UiT Norges arktiske universitet

Nye studier i Kirkenes

Del
UiT får 14 millioner til nye studietilbud i Kirkenes og skal bruke disse i tett samarbeid med det lokale næringslivet.
Kirkenes. Foto: Mostphotos
Kirkenes. Foto: Mostphotos

Regjeringspartiene og SV går inn med 105 millioner kroner for å skape aktivitet og utvikling i Øst-Finnmark. UiT Norges arktiske universitet får 14 millioner av dette for å etablere flere studietilbud i Kirkenes. 

– Dette er en helt riktig satsing for at UiT kan oppfylle en viktig del av samfunnsoppdraget i nord: Utdanning som sikrer bosetting, kompetanse og tilstedeværelse i en hel landsdel, sier viserektor Bente Haug ved UiT. 

Inviterer næringslivet med

Regjeringen peker på fagområdene reiseliv, entreprenørskap, sikkerhet og beredskap som særlig aktuelle for de nye studiene i Kirkenes.

– De nye fagområdene i Øst-Finnmark skaper enda tettere kontakt og samarbeid med det lokale næringslivet. De mulighetene skal vi utnytte godt, slik at disse studieplassene skaper store ringer i vannet i mange år framover, sier Haug.

Hun sier at UiT raskt vil invitere næringslivet og politikere til bordet for å planlegge hvordan de best kan bruke nye millioner for å skape langvarig aktivitet i Øst-Finnmark.

– Dette skal vi planlegge sammen med næringslivet som trenger denne kompetansen og som vil bli praksisarenaer og senere arbeidsplasser for de nye studentene i Kirkenes. 

Studentene blir i nord

UiTs kandidatundersøkelser viser at lokale studier har god effekt for bosetting og folketall: 67 prosent at de som er ferdig utdannet ved UiT, jobber i landsdelen ett til tre år senere.

– Når vi samtidig vet at bare 63 prosent av våre studenter opprinnelig er fra Nord-Norge, ser vi at UiT bidrar til flere folk i nord, sier Haug.

I Kirkenes tilbyr UiT fra før sykepleierstudier, barnehagelærerutdanning, forkurs for ingeniører og nettbaserte studier i økonomi og ledelse og i ingeniørfag.

– Når vi utvider dette med reiseliv, entreprenørskap, sikkerhet og beredskap får vi enda større faglig bredde i Kirkenes, og kompetansen på disse områdene er viktig for Øst-Finnmark og hele Nord-Norge. Det har både Forsvarskommisjonen og Totalberedskapskommisjonen pekt på i rapportene de nylig har lagt fram, sier Haug.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Kirkenes. Foto: Mostphotos
Kirkenes. Foto: Mostphotos
Last ned bilde

Om UiT Norges arktiske universitet

UiT Norges arktiske universitet
UiT Norges arktiske universitet
Hansine Hansens veg 18
9019 Tromsø

77 64 40 00https://uit.no/

Følg pressemeldinger fra UiT Norges arktiske universitet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra UiT Norges arktiske universitet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra UiT Norges arktiske universitet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom