Ny rapport: Frykter kunstig intelligens forsterker diskrimineringen av kvinner i helsevesenet
Kunstig intelligens (KI) er på full fart inn i helsevesenet. Rapporten fra CARE Norge og PA Consulting løfter frem seks anbefalinger for å sikre at KI gir helsegevist for alle.

I den norske helsesektoren er det mange muligheter for at god bruk av kunstig intelligens (KI) skal forbedre tjenester og effektiviseres ressursbruken. I dag finnes det en rekke prosjekter som forsker på hvordan man kan benytte ny teknologi gjennom hele pasientløpet - eksempelvis til forebygging og sykdomsdiagnostikk for norske pasienter.
I rapporten som PA Consulting har utarbeidet med CARE Norge, trekkes blant annet språkanalyse og bildeanalyse frem som eksempler på områder hvor kunstig intelligens benyttes i dag.
— Det er store gevinster å hente ved riktig bruk av kunstig intelligens, om man gjør det på en måte som tar høyde for dataenes iboende svakheter – man kan si det slik at djevelen ligger i dataene, sier generalsekretær i CARE Norge, Kaj-Martin Georgsen.
En av de største utfordringene rapporten peker på er at datasett og algoritmer kan inneholde en rekke uønskede skjevheter mot enkeltgrupper. Dette gir igjen en risiko for diskriminerende eller urettferdig pasientbehandling.
— I flere land har det blitt avdekket tilfeller av KI-anvendelser som har ført til uønsket forskjellsbehandling basert på kjønn, og det er grunn til å tro at dette kan skje også i norsk helsetjeneste dersom ikke disse problemstillingene håndteres ordentlig, sier norgessjef i PA Consulting, Grete Kvernland-Berg.
De 6 anbefalingene i rapporten handler om transparens og bevisstgjøring rundt kjønnsbias i både utvikling og bruk, samt utvikling og tilgjengeliggjøring av tydelige, etiske rammeverk.
— Målet burde være at man skal ta KI i bruk på en måte som motvirker, fremfor å opprettholde, diskriminering, sier Georgsen.
CARE Norge jobber med kvinnehelse i mange av de mest sårbare og fattige landene i verden.
— KI som tar hensyn til kjønnsforskjeller og ikke diskriminerer, kan bli et kraftfullt verktøy for likestilling globalt, sier Georgsen.
Rapportens hovedfunn:
- Det er manglende bevissthet og forståelse av kjønnsbias blant leverandører av KI-løsninger til norsk helsesektor.
- For leverandører av KI-løsninger er det manglende insentiver til å prioritere biastesting utover krav satt av CE-merkingen.
- Få bruker etiske rammeverk i utviklingen av KI-løsninger.
- Innkjøpere av KI-løsninger tar til en viss grad for gitt at bias har blitt håndtert gjennom CE-merkingen.
- Det er uklart hvor ansvaret for validering ligger i dag og hvordan ansvarsfordelingen ideelt sett bør være.
- Algoritmene til KI-løsninger mangler forklarbarhet, tolkbarhet og transparens. Dette kan hindre oppdagelsen av kjønnsbias.
For mer informasjon, kontakt:
Grete Kvernland-Berg, norgessjef i PA Consulting, tlf. 99250356, grete.kvernland-berg@paconsulting.com
Kaj-Martin Georgsen, generalsekretær i CARE Norge, tlf. 48082609, georgsen@care.no
Nøkkelord
Kontakter
Kaj-Martin GeorgsenCARE Norge
Tel:48082609georgsen@care.noIrene Thoresen RønoldSenior PR-rådgiverCARE Norge
Tel:48354814irene.ronold@care.noBilder


Lenker
Om PA Consulting
PA Consulting er et verdensledende management konsulentselskap med fokus på innovasjon og transformasjon. I Norge er vi om lag 60 medarbeidere som arbeider innen strategisk rådgivning, analytics, digital transformasjon og forretningsutvikling mot både privat næringsliv og offentlig sektor. Globalt er PA Consulting over 4000 ansatte med kontorer i London, København, Stockholm, Amsterdam. London og USA i tillegg til det norske hovedkontoret på Skøyen i Oslo.
Om CARE Norge
CARE ble grunnlagt i 1945 og er nå en av verdens største hjelpeorganisasjoner, med prosjekter i 102 land. CARE Norge jobber med langsiktig utviklingsbistand og nødhjelp i 11 av disse landene, med jenter og kvinners rettigheter i fokus. CAREs bistand nådde mer enn 100 millioner mennesker i 2021.
Følg pressemeldinger fra CARE
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra CARE på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra CARE
Hjelpeorganisasjoner frykter å bli kastet ut fra Gaza8.5.2025 14:18:14 CEST | Pressemelding
Israel krever at alle internasjonale hjelpeorganisasjoner må registrere seg på nytt. Nå har 55 internasjonale nødhjelpsorganisasjoner gått sammen i protest mot det nye regelverket.
CARE i Myanmar: – Vi må gjenoppbygge tryggheten25.4.2025 13:55:12 CEST | Pressemelding
En måned etter jordskjelvet viser en ny analyse fra CARE at kvinner utgjør flertallet av de som er hardest rammet.
Nok et dødelig angrep i Ukraina24.4.2025 14:30:13 CEST | Pressemelding
– Vi er vitner til nye angrep omtrent hver natt, sier CARE-ansatte i Ukraina.
CARE skalerer opp jordskjelvrespons i Myanmar11.4.2025 15:24:47 CEST | Pressemelding
– Lidelsene er enorme, sier Kaj-Martin Georgsen, generalsekretær i CARE Norge.
CARE og Norad med ny avtale for kvinners rettigheter globalt8.4.2025 10:39:37 CEST | Pressemelding
Over de neste fem årene skal 500 millioner kroner brukes til å fremme likestilling i land som Afghanistan, Burundi, Mali, Myanmar og Niger. – Kvinners rettigheter møter tilbakeslag verden over. Derfor er denne avtalen spesielt viktig nå, sier Kaj-Martin Georgsen.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom