Fugleinfluensautbrudd blant måkefugl kan få store konsekvenser
Høypatogen fugleinfluensa har i vår forårsaket massedød blant måkefugl i en rekke europeiske land. Nå forårsaker fugleinfluensavirus høy dødelighet blant krykkjer i Nord-Norge. Krykkje er en rødlistet måkeart som allerede er sterkt truet.

Det har vært færre utbrudd av høypatogen fugleinfluensa (HPAI) i europeiske fjørfebesetninger våren 2023 sammenlignet med samme periode i fjor. Økende temperaturer og økt UV-stråling svekker overlevelsen av fugleinfluensavirus i miljøet. Veterinærinstituttet vurderer at sannsynligheten for introduksjon av fugleinfluensa i dyrehold med tamme fugler er lavere nå sammenlignet med tidligere i sesongen. Overvåkingsprogrammet for fugleinfluensa som Veterinærinstituttet gjennomfører på oppdrag for Mattilsynet, viser imidlertid at fugleinfluensavirus sirkulerer blant villfugl i Norge, i all hovedsak i kystnære områder. Det oppfordres derfor til fortsatt høyt fokus på smittevern i kommersielle fjørfebesetninger og hobbyfuglehold i sommerhalvåret.
– Rapporter fra Italia om atypisk sykdomsforløp og fravær av kliniske tegn i fjørfeflokker med påvist høypatogen fugleinfluensa forårsaket av ‘måkevarianten’ av viruset, gjør at vi følger ekstra nøye med. Utviklingen blant måkefugl i Norge bør overvåkes, og måkefugl bør prioriteres for testing ved meldinger om unormal dødelighet i nye områder, sier Silje Granstad, veterinær og fagansvarlig for fjørfe ved Veterinærinstituttet.
Publikum oppfordres til å melde ifra til Mattilsynet ved observasjoner av syke eller døde fugler.
Les mer i Veterinærinstituttets nyeste statusrapport:
Nøkkelord
Kontakter
Silje GranstadFagansvarlig - fjørfeVeterinærinstituttet
Tel:+47 41500236silje.granstad@vetinst.noOm oss
Veterinærinstituttet er et biomedisinsk forskningsinstitutt og Norges ledende fagmiljø innen biosikkerhet for fisk og landdyr. Helt siden opprettelsen i 1891 har vi arbeidet for å avverge helsetrusler og se helse for fisk, dyr, mennesker og miljø i sammenheng - Én helse.
Kjerneaktivitetene omfatter forskning, diagnostikk, overvåking, risikovurdering, rådgiving og formidling. Veterinærinstituttet er nasjonalt og internasjonalt referanselaboratorium.
Veterinærinstituttet er et forvaltningsorgan med særskilt fullmakt under Landbruks- og matdepartementet. Hovedkontoret ligger i Ås, øvrige kontorer i Tromsø, Harstad, Brønnøysund, Trondheim, Bergen og Sandnes.
Følg pressemeldinger fra Veterinærinstituttet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Veterinærinstituttet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Veterinærinstituttet
Norsk dyrehelse fortsatt i verdenstoppen - men presset øker24.4.2025 12:00:00 CEST | Pressemelding
Dyrene i Norge er noen av verdens friskeste og vi har få alvorlige dyresykdommer. Men med nye sykdommer som truer er dyrehelsen vår under stadig større press.
Villfisken har fått sin egen fiskehelserapport10.4.2025 10:30:44 CEST | Pressemelding
For første gang har Veterinærinstituttet utarbeidet en egen fiskehelserapport for villfisk. Rapporten omhandler sentrale sykdommer som kan true villfiskens helse, sykdommer som kan smitte mellom oppdrettsfisk og villfisk, samt parasitter og sykdommer som regnes som “normalfunn” hos villfisk.
Økt risiko for fugleinfluensa blant andefugler i Europa og Norge3.4.2025 13:00:20 CEST | Pressemelding
Varianten av fugleinfluensaviruset som nå dominerer i Europa har spesielt rammet gjess og svaner. I februar ble den for første gang påvist i Norge.
Dette er oppdrettsfiskens helse- og velferdsutfordringer11.3.2025 10:00:00 CET | Pressemelding
Helse- og velferdsutfordringene innen norsk oppdrett er fortsatt alvorlige, selv om dødeligheten har gått noe ned. Infeksjonssykdommer og skader etter lusebehandlingvar hovedårsaker til dødelighet hos norsk oppdrettslaks også i 2024. Det kommer fram i Fiskehelserapporten for 2024 fra Veterinærinstituttet.
Fortsatt radioaktiv forurensning i norsk honning28.2.2025 06:30:00 CET | Pressemelding
Det er fortsatt radioaktiv forurensning i norsk honning etter Tsjernobyl-ulykken i 1986. Likevel utgjør det ingen helsefare for dem som spiser den.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom