudforandringer som skorper. Sykdommen er godt kjent fra rødrev og hund, men det er usikkert hvilken effekt den har på viltlevende fjellrev og i hvilken grad fjellreven er motstandsdyktig mot parasitten.
Nøkkelord
Kontakter
PressevaktPressevakta svarer på førespurnader frå pressa mandag til fredag
Bemanna mellom klokka 8 og 15.45 frå 15. september til 14. mai, mellom klokka 8 og 15 frå 15. mai til 14. september.
Bilder

Lenker
Følg pressemeldinger fra Miljødirektoratet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Miljødirektoratet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Miljødirektoratet
Dårleg vassmiljø i 30 av 33 innsjøar på Hadeland1.12.2023 09:56:21 CET | Pressemelding
30 av 33 innsjøar og fem undersøkte elvar på Hadeland har for dårleg miljøtilstand. Dette påverkar også Oslofjorden negativt.
Dårlig vannmiljø i 30 av 33 innsjøer på Hadeland1.12.2023 09:40:46 CET | Pressemelding
30 av 33 innsjøer og fem undersøkte elver på Hadeland har for dårlig miljøtilstand. Dette påvirker også Oslofjorden negativt.
Anbefalingar om Noregs neste klimamål til FN29.11.2023 12:00:00 CET | Pressemelding
Noreg bør ha som mål å redusere utslepp av klimagassar med minst 80 prosent i 2035. Minst tre firedelar bør kuttast nasjonalt for å sikre omstilling.
Anbefalinger om Norges neste klimamål til FN29.11.2023 12:00:00 CET | Pressemelding
Norge bør ha som mål å redusere utslipp av klimagasser med minst 80 prosent i 2035. Minst tre firedeler bør kuttes nasjonalt for å sikre omstilling.
Avliving av jerv i statleg regi er starta28.11.2023 13:55:48 CET | Pressemelding
For å ta ut jerv som gjer skade og redusere behov for hiuttak, startar Miljødirektoratet no fellingsforsøk i nokre område. Laurdag vart første jerv felt.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom